ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία η κούρσα για την ηγεσία

στην-τελική-ευθεία-η-κούρσα-για-την-ηγε-302590

Πολιτικός πυρετός επικρατεί στα επιτελεία των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η κούρσα για την ηγεσία μπαίνει στην τελική ευθεία.

Η Μαγνησία είναι νομός «βαρόμετρο» για αυτό και οι τρεις τουλάχιστον βασικοί διεκδικητές του κομματικού θώκου έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις πολιτικές δυνάμεις, που θα εξασφαλίσουν από την τοπική κάλπη, προκειμένου να ενισχύσουν την εκλογική τους επιρροή ενόψει του τελικού αποτελέσματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τον Βόλο την περασμένη Κυριακή, προχθές Παρασκευή ήταν η σειρά του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη να μιλήσει για τη δική του υποψηφιότητα. Αύριο Δευτέρα στον Βόλο θα βρίσκεται ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, που θα μιλήσει στις 20.00 στο Ξενία Βόλου. Ακόμη παραμένει άγνωστο αν θα επισκεφτούν την πόλη οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης.

H στρατηγική των υποψηφίων και ο σχεδιασμός των επιτελείων

Οι υποψήφιοι εισέρχονται στην τελική ευθεία για τη μάχη της 5ης Δεκεμβρίου, μετρώντας πλέον δυνάμεις και υποστηρικτές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να κινηθεί με αφετηρία το παραδοσιακό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ και να «ξυπνήσει» τα αντιδεξιά σύνδρομα. Παράλληλα επιχειρεί να διευρύνει το στίγμα του μιλώντας για την κλιματική αλλαγή και την αποποινικοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης, με στόχο να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως φάνηκε και από τη στάση του για τον Ποινικό Κώδικα, κινείται απαρεγκλίτως στην κατεύθυνση ανάδειξης ενός «ξεκάθαρου στίγματος», παγιώνοντας, παράλληλα, και τη θέση του ως αντίθετος πόλος προς τον κ. Παπανδρέου. «Η πρότασή μου είναι ΠΑΣΟΚ. Οποιος θέλει να καταδικάσει αυτόν τον χώρο μιλά για προοδευτικές ή άλλες συγκυβερνήσεις», ανέφερε απευθυνόμενος σταθερά και στο «αντιΣΥΡΙΖΑ» ακροατήριο. Την ίδια όμως στιγμή σπεύδει να καλλιεργήσει πολιτική δεύτερου γύρου, ενώ προκρίνει την ανάγκη κυβερνησιμότητας και ανοιχτά έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της ιστορικής ονομασίας ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με την τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τις κινήσεις του, ο ευρωβουλευτής θέλει να αναδειχθεί ως «υποψηφιότητα ανανέωσης».

Προσδιορίζει το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα που από την ίδρυσή του συνθέτει αρμονικά τις ιδέες της προοδευτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου, με τον ίδιο τρόπο που το πράττει και η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, πιστεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη με οικονομική ανταγωνιστικότητα, ισχυρό κοινωνικό κράτος και σεβασμό στο περιβάλλον.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους, κυρίως στην «αντιδεξιά» πτέρυγα απευθύνεται σταθερά ο Χάρης Καστανίδης, μιλώντας για «ιδεολογικό και προγραμματικό χάσμα με τη Ν.Δ.», αλλά ταυτόχρονα και για «έλλειμμα εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο έδαφος κινείται οι ο Παύλος Γερουλάνος, χωρίς να αναμοχλεύει κόντρες με τους συνυποψηφίους του ενόψει των «μετακινήσεων» του β΄ γύρου, για αυτό και σε όλες του τις εμφανίσεις σπεύδει να τονίζει πως η υποψηφιότητά του «δεν στρέφεται υπέρ ή κατά κάποιου άλλου υποψηφίου». Από την πλευρά του, ο Παύλος Χρηστίδης, θέλει να εκπροσωπήσει τη «φωνή των μη προνομιούχων» όπως λέει και αναφέρεται συχνά στις αγωνίες και τις αναζητήσεις της νέας γενιάς.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον εθνικό εκλογικό κατάλογο και είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος και επιπλέον όσοι, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον πρώτο γύρο, οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται.

Εφόσον δεν αναδειχθεί πρόεδρος κατά την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου, θα επαναληφθεί η διαδικασία σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι θα έχουν ήδη ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, με βάση το σχετικό μητρώο ψηφισάντων που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται, ίδιο ή διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες οργάνωσης και υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν υποχρεωτικά το ποσό των 3€ μόνο κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, δηλαδή, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου