ΤΟΠΙΚΑ

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην εκδήλωση για την επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου

η-πεαεα-δσε-στην-εκδήλωση-για-την-επέτε-303520

Το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συμμετέχει στην εκδήλωση για την 77η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Για τον λόγο αυτό δρομολογεί λεωφορείο το οποίο θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί μπροστά από το Δημαρχείο Βόλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για συμμετοχή στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Βόλου 2421029003 ή στο τηλέφωνο 6944982479.

Με αφορμή την επέτειο, από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναφέρονται τα εξής: «Η ανατίναξη της γέφυρας από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του, τον Άρη Βελουχιώτη, αποτέλεσε και αποτελεί μια λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού.

Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην ιστορία σαν ένα σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ενάντια σε έναν εχθρό που η δύναμή του φάνταζε ανίκητη. Ήταν μια λαϊκοεπαναστατική πράξη που φούντωσε τ’ αντάρτικο με τη φλόγα της ανατίναξης. Μα πάνω απ’ όλα φούντωσε το νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος. Πως η δική του δύναμη είναι ανεξάντλητη και σαν ξεχυθεί μέσα από τη δική του οργάνωση στον αγώνα για το δίκιο του, γίνεται νικηφόρα για το δικό του δίκιο.

Έτσι η φλόγα του Γοργοποτάμου φώτισε το δρόμο στους σκλαβωμένους ανθρώπους του μόχθου για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Για να γράψουν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Να γράψουν τη μεγάλη εποποιία της Αντίστασης και της λαϊκής απελευθέρωσης.

Ο Γοργοπόταμος στην ιστοριογραφία των αστών και των οπορτουνιστών, παρουσιάζεται ως μια στιγμή «εθνικής ενότητας», και μάλιστα αξιοποιείται με αυτό το συμβολισμό στις σύγχρονες συνθήκες προκειμένου να επιβάλλει στις εργατικές, στις λαϊκές συνειδήσεις την ύπουλη προπαγάνδα περί ταύτισης των συμφερόντων των καπιταλιστών και της εργατικής τάξης και του λαού για να τους τραβά στο άρμα στήριξης του σάπιου καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης. Είναι η ίδια σάπια αυτή προπαγάνδα περί «εθνικών συμφερόντων» που πασχίζει να υποτάξει την εργατική τάξη, το λαό στη βαθιά αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, ώστε να ενισχύεται στην προσπάθεια να βγει από την κρίση.

Ιστορικά επιδιώκουν να ακυρώσουν ή να υποβαθμίσουν το ρόλο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και παραπέρα του ΚΚΕ, που ήταν ο «αιμοδότης» και ο «νους» της λαϊκής αντίστασης, προκειμένου να χρησιμοποιείται μια μεγάλη στιγμή της λαϊκοεπαναστατικής πάλης ως δημιούργημα των αστών. Με στόχο το σήμερα, την παραίτηση από τους αγώνες, την ταξική πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, πάλη που μόνο το ΚΚΕ έχει στις σημαίες του.

Όμως ο Γοργοπόταμος δεν χωρά, δεν μπορεί να χωρέσει στα αστικά «καλούπια» της Ιστορίας. Έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν το λαό σε αδράνεια απέναντι στους κατακτητές.

Σηματοδοτεί το ανυπόταχτο πνεύμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης του λαού μας κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς εκείνης της εποχής, κόντρα στο φασισμό, που αποτελεί δημιούργημα, γέννημα των μονοπωλίων και επιλογή της αστικής τάξης.

Από την άλλη τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή, στο όνομα της γεωπολιτικής αναβάθμισης της θέσης της αστικής της τάξης στην περιοχή, ανταγωνιζόμενη με την αστική τάξη της Τουρκίας, συμμετέχει σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δίνοντας όσες πολεμικές βάσεις ζητούν οι Αμερικάνοι, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, εντείνοντας τους κινδύνους σε βάρος της χώρας και του λαού μας. Και στην περιοχή μας υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός με τα ελικόπτερα του Στεφανοβικείου, την αξιοποίηση του λιμανιού, του στρατοπέδου Γεωργούλα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω εντείνεται η αντικομμουνιστική εκστρατεία από την ΕΕ με το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που στόχο έχει την δικαιολόγηση στις λαϊκές συνειδήσεις του εγκληματικού χαρακτήρα του ναζισμού – φασισμού, η απόκρυψη του γεγονότος ότι ο φασισμός αποτελεί το αποτρόπαιο γέννημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε το λαό, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να μην λησμονήσει, αλλά να κρατήσει ζωντανά στη μνήμη του τα εγκλήματα του ναζισμού, φασισμού και των δικτατορικών καθεστώτων στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Να διαφυλάξει τη συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος στην αντιμετώπιση του φασισμού και στις κατακτήσεις του λαού.

Να καταδικάσει κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, κάθε προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό και κάθε προσπάθεια παραπλάνησης των λαών.

Τα σχέδια αθώωσης και νεκρανάστασης του φασισμού δεν θα περάσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου