ΤΟΠΙΚΑ

Το Μουσείο Βόλου γιορτάζει τα 110 χρόνια

το-μουσείο-βόλου-γιορτάζει-τα-110-χρόνια-303977

Στον Βόλο αύριο η υπουργός Πολιτισμού για τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης στο Αθανασάκειο

Με τη δέουσα επισημότητα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και στελεχών του υπουργείου, εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα η μεγάλη έκθεση, που σηματοδοτεί την επέτειο των 110 χρόνων από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Λίνα Μενδώνη θα βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα, επικεφαλής δεκαεξαμελούς αποστολής, αποτελούμενης από στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, τα οποία εντάσσονται στο πεδίο του πολιτισμού. Στη σημερινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και των αρμόδιων θεσμικών στελεχών, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι όλων των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας.

Σημαντική θέση στο πρόγραμμα της υπουργού κατέχει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, το οποίο τιμά την προσφορά του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων Απόστολου Αρβανιτόπουλου, με την ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα και την έκθεση που ανοίγει αύριο τις πύλες της στο κοινό.

Η ημερίδα πραγματοποιείται σήμερα από τις 10 το πρωί στον χώρο εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων αρχαιολόγων. Στη σημερινή ημερίδα συμμετέχουν οι Βασιλική Αδρύμη – Σισμάνη έφορος αρχαιοτήτων επί τιμή, Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου έφορος αρχαιοτήτων επί τιμή, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη Ελσα Νικολάου, οι αρχαιολόγοι Σταματία Αλεξάνδρου, Δημήτρης Αγνουσιώτης, Μαρία Σταματοπούλου, Σοφία Κραβαρίτου, Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου, Αθηνά Χατζηδημητρίου, Χαρίλαος Τσέλιος, Χαρά Τόπα και η δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη.

Οι εισηγητές θα καλύψουν όλες τις πτυχές του πολυεπίπεδου έργου του Απόστολου Αρβανιτόπουλου, «ο οποίος υπήρξε ο πρώτος αρχαιολόγος που ανέλαβε επίσημη αποστολή το 1906 στη Θεσσαλία. Σε αυτόν οφείλουμε και την έναρξη των ανασκαφών στους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα. Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκαν για την ημερίδα και την επετειακή έκθεση οι μεγάλες πόλεις της Μαγνησίας, η Δημητριάδα, οι Φθιώτιδες Θήβες, οι Φερές, η Κορώπη, οι Αμφανές όπου ξεκίνησε τις ανασκαφές, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και θα συνεχίζονται και στο μέλλον», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Μπάτζιου.

Η επετειακή έκθεση

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 19.00 από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα «Αρχαίων άσματα» με τους μουσικούς Σέβη Μαζέρα φωνή, πιάνο και Βασίλη Αγροκώστα φωνή, λύρα.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων και πολύτιμοι συμπαραστάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο ΕΟΤ, το Σωματείο Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινό των Μαγνήτων», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ε.Σ.Η.Ε. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και πλήθος χορηγών που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα για την προβολή του Μουσείου και της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου