ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση της ΛΑ.Σ. για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Βόλου

ερώτηση-της-λα-σ-για-τις-ελλείψεις-στο-304284

Ερώτηση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου.

Στην ερώτηση της παράταξης αναφέρονται τα εξής: «Τραγικές είναι οι ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, λόγω της διαρκούς υποχρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση και τις κερδοφόρες επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της υγείας. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό έχουν αποτέλεσμα τη δυσκολία κάλυψης των ιατρικών – νοσηλευτικών αναγκών των κατοίκων και στην περιοχή της Μαγνησίας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με τον υπάρχοντα οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, από τις 162 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών καλύπτονται οι 96, καθώς επίσης από τις 22 θέσεις επικουρικών και τις 86 θέσεις ειδικευομένων, καλύπτονται οι 15 και οι 60 θέσεις αντίστοιχα.
  • Σε σχέση με τις ανάγκες σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, από τις 1000 θέσεις που προβλέπονται στο οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, καλύπτονται οι 700.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό είναι και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα χειρουργεία, καθώς δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι και τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν φτάσει μέχρι τον Μάρτιο. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Βόλου έχει προμηθευτεί Μαγνητικό Τομογράφο, δεν είναι σε λειτουργία λόγω μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού.

Η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την εξουθενωτική και οριακή κάλυψη των εφημεριών σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η κατάσταση θα χειροτερεύσει, γιατί τέλος Νοεμβρίου, για πέντε γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων που πληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, λήγουν οι συμβάσεις τους (ένας οφθαλμίατρος, ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και ένας ορθοπεδικός). Έτσι το τμήμα αιμοδοσίας θα μείνει με έναν γιατρό, όπως και το οφθαλμολογικό. Με έναν γιατρό έμεινε και το γαστρεντερολογικό καθώς έληξε η σύμβαση ενός επικουρικού γιατρού γαστρεντερολόγου που στελέχωνε το τμήμα. Αναγκαία είναι και η στελέχωση όλων των υποστηρικτικών τμημάτων, όπως των τραυματιοφορέων, καθώς επίσης του επισιτιστικού τμήματος, ενώ η καθαριότητα, η φύλαξη και τμήματα της τεχνικής υποστήριξης, στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, έχουν δοθεί σε εργολάβους.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) ζητά την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο Βόλου και την αναγκαία στελέχωση με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επίσης εκτιμά ότι οι απαιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (μέχρι τέλους του χρόνου) σε λειτουργικά έξοδα και σε αναγκαίες προμήθειες ανέρχονται σε 1.000.000 €. Μέχρι στιγμής, αντί αυτού του ποσού, επιχορηγήθηκε το νοσοκομείο με το πενιχρό ποσό των 80.000€!

Ερωτάται η δημοτική αρχή:

Πώς τοποθετείται απέναντι στο πρόβλημα των σημαντικών ελλείψεων στο Νοσοκομείο Βόλου και ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρει στην κατεύθυνση της στελέχωσης του νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό και την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματικών ενισχύσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε οι δημότες να καλύψουν τις ιατρονοσηλευτικές ανάγκες τους, αντί να προσφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, καταβάλλοντας το σχετικό οικονομικό αντίτιμο, εφόσον το διαθέτουν, για την προστασία της υγείας τους;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου