ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει το μεγάλο μονοπάτι Πηλίου

ανοίγει-το-μεγάλο-μονοπάτι-πηλίου-305208

Φιλόδοξο όνειρο, που γίνεται πραγματικότητα, το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου, υποδέχεται σήμερα την πρώτη περιπατητική ομάδα. Με πρόταση και πρωτοβουλία του Νίκου Μαγγίτση πραγματοποιείται η πρώτη οργανωμένη διάβαση του τμήματος του μεγάλου μονοπατιού από τη Μακρινίτσα, μέσω Χανίων, μέχρι την Αφησσο, σήμερα Παρασκευή 19, αύριο Σάββατο 20 και μεθαύριο Κυριακή 21 Νοεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σημείο εκκίνησης ο Αγιος Ονούφριος όπου θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 14.00 οι συμμετέχοντες. Ο Αγιασμός θα τελεστεί στις 15.30 στην πλατεία της Μακρινίτσας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο και αμέσως μετά αρχίζει η πρώτη διέλευση του μεγάλου μονοπατιού, που αναμένεται να θέσει το Πήλιο και τη Μαγνησία στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», θα συμμετάσχουν υπεύθυνοι μονοπατιών από πολλές περιοχές όπως Αθήνα, Κέρκυρα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που διοργανώνουν περιπατητικές περιηγήσεις. Επιπλέον συμμετέχουν επίσημα τρεις μεγάλοι φορείς της περιοχής, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Βόλου, με επικεφαλής τον Κυριάκο Σταθάκη, «Οι φίλοι των καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Ιατρού και ο Φυσιολατρικός Ομιλος Βόλου «Ο ΠΑΝ».

Στόχος της πρώτης δράσης, πέραν της ευρύτερης διάδοσης του μεγάλου μονοπατιού του Πηλίου, είναι και η κατάθεση από την πλευρά των συμμετεχόντων, εμπείρων διεθνών περιπατητών, ιδεών, παρατηρήσεων και προτάσεων, προκειμένου η τελική εμφάνιση της όλης δράσης να είναι κατά το δυνατόν πλήρης κατά την οριστική παράδοσή της σε χρήση από το κοινό.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Την έναρξη της περιπατητικής διαδρομής θα ευλογήσει από τη Μακρινίτσα, όπου θα γίνει η εκκίνηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», Ιγνάτιος, ενώ ο διοργανωτής φορέας έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια στον οργανωτικό τομέα, σε συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες και οργανωμένες ομάδες υποστηρικτών, ώστε όλα να λειτουργήσουν άψογα.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι: «Δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το μεγάλο μονοπάτι, όπως λειτουργεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο τόπος μας προσφέρεται για περιπατητικές δράσεις και θα ενταχθεί, πλέον, στον παγκόσμιο χάρτη, προσελκύοντας περιπατητές. Θεωρώ ότι το Πήλιο έχει όλες τις προϋποθέσεις να ικανοποιεί και τους πιο δύσκολους περιπατητές που επιθυμούν να γνωρίσουν την παράδοση, την ιστορία, τους ανθρώπους και χαίρομαι που η «Μαγνήτων Κιβωτός» συνέβαλε με την προσφορά και τη χορηγία της ΑΓΕΤ, να έχει τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στην παγκόσμια παρουσία μεγάλων μονοπατιών σε όλο τον κόσμο».

Δίνοντας έμφαση στην έμπνευση και πρόταση του διεθνώς γνωστού ορειβάτη Νίκου Μαγγίτση, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η «Μαγνήτων Κιβωτός» συνέβαλε στην υλοποίηση του εγχειρήματος, δημιουργώντας προϋποθέσεις επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Αναφερόμενος στη σημερινή, πρώτη διαδρομή, ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αποτελεί μια καλή αρχή και σίγουρα θα υπάρξει μέλλον. Σιγά – σιγά αυτό θα αναπτυχθεί και θα έχει προσβασιμότητα και μέσα από το διαδίκτυο, για να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι τις διαδρομές και να το επισκεφτούν».

Πρόγραμμα εναρκτήριας διάβασης

Στο πλήρες πρόγραμμα της εναρκτήριας διάβασης περιλαμβάνονται τα εξής: Σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου συνάντηση στις 14:00 στον μικρό χώρο στάθμευσης πάνω από τις Αηδονοφωλιές στον Αγιο Ονούφριο. Στη συνέχεια μετάβαση στη Μακρινίτσα με mini bus, καλωσόρισμα στην πλατεία της Μακρινίτσας με καφέ ή ρόφημα. Ακολουθεί ο επίσημος αγιασμός έναρξης του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» Ιγνάτιο, παρουσία και του Δ.Σ. του φορέα. Εκκίνηση στις 16:15 της πεζοπορίας με τη διαδρομή Πορταριά – Χάνια. Αφιξη στις 19:30 περίπου, τακτοποίηση στα δωμάτια και δείπνο στους καλεσμένους.

Αύριο Σάββατο 20 Νοεμβρίου: Πρωινό στο ξενοδοχείο και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 07:30. Η διαδρομή που θα περπατήσουν οι προβεβλημένοι οδηγοί μονοπατιών είναι: Χάνια, Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, Κορυφές Γολγοθάς, Σχιτζουράβλι, Δραμάλα, θα συνεχίσουν στα χωριά Μούρεσι, Νταμούχαρη και θα ανηφορίσουν στην Τσαγκαράδα. Αφιξη στις 18:00 περίπου, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και δείπνο.

Μεθαύριο Κυριακή 21 Νοεμβρίου προγραμματίζεται πρωινό στο ξενοδοχείο και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 07:30 το πρωί. Στην τελευταία αυτή διαδρομή θα λάβουν μέρος μέλη του Ε.Ο.Σ. Βόλου, που για τον σκοπό αυτό θα φτάσουν στα Χάνια. Η τελευταία διαδρομή είναι: Τσαγκαράδα, Ξουρίχτι, Μηλιές, Φράγμα Παναγιώτικο, Αφέτες, Αφησσος. Αφιξη στην Αφησσο στις 15:00 περίπου. Θα παρατεθεί αποχαιρετιστήριο γεύμα στους καλεσμένους, στη διάρκεια του οποίου θα κατατεθούν και θα καταγραφούν οι απόψεις και οι προτάσεις των συμμετεχόντων. Επίσης προγραμματίζεται αναχώρηση από την Αφησσο στις 16:30, μετακίνηση των καλεσμένων στον Αγιο Ονούφριο και επιστροφή στις εστίες τους.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής ο Βασίλης Ηλιόπουλος και μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Νομού Μαγνησίας θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην άρτια διοργάνωση της δράσης.

Ανάδειξη σημαντικών διαδρομών

Βασικός στόχος είναι «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων που συναντώνται κατά μήκος της διαδρομής του στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να δώσει την δυνατότητα μιας ολιστικής προσέγγισης σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη αυτής της ιδιαίτερης περιοχής, με γνώμονα την ισόρροπη σχέση μεταξύ φύσης και ανθρώπου. Επιπροσθέτως, να ενισχύσει και να καθιερώσει τον περιπατητικό τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής χερσαίας Μαγνησίας.

Ξεκινάει από το Καμάρι του Κεραμιδίου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιο του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο. Το υλοποιεί ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και Φυσικό Περιβάλλον».

Συνοδοιπόρος η ΑΓΕΤ

Αμέσως υιοθέτησε την παραπάνω δράση ο Ομιλος «ΗΡΑΚΛΗΣ», εντάσσοντας παράλληλα τη χορηγία στο πλαίσιο εορτασμού για τα 110 χρόνια ιστορίας και επιτυχημένης λειτουργίας του, θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να χαράζει νέους δρόμους, δημιουργώντας αξία για τους εργαζόμενους του, τους συνεργάτες του, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Με πρόταση και πρωτοβουλία του κ. Ιγνατίου και την αποδοχή του χορηγικού Ομίλου, η δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φέρει το σήμα της.

Με ορίζοντα την άνοιξη

Από την ανακοίνωση της δράσης, η «Μαγνήτων Κιβωτός», δουλεύοντας σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις συντήρησης υφιστάμενων μονοπατιών, που υλοποίησε κυρίως με την ομάδα του Νίκου Μαγγίτση, προωθεί την ολοκλήρωση και την παράδωσε σε χρήση του έργου.

Από τον Μάιο του 2021 το έργο πήρε και επίσημη υπόσταση με την σύνταξη «Μελέτης αποτύπωσης και σήμανσης» από τους μελετητές, Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και Κατερίνα Ζαγκαρέτου, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο έλαβε και την «Εγκριση εργασιών απλής συντήρησης μονοπατιών», από το Δασαρχείο Βόλου.

Την επόμενη εβδομάδα, σε κάθε περίπτωση πριν τον Δεκέμβριο, ο ιστότοπος του μεγάλου μονοπατιού θα ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμος από όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ ολοκληρώνονται και θα κυκλοφορήσουν εικόνες χαρτών σε JPEG με το σύνολο της διαδρομής και τα 12 ημερήσια τμήματα, ισάριθμοι χάρτες σε υψηλή ανάλυση.

Τέλος, αφού εγκριθούν οι μακέτες πινακίδων σε πρωτόκολλο PDF, θα εκκινήσει η πραγματοποίηση της σήμανσης προκειμένου ολόκληρη η διαδρομή να παραδοθεί σε κοινή χρήση. Παράλληλα ο Νίκος Μαγγίτσης ετοιμάζει βιβλίο – οδηγό με πλήρη στοιχεία για τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία που συναντούν στη διαδρομή οι περιπατητές.

Αμεσος και εφικτός στόχος είναι το συνολικό Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, μήκους 168 χιλιομέτρων, να είναι προσπελάσιμο και σηματοδοτημένο την προσεχή άνοιξη του 2022, και να δέχεται τους περιπατητές.

«Ολα αυτά, εξαρτώνται βεβαίως και από την έκβαση απρόβλεπτων παραγόντων, από αυτούς που πολύ έντονα βιώνουμε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια» υπογραμμίζουν οι συντελεστές της προσπάθειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου