ΤΟΠΙΚΑ

Σύλλογοι καλούν στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών

σύλλογοι-καλούν-στο-συλλαλητήριο-κατ-30350

Σύλλογοι με ανακοινώσεις τους καλούν στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαϊου, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, στον Βόλο.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Να υψώσουμε τη φωνή μας για να μην μετατρέψουν την ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου σε θάλαμο καρκινογόνων αερίων προκειμένου να έχει κέρδη η ΑΓΕΤ η οποία έχει αδειοδοτηθεί για την καύση 410.000 τόνων RDF (υλικό προερχόμενο από σκουπίδια όπως και το SRF που όταν καίγονται εκλύονται στον αέρα διοξίνες και φουράνια και άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρος, θάλλιο κ.α.), δηλαδή το 90% της συνολικής ποσότητας των 480.000 τόνων που προβλέπεται να καίγονται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων).

Με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, αλλά και ανοίγοντας νέα «χρυσοφόρα» πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο από τη «διαχείριση» των σκουπιδιών, στο πλαίσιο και της στρατηγικής της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωράει το σχεδιασμό για τη χρήση απορριμμάτων ως «εναλλακτικού καυσίμου» από τη βιομηχανία, πρώτα απ’ όλα της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ μπροστά στους στόχους αυτούς του κεφαλαίου δεν διστάζει να κλείσει τα μάτια στα σοβαρά προβλήματα που εγείρονται αναφορικά με τη δημόσια υγεία.

Η περίπτωση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στον Βόλο, άλλωστε, αποτελεί μόνο την αρχή ενός συνολικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για τη γενίκευση της καύσης απορριμμάτων από βαριές βιομηχανίες στην Ελλάδα, σχεδιασμός που φυσικά βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Εξάλλου βασική πολιτική της ΕΕ στο θέμα της ρύπανσης είναι το γνωστό “Ο ρυπαίνων πληρώνει”.

Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν χτυπάει μόνο τα εισοδήματα και τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά μολύνει θανάσιμα και τον αέρα που αναπνέουμε.

Ο Σύλλογός μας, μαζί με άλλα σωματεία, με πρόσφατες αλλά και παλιότερες παρεμβάσεις, έχουμε αναδείξει τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη χρήση απορριμμάτων ως βιομηχανικού καυσίμου, αποκαλύψαμε την ουσία των κυβερνητικών επιλογών και πρωτοστατούμε στο δυνάμωμα των αγώνων ενάντια στα σχέδια αυτά.

Οι εργαζόμενοι, δεν θα πρέπει να υποκύψουν στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «ασφαλούς χρήσης» ή ακόμη και στους εκβιασμούς που ασκούν με όχημα τις θέσεις εργασίας οι εμπλεκόμενες βιομηχανίες και με τους αγώνες τους να στείλουν τους σχεδιασμούς κυβέρνησης – βιομηχάνων στα σκουπίδια.

Πιστεύουμε ότι εκείνοι που μπορούν να επιβάλουν την προστασία της δημοσίας υγείας, δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ούτε ο δήμος Βόλου, που εξάλλου έχουν μοιρασμένους ρόλους υπέρ των συμφερόντων της ΑΓΕΤ. Είναι οι εργαζόμενοι, που οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τους φορείς, πρέπει να ξεσηκωθούν με πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις για:

√ Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και ΠET-KOK.

√ Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ.

√ Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στον Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση.

√ Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην “ΑΓΕΤ – Ηρακλής” και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

√ Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων”.

Το Στέκι “Αλληλεγγύη για όλους”

Το Στέκι “Αλληλεγγύη για όλους” σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
“Οι εθελοντές στο Στέκι “Αλληλεγγύη για όλους” στηρίζουμε το έργο της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και θα συμμετέχουμε στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και κατά της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου, το Σάββατο 5 Μαϊου στις 12 το μεσημέρι ,στην Πλατεία Ελευθερίας, στον Βόλο!

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας για καθαρό αέρα, για την ποιότητα ζωής που μας αξίζει, για την υγεία μας!

Διεκδικούμε το μέλλον της πόλης μας και των παιδιών μας!

Καλούμε όλους τους αλληλέγγυους φίλους μας, όλους τους Βολιώτες να πλημυρίσουμε τους δρόμους του Βόλου ,να αντιδράσουμε όλοι μαζί δυναμικά στα σχέδια που θέλουν την όμορφη πόλη μας αποτεφρωτήρα της Ανατολικής Ευρώπης!
ΟΧΙ στην δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF!
ΟΧΙ στην καύση των σκουπιδιών!”

O Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας

O Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“O Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, σχετικά με το μεγάλο θέμα της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE ΑΓΕΤ, που απασχολεί τους πολίτες της πόλη μας, απαντά “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ” και συστρατεύεται δίπλα στους δημότες της πόλης μας, στο Παμβολιώτικο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018″.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα τις εξελίξεις πάνω στο πρόβλημα της καύσης απορριμμάτων, ως πηγή ενέργειας, από την εταιρεία ΑΓΕΤ.

Ως επιστημονικός φορές υγείας και ευαισθητοποιημένος στην προστασία της δημόσιας υγείας , με σύσσωμη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου , τάσσεται στο πλευρό των φορέων της πόλης μας που αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της υγείας των πολιτών και θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018 καθώς και παροτρύνει τα μέλη του να στηρίξουν υπογράφοντας την διαμαρτυρία.

Ζητούμε την δημιουργία επίσημου ελεγκτικού μηχανισμού που θα τηρεί τις προδιαγραφές της διαδικασίας καύσεως των σκουπιδιών καθώς θα θέσει ασφαλή όρια των μετρήσεων και θα ελέγχει τα επίπεδα ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Επίσης, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μελέτη οφείλει να είναι ανεξάρτητη από την χρηματοδότηση της εταιρείας”.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στηρίζει το Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο «Ενάντια στην καύση σκουπιδιών» που θα γίνει το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 και ώρα 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου κατά το παρελθόν με δημοσίευση δελτίου τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον περιβαλλοντικό αγώνα και συντάσσεται με τις θέσεις των επιστημονικών συλλόγων (π.χ. Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας) αντιδρώντας στην καύση του RDF, SRF και Pet Coke (πετκοκ) από τα εργοστάσια της περιοχής μας, διότι πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία όλων, η δική μας και των παιδιών μας.

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και πρέπει να προστατεύεται απ’ όλους, με κάθε τρόπο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου καλεί τα μέλη του να αναρτήσουν στις προθήκες των καταστημάτων τους την αφίσα του συλλαλητηρίου, για να δηλώνεται η διαμαρτυρία μας και να εκφράζεται η εντονότατη διαφωνία και αγανάκτησή μας.

Επισημαίνουμε ότι μόνο μέλημα μας είναι η υγεία των συμπολιτών μας, η αειφόρος ανάπτυξη του τόπου μας, η τουριστική προβολή των περιοχών μας και η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της επιχειρηματικότητας, που θα ωθεί στην άνθιση του πρωτογενή, του δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής”.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης “Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία”

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης “Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία”, Στέλιος Αναστασόπουλος και Δημήτρης Γιαλαμάς σε δήλωσή τους σχετικά με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και σε κάλεσμά τους στο συλλαλητήριο αναφέρουν:

“Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο εδώ και ένα χρόνο κάνει χρήση καρκινογόνων στερεών αποβλήτων (RDF, SRF, ΚΟΚ) για να τα μετατρέψει σε φθηνό καύσιμο. Τα σκουπίδια φθάνουν στο λιμάνι του Βόλου από προμηθευτές του εξωτερικού και από όλη την Ελλάδα, απαλλάσσοντάς τους από τα απόβλητα και μετατρέποντας την περιοχή του Βόλου σε χωματερή της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι της περιοχής, η επιτροπή αγώνα πολιτών Βόλου, επιστημονικοί φορείς και σωματεία έχουν ταχθεί μαζικά κατά της καύσης, που προκαλεί ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα, μη αναστρέψιμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και περαιτέρω αύξηση των καρκινικών κρουσμάτων, αλλά αποφέρει μεγάλα κέρδη στις πολυεθνικές.

Οι πολυεθνικές αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με τη συνενοχή και την εύνοια της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθεί την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθιστούν την περιοχή αποτεφρωτήρα προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την πίεση που της ασκήθηκε ενόψει και των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών, αναγκάστηκε να αλλάξει την απόφασή της, στο προηγούμενο περιφερικό συμβούλιο αρκέστηκε να πάρει απόφαση κατά της καύσης RDF, χωρίς να παίρνει οποιαδήποτε άλλη ουσιαστική πρωτοβουλία ώστε να μπλοκάρει την καύση.

Ο Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία είχε εκφράσει εξαρχής την αντίθεση του σχετικά με την καύση, με τοποθέτησή του περ/κου συμβούλου Τ. Γιαλαμά, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.

Ως Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία συμμετέχουμε και καλούμε φορείς, συλλογικότητες, σωματεία, κινήσεις και όλους τους θεσσαλούς πολίτες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της καύσης RDF, στο Βόλο, το Σάββατο 5 Μάη.

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ, ομόφωνα αποφάσισε την συμμετοχή στο παμβολιωτικο συλλαλητηριο, που διοργανώνεται κατά της καύσης “σκουπιδιων” από την ΑΓΕΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, να δώσουν το παρών το Σάββατο 5 Μαϊου στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας.”

Η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Φίλων

Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ

Η Διοικούσα Επιτροπή του συλλόγου Φίλων Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, εκφράζοντας ένα φορέα που στηρίζεται στις αρχές της ψυχικής και σωματικής υγείας και υποστηρίζει προληπτικά και θεραπευτικά το ισότιμο δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε αυτές τις αξίες, που εκπαιδεύει και φροντίζει ώστε οι πολίτες του σήμερα και του αύριο να αναπτύσσουν την ευαισθησία τους, την κριτική τους ικανότητα και τα κίνητρα ενεργοποίησής τους, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να συμπαρασταθεί στην Επιτροπή Αγώνα πολιτών Βόλου στην πρωτοβουλία της για τη ματαίωση της καύσης σκουπιδιών για οποιαδήποτε βιομηχανική χρήση και στη ματαίωση της δημιουργίας εργοστασίου SRF ΑΠΌ ΤΟ Δήμο Βόλου”.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας “Μ. Παπαρήγας”

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας “Μ. Παπαρήγας” σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης, τις λαϊκές οικογένειες που ανησυχούν για την υγεία τους και για το μέλλον των παιδιών τους. στο συλλαλητήριο

το Σάββατο στις 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας να πουν ένα ξεκάθαρο:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ-ΚΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRFRDF ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Με τη συμμετοχή τους:

*να καταρρίψουν τις αυταπάτες ότι μπορεί δήθεν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την προστασία των εργαζομένων και της υγείας του λαού. Να δείξουν σε όλη την Ελλάδα, το δίδαγμα του Βόλου και της ΑΓΕΤ, ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι δυο πράγματα αντίθετα!

*να πουν δυνατά: καμία εμπιστοσύνη στην αστική νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική. Που αυξομειώνουν τα όρια των προς καύση καρκινογόνων ουσιών με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των τσιμεντοβιομηχάνων και όχι την επίπτωση στη ζωή του πληθυσμού. Που με βάση αυτή τη νομοθεσία, σήμερα εντελώς νόμιμα, δόθηκε η άδεια στην ΑΓΕΤ να καίει στο Βόλο 1 στα 6 σκουπίδια όλης της Ε.Ε. μετατρέποντας την πόλη σε θάλαμο θανατηφόρων αερίων.

*να στρέψουν τα βέλη τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην Περιφέρεια, στη Δημοτική Αρχή Βόλου που όλοι τους με μοιρασμένους ρόλους έχουν συμβάλλει στο έγκλημα αυτό. Που κοροϊδεύουν με το μπαλάκι ευθυνών εδώ και μήνες, αφήνοντας την ΑΓΕΤ να κάνει τη βρωμοδουλειά της, η οποία έχει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές όλων τους: με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τις άδειες για τη δημιουργία εργοστασίων SRF-RDF σε όλη τη Θεσσαλία και κυρίως με το κοινό δόγμα τους: την υποταγή όλων στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

*να καταδικάσουν την ξεδιαντροπιά του εργοδοτικού συνδικαλισμού που απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί ένα βασικό όπλο των εργοδοτών μέσα στο εργατικό κίνημα. Η διεύθυνση της ΑΓΕΤ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο γραφείο τύπου από τις πλειοψηφίες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και σε συγκεκριμένα σωματεία.

Με τη συμμετοχή τους να δείξουν έμπρακτα ότι ο αγώνας δεν μπορεί να είναι υπόθεση κάποιων «ειδικών» αλλά υπόθεση του οργανωμένου κινήματος. Μόνο έτσι δεν θα μπαίνει στο χέρι πολιτικών επιδιώξεων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον αγανακτισμένο κόσμο για να ξαναμασκαρέψουν το ίδιο σάπιο σύστημα.

Μπορούμε να σταματήσουμε την επικίνδυνη εξέλιξη, αλλά και τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που η καύση σκουπιδιών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, ισχυροποιώντας τα σωματεία, κάνοντας βήματα στην οργάνωση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών και απαιτώντας:

– Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ

– Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτουν την καύση και τη μεταφορά RDF-SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ

– Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF-SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, με γνώμονα τις ανάγκες και την υγεία του λαού και όχι την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

– Στη βάση αυτή να ενταθούν και οι έλεγχοι με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

– Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς”.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί τους συνταξιούχους της περιοχής Μαγνησίας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και οι φορείς του Βόλου: το Σάββατο στις 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας για να εκφράσουμε την αντίθεση μας και να πούμε ένα μεγάλο:

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ-ΚΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRFRDF ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Έχουμε αρκετή εμπειρία από την ζωή και τον εργάσιμο βίο μας και μπορούμε με σιγουριά να περιγράψουμε πως αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι την προστασία του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξοδέψουν από τα κέρδη τους για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας γιατί μειώνονται τα κέρδη τους.

Δεν πρέπει κάνεις να είναι αμέτοχος και αδιάφορος για την ζωή του και την ζωή των παιδιών του”.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Μαγνησίας καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης, τις λαϊκές οικογένειες που ανησυχούν για την υγεία και για το μέλλον των παιδιών μας στο συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας για να πούμε ένα ξεκάθαρο: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ-ΚΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF-RDF ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Με τη συμμετοχή μας:

*να καταρρίψουμε τις αυταπάτες ότι μπορεί δήθεν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να πηγαίνουν μαζί με την προστασία των εργαζομένων και την υγεία του λαού. Να δείξουμε σε όλη την Ελλάδα, το παράδειγμα του Βόλου και της ΑΓΕΤ, ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι δυο πράγματα αντίθετα!

*να πούμε δυνατά: καμία εμπιστοσύνη στην αστική νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική. Που αυξομειώνουν τα όρια των προς καύση καρκινογόνων ουσιών με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των τσιμεντοβιομηχάνων και όχι την επίπτωση στη ζωή του πληθυσμού. Που με βάση αυτή τη νομοθεσία, σήμερα εντελώς νόμιμα, δόθηκε η άδεια στην ΑΓΕΤ να καίει στο Βόλο 1 στα 6 σκουπίδια όλης της Ε.Ε. μετατρέποντας την πόλη σε θάλαμο θανατηφόρων αερίων.

*να στρέψουμε τα βέλη μας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην Περιφέρεια, στη Δημοτική Αρχή Βόλου που όλοι τους με μοιρασμένους ρόλους έχουν συμβάλλει στο έγκλημα αυτό. Μεταθέτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο αφήνουν την ΑΓΕΤ να κάνει τη βρωμοδουλειά της, η οποία έχει φαρδιά πλατιά τις υπογραφές όλων τους: με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τις άδειες για τη δημιουργία εργοστασίων SRF-RDF σε όλη τη Θεσσαλία και κυρίως με το κοινό δόγμα τους: την υποταγή όλων στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

*να καταδικάσουμε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί ένα βασικό όπλο των εργοδοτών μέσα στο εργατικό κίνημα. Η διεύθυνση της ΑΓΕΤ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο γραφείο τύπου από τις πλειοψηφίες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και σε συγκεκριμένα σωματεία.

Με τη συμμετοχή μας να δείξουμε έμπρακτα ότι ο αγώνας δεν μπορεί να είναι υπόθεση κάποιων «ειδικών» αλλά υπόθεση του οργανωμένου κινήματος

Μπορούμε να σταματήσουμε την επικίνδυνη εξέλιξη, αλλά και τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που η καύση σκουπιδιών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, απαιτώντας:

– Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ

– Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτουν την καύση και τη μεταφορά RDF-SRF και τοξικού ΠΕΤ-ΚΟΚ

– Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF-SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, με γνώμονα τις ανάγκες και την υγεία του λαού και όχι την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

– Στη βάση αυτή να ενταθούν και οι έλεγχοι με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

– Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας για να φωνάξουμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤ-ΚΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ, ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ SRF-RDF ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ”.

Το Τμήμα Θεσσαλίας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος

Το Τμήμα Θεσσαλίας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Το ΕΕΚ καλεί την εργατική τάξη και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στο βολιώτικο συλλαλητήριο που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών το Σάββατο 5 Μάη στις 12πμ στην πλ. Ελευθερίας. Καλούμε για μαζική συμμετοχή κάτω από το πανό του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ.

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χορηγήσει άδεια καύσης 200.000 τόννων σκουπιδιών RDF στο τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ, της πολυεθνικής Lafarge, συμπληρώνει το έγκλημα της αδειοδότησης των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής στην πολυεθνική El-Dorado και του αεροδρομίου Ελληνικού που εκχωρείται στο τουριστικό κεφάλαιο για αξιοποίηση αντί για χρήση ως χώρος αναψυχής και πρασίνου. Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στα Μνημόνια και οι επακόλουθες υποχρεώσεις στους δανειστές, έχουν μαζί με την κοινωνική καταστροφή ένα επιπλέον τίμημα, τη μόλυνση και τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Αγκαζέ με τη κυβέρνηση βρίσκεται ο “αγωνιστής” του περιβάλλοντος Μπέος που πρώτα καταθέτει μια μήνυση κατά της ΑΓΕΤ, αμέσως μετά αποφασίζει να φτιάξει εργοστάσιο παραγωγής άλλου καύσιμου υλικού (SRF) από σκουπίδια προς πώληση στην ΑΓΕΤ ή σε άλλους επίδοξους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Οι πόρτες ανοίγουν με διάφορα κλειδιά.
Περιφέρεια και λοιποί ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν την πάπια για τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα αλλά και την ανησυχία για την ποιότητα του υλικού που καίει τώρα η ΑΓΕΤ ακόμα και στα πλαίσια της νομοθεσίας που ενθαρρύνει τη καύση σκουπιδιών. Έπρεπε η Επιτροπή να ακινητοποιήσει φορτηγό μεταφοράς του υλικού στο εργοστάσιο για να ληφθεί δείγμα που αποδείχτηκε ότι ήταν εκτός προδιαγραφών της νομοθεσίας στην περιοχή των πρωταθλητών του καρκίνου.

Το λόμπι των τσιμεντάδων και των σκουπιδοβιομηχάνων στις Βρυξέλλες καθόρισαν τις προδιαγραφές του καύσιμου υλικού και μας διαβεβαιώνουν ότι αυτό είναι ασφαλές για την υγεία των πολιτών. Διεθνείς μελέτες επιστημονικών φορέων υποστηρίζουν την ασφάλειά της μεθόδου. Με τον ίδιο τρόπο κάποτε οι τσιγαροβιομηχανίες παρουσίαζαν τις “αβλαβείς” επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία των καπνιστών και μη. Το σκάνδαλο της NOVARTIS μας υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο πως γίνονται όλες οι δουλειές στον καπιταλισμό.

Παπαγαλάκια της Lafarge ισχυρίζονται ότι ο αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών θα κλείσει το εργοστάσιο. Όμως, τα παπαγαλάκια δεν μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα ή γιατί έκλεισαν τόσα εργοστάσια στην περιοχή μας. Οι εργαζόμενοι (μόνιμοι κι εργολαβικοί) ή θα μπουν επικεφαλείς του αγώνα κατά της καύσης ή θα μπουν στην υπηρεσία του κεφαλαίου καταστρέφοντας και την ίδια τους τη ζωή. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά διαύλους επικοινωνίας με την εκλογική της βάση που διερράγη ανεπανόρθωτα με το ξεπούλημα που τους έκανε το κόμμα τους με τα Μνημόνια. Σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις των μνημονίων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) σκίζουν τα ιμάτιά τους για το περιβάλλον αν και έσπρωξαν στην απελπισία και τη φτώχεια εκατομμύρια χωρίς καμιά ντροπή. Ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γνήσιο ενδιαφέρον του πληθυσμού και τη δουλειά της Επιτροπής Αγώνα για να στήσουν νέες δημοτικές παρατάξεις κινηματικού ενδιαφέροντος. Οι μισάνθρωποι φασίστες της Χρυσής Αυγής ισχυρίζονται ότι πρώτοι ανέδειξαν το θέμα κι ίσως επιχειρήσουν να ανανεώσουν τα ραντεβού της δημοσιότητας στο συλλαλητήριο για να στρέψουν τους προβολείς στις επερωτήσεις τους και όχι στα εγκλήματά τους.

Η Επιτροπή Αγώνα και οι κάτοικοι που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο πρέπει να αντιταχτούν όχι μόνο στη καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ αλλά να αγωνιστούν με συνέπεια ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα της κοινωνικής καταστροφής, χωρίς καμιά εμπιστοσύνη από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του συστήματος. Τα πολιτικά συμπεράσματα του αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής είναι πολύτιμα, αν δεν θέλουμε ο σημερινός αγώνας να μετατραπεί σε έναν αγώνα με προδιαγεγραμμένο τέλος. Υπάρχει μια πολύτιμη εμπειρία που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο, όχι μόνο γιατί είμαστε κατά της καύσης αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι για να κερδηθεί αυτός ο αγώνας πρέπει να ανατρέψουμε το ίδιο το σύστημα. Αντικειμενικός μας στόχος είναι «η κατάργηση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων» που σημαίνει την πλήρη ανατροπή όλων των των εκμεταλλευτικών σχέσεων του ανθρώπου με τον άνθρωπο, τη φύση και τον ίδιο του τον εαυτό. Αγωνιζόμαστε για «την ανθρωποποίηση της φύσης και τη φυσικοποίηση του ανθρώπου». Αυτό το καθήκον απαιτεί την πλήρη ανατροπή του καπιταλισμού και τη κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη γιατί μόνο αυτή ως «καθολική τάξη» έχει το συμφέρον να καταργήσει κάθε εξουσία που καταστρέφει τη ζωή και το σώμα του ανθρώπου, την ίδια τη φύση.

(Τα αποσπάσματα της τελευταίας παραγράφου από τον ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ που γεννήθηκε πριν 200 χρόνια στις 5 Μάη 1818)”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου