ΤΟΠΙΚΑ

Ξενοδόχοι: Κινδυνεύουν με αιφνίδιο… θάνατο

ξενοδόχοι-κινδυνεύουν-με-αιφνίδιο-θ-305434

«Κραυγή αγωνίας» από τους ξενοδόχους της Μαγνησίας. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η Ενωση Ξενοδόχων επέλεξε, αντί για χιλιοειπωμένες ευχές, να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και που αφορούν στην Πολιτεία αλλά και στους τοπικούς φορείς σε μία ύστατη προσπάθεια να αναζητηθούν λύσεις πριν ο κλάδος αφανιστεί.

Κυρίαρχο ζήτημα που θέτει η Ενωση Ξενοδόχων, σημειώνοντας ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης πανελλαδικά δεν είχε προστιθέμενη αξία για τη Μαγνησία, είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με το θεσμικό όργανο των ξενοδόχων να επαναφέρει την πρότασή του να υπάρξει συντονισμός σε περιφερειακό επίπεδο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος όλων των φορέων των tour operators για να ανοίξει η αγορά του εξωτερικού.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Ενωση Ξενοδόχων άμεσα θα συναντηθεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα επιδιώξει συνάντηση με τους βουλευτές και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση του προβλήματος.

Βασικά προβλήματα λειτουργίας για τον κλάδο

Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας υπάρχουν βασικά ζητήματα όπως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ο διαφορετικός τρόπος προώθησης του βουνού με τη θάλασσα, οι ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ο καταδυτικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο περιπατητικός τουρισμός όπου το θεσμικό πλαίσιο, όπως τονίζουν, είναι ανύπαρκτο και αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στην τουριστική λειτουργία της περιοχής.

Επίσης τα πνευματικά, συγγενικά και τηλεοπτικά δικαιώματα, αποτελούν μια οικονομικά ανεξέλεγκτη επιβάρυνση για τον ξενοδόχο καθώς τα Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού συστηματικά αποφεύγουν την επίλυση του ζητήματος. Η εμπλοκή εξάλλου πολλών υπουργείων αναφορικά με τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει και να θεωρείται η έγκριση των σχεδίων ενός ξενοδοχείου και ταυτόχρονη αδειοδότηση.

Αναφορά εξάλλου γίνεται στην εφαρμογή Ταξιδιών Εξοικείωσης (fam trips) και όπως σημειώνεται, ενώ η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας πρωτοστατεί από το 1992 στις φιλοξενίες δημοσιογράφων και tour operators καλύπτοντας πλήρη φιλοξενία, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας η οποία καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς, ξενάγησης κτλ., υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κάλυψη δαπανών των αεροπορικών εισιτηρίων των συμμετεχόντων καθώς και με την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα περισσότερα γραφεία του Ε.Ο.Τ. το θέμα.

Αθέμιτος ανταγωνισμός από τα παράνομα καταλύματα

Η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας θίγει εξάλλου το θέμα των παράνομων καταλυμάτων. Οπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γιγάντωση του προβλήματος που δημιουργείται εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ξενοδοχεία και γενικά όλα τα νόμιμα καταλύματα από την παράνομη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών, διαμερισμάτων και επαύλεων σε τουρίστες. «Η προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας -όπως σημειώνει η Ενωση- για την επίλυση του θέματος (ειδικό αυτοκόλλητο πίσω από τις πόρτες των δωματίων) «έπεσε στο κενό» με τον σχεδόν αστείο ισχυρισμό της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας».

Επιπλέον τίθεται ζήτημα για τον ΦΠΑ 13% με τους ξενοδόχους να υποστηρίζουν ότι ο χειμώνας θα είναι καταστροφικός και το επόμενο καλοκαίρι εκτός ανταγωνισμού ενώ όσον αφορά στις επικείμενες κατασχέσεις (εις χείρας τρίτων) σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι κρατήσεις και οι πληρωμές των ξενοδόχων γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, οι ξενοδόχοι σημειώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι με το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν.

«Θα πρέπει να βρεθεί μια ειδική φόρμουλα με την φορολόγηση των καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας. Τα ξενοδοχεία ενώ εμφανίζονται στο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. ως «συνεχούς λειτουργίας», δυστυχώς δεν έχουν την αναμενόμενη δουλειά όλο τον χρόνο» καταλήγει η Ενωση Ξενοδόχων, ζητώντας επίσης να λυθεί το θέμα με τους ξενοδόχους που λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και μία σειρά άλλων προβλημάτων όπως η περιβαλλοντική αδειοδότηση, οδικοί κόμβοι, άδειες δραστηριοτήτων, συνεργασία με Δήμους (με εξαίρεση εκείνον του Δήμου Βόλου), ειδικό καθεστώς πρόσληψης μέσω Ι.Κ.Α., εισφορές εργοδότη στο Ι.Κ.Α., εισφορές εργοδότη στο Ι.Κ.Α., τράπεζες και ΕΣΠΑ κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου