ΤΟΠΙΚΑ

Χρυσή πρωτιά φοιτητών

χρυσή-πρωτιά-φοιτητών-304043

Παγκόσμια διάκριση απέσπασε η ομάδα iGEM Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Μια ακόμη ζηλευτή διάκριση προσέθεσε η κορυφαία ομάδα στο ενεργητικό της, αποσπώντας Χρυσό Μετάλλιο και υποψηφιότητα για το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία «Τρόφιμα και Διατροφή».

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly παρουσίασε, πριν λίγες μέρες, το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Amalthea: a complete prevention toolkit to gut dysbiosis», που αποτελεί σπουδαίο ερευνητικό βήμα για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων στο έντερο και την αντιμετώπισή τους.

Ενσωματώνοντας αρχές της Συνθετικής Βιολογίας, η iGEM Thessaly σχεδιάζοντας την AMALTHEA, ένα καινοτόμο εργαλείο που ανιχνεύει την κατάσταση του εντέρου μέσω μίας βιοηλεκτρονικής κάψουλας, αξιολογεί τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό και απαλύνει τα συμπτώματα από γαστρεντερικές ασθένειες με τη χρήση ενός βιοθεραπευτικού διατροφικού συμπληρώματος.

Σκοπός της iGEM Thessaly 2021 είναι να προσφέρει ένα οπλοστάσιο για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή ενσωματώνοντάς το στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων που αφορούν τόσο στον άνθρωπο, όσο και στα οικόσιτα και κτηνοτροφικά ζώα.

Στην τρίτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό iGEM, η διεπιστημονική ομάδα των δώδεκα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατάφερε για τρίτη συνεχή χρονιά να αποσπάσει χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε παραπάνω από 352 ομάδες από όλο τον κόσμο. Η απόλυτα πετυχημένη αυτή συμμετοχή της iGEM Thessaly 2021, στον διεθνή διαγωνισμό επιβεβαιώνει το έργο και την προσπάθεια της ομάδας.

Επιβράβευση της προσπάθειας

Με χαμόγελα δέχτηκαν τα μέλη της ομάδας και όσοι στηρίζουν την προσπάθεια τη θριαμβευτική επιτυχία, με την επικεφαλής της ομάδας Αστερία Τσαπαδίκου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Ηταν μεγάλη ανακούφιση και αναγνώριση των κόπων μας. Μέσα σε μια χρονιά καταφέραμε και διακριθήκαμε σε δύο πολύ μεγάλους διαγωνισμούς ως ομάδα και αυτό μας χαροποίησε πάρα πολύ, διότι πραγματικά νιώσαμε ότι αναγνωρίζεται όλη η προσπάθεια και όλος ο κόπος μας».

Νικητήριο το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, με την Αστερία Τσαπαδίκου να υπογραμμίζει ότι «φέτος στην Ελλάδα υπήρχε πάρα πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, καθώς κατέβηκαν οκτώ Ελληνικές συμμετοχές. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν μας πτόησε, διότι η κάθε ομάδα διαγωνίζεται σε διαφορετική κατηγορία και καταφέραμε σε μια κατηγορία η οποία ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστική, να πάρουμε υποψηφιότητα του καλύτερου βραβείου, μέσα στην κατηγορία μας, και το χρυσό μετάλλιο που είναι η κορωνίδα όλων μας των προσπαθειών και η ανταμοιβή των κόπων μας».

Χρυσό μετάλλιο απέσπασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα, καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση ανάμεσα στις πιο ισχυρές πανεπιστημιακές ομάδες παγκοσμίως.

Επιτυχημένη παρουσίαση

Παράλληλα, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Falling Walls Lab Greece, η ομάδα εκπροσωπήθηκε και στον μεγάλο τελικό Falling Walls Lab Berlin, από την Project Leader της ομάδας Αστερία Τσαπαδίκου, στις 7 Νοεμβρίου. Με μία εξαιρετική παρουσίαση του έργου AMALTHEA, κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στον μεγάλο τελικό ανάμεσα σε 75 φιναλίστ από όλο τον κόσμο.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM, ειδικότερα, προέκυψε ως ιδέα του MIT προσελκύοντας περισσότερους από 6000 φοιτητές. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

Χρυσή ομάδα

Στο ψηλότερο βάθρο ανέβηκαν για μια ακόμη φορά τα μέλη της iGEM Thessaly 2021 και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σηκώνοντας το τρόπαιο της νίκης και της αναγνώρισης των προσπαθειών τους.

Τη βραβευμένη ομάδα απαρτίζουν οι φοιτητές Περικλής Βασιλείου (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Ιωάννα Γκόνη (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Κωνσταντίνος Ελένης (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Ευθυμία Ζησοπούλου (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Βενέτιος Μιχελιουδάκης (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Γεώργιος Μουχταρίδης (Μηχανολόγων Πληροφορικής), Δημήτρης Μπιλιούρης (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών), Γιώργος Μπουκουβάλας (Μηχανολόγος Πληροφορικής), Αννα Πατρή (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Χαράλαμπος Πετειναρέλης (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), Αστερία Τσαπαδίκου (Τμήμα Βιοχημείας και βιοτεχνολογίας), Σπύρος Φελεκίδης (Μηχανολόγων Πληροφορικής).

Advisors της ομάδας είναι οι Λέανδρος Τσιώτος (Imperial College London), Αφροδίτη Κατσαούνη (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Ολγα Τσιούρη (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας). Instructor είναι ο Ντελκής Νικόλαος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας).

Τη λειτουργία της ομάδας επιβλέπουν οι ερευνητικά υπεύθυνες καθηγήτριες Αικατερίνη Μούτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας Σπονδυλωτών και Καλλιόπη Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου