ΤΟΠΙΚΑ

Στο τραπέζι η διαχείριση των υδάτινων πόρων

στο-τραπέζι-η-διαχείριση-των-υδάτινων-302564

«Ολοι αντιλαμβανόμαστε στις μέρες μας ότι η σημασία των υδάτινων πόρων ως προς το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την οικονομία είναι πολυδιάστατη. Η δε πρόκληση της κλιματικής αλλαγής συντελεί σημαντικά στην ποσοτική και ποιοτική υποβάθμισή τους. Συνεπώς η εύλογη, η προνοητική, αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας Κώστας Σκρέκας σε ημερίδα με θέμα «Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, χθες Σάββατο, στη Λάρισα.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών όλων των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας. Παράλληλα μίλησε για μέτρα που αφορούν την στήριξη της αγροτικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου για την προσαρμογή της Ελλάδας και του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή.

Όπως τόνισε ο υπουργός στις δράσεις περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων των θεσσαλικών ποταμών για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε σε έργα που είναι σε εξέλιξη και αφορούν αρδευτικά συστήματα μεγάλης κλίμακας σε όλη την επικράτεια, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας επίσης που παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη για την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον» στον οποίο ξεχώρισε αφενός η παραδοχή πως στη Θεσσαλία επικρατεί το καλοκαίρι ένα καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης των υδάτων, αλλά και η διαβεβαίωση για την ολοκλήρωση ως υδροηλεκτρικού έργου, του φράγματος της Μεσοχώρας, στον Αχελώο.

Χρ. Μπουκώρος: Υπαρξιακού χαρακτήρα το νερό για τον αγροτικό κόσμο

Στην ημερίδα επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μαγνησίας είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι: «Η επάρκεια νερού για άρδευση και ύδρευση αποτελεί μείζον πρόβλημα για μία χώρα που βρίσκεται στην εικοστή έκτη θέση παγκοσμίως στο ζήτημα της λειψυδρίας. Για τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας το ζήτημα του νερού τα τελευταία χρόνια είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Υπεράντληση, υφαλμύρωση, ερημοποίηση. Το απειλητικό τρίπτυχο».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. και βουλευτής Μαγνησίας στην ομιλία του κατέθεσε και τις εξής προτάσεις προς επίλυση του προβλήματος:

«Α) Βραχυπρόθεσμα: Αγροκλιματική ζωνοποίηση και γεωργία ακριβείας για την ορθολογική διαχείριση των υφιστάμενων υδατικών πόρων.

Β) Μεσοπρόθεσμα: Υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή των μικρών και μεσαίων φραγμάτων σε ολόκληρη την Θεσσαλία. Η αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων λαμβάνει πλέον κρίσιμο χαρακτήρα.

Γ) Μεσομακρυπρόθεσμα: Ολοκλήρωση της μερικής μεταφοράς του άνω ρου του Αχελώου προκειμένου να αντιστραφεί η πορεία ερημοποίησης και να λειτουργήσουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Μεσοχώρας και της Συκιάς που είναι κατασκευασμένα σε ποσοστά άνω του 70-80%. Η πιο πράσινη ενέργεια η υδροηλεκτρική, κέρδος πάνω από 500.000.000 ευρώ ετησίως.

Δεν είναι δυνατόν να έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός ένα δισεκατομμύριο σε τιμές προ τριακονταετίας και να παραμένουν ημιτελή τα συγκεκριμένα ζωογόνα έργα. Τα 220.000.000 κυβικά νερού αποτελούν μικρή υποδιαίρεση των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα. Τέτοιου είδους καταστροφικές διαμάχες δεν υπήρχαν ούτε μεταξύ κοινοταρχών προπολεμικά.

Δ) Άμεσες παρεμβάσεις: Τα ημιτελή αρδευτικά και υδρευτικά της Μαγνησίας όπως οι ταμιευτήρες Σκοπέλου και Αλοννήσου πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα. Δαπανήθηκαν πάνω από 25.000.000 ευρώ και τα έργα παραμένουν άχρηστα.

Ο ταμιευτήρας της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά στον Αλμυρό πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί. Πάνω από 20.000.000 ευρώ δαπάνη και δεν είχε προβλεφθεί ο αγωγός διανομής! Καλύτερη αξιοποίηση και αναγκαίες παρεμβάσεις στο φράγμα Παναγιώτικο στο Πήλιο. Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει ζωή».

Ο Κων. Αγοραστός για Αχελώο

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αχελώο ως εθνικό έργο, αλλά και έργο που χρειάζεται για το μέλλον της χώρας, στην ομιλία του πρόσθεσε δηκτικά πως «κάποιοι θέλουν να καλύψουν ιδεολογικά και πολιτικά κενά» και ότι «εμείς ζούμε εδώ δεν ερχόμαστε περιστασιακά, να κάνουμε μία βόλτα και να φύγουμε, ακούμε καθημερινά τους ανθρώπους στις επαφές που έχουμε».

«Ακούγονται κάποιες φωνές και λένε τι τον θέλετε τον Αχελώο; Όσοι πάτησαν σε λανθασμένες ή νόμιμες επιλογές πλήρωσαν οι συμπολίτες τους το τίμημα αυτό.

Η Θεσσαλία έχει τον Αχελώο που ενώνει και κανέναν δεν αδικεί, δεν χωρίζει. Ένας Αχελώος προστιθέμενης αξίας, που χρειάζεται για το μέλλον της χώρας, γιατί είναι εθνικό έργο, δεν είναι Θεσσαλικό έργο», ανέφερε.

«Ακούγονται φωνές που θέλουν να καλύψουν ιδεολογικά και πολιτικά κενά, αλλά οι φωνές αυτές δεν είναι ανθρώπινες, εμείς μιλάμε με την ανθρώπινη φωνή. Ακούμε τη κραυγή των ανθρώπων που επηρεάζονται από τη διαχείριση του νερού. Εδώ ζούμε, δεν ερχόμαστε περιστασιακά, να κάνουμε μία βόλτα και να φύγουμε, ακούμε καθημερινά τους ανθρώπους στις επαφές που έχουμε.» συνέχισε ο κ. Αγοραστός.

Σε ότι αφορά το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας τέλος, επισήμανε ότι «στα δέκα χρόνια δεν υπήρξε πρόβλημα διαχείρισης του νερού παρότι είχαμε κλιματικές κρίσεις. Τα έργα που είναι ενταγμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα έργα από το υπουργείο βάλτωσαν γιατί δεν είχε ποτέ κανείς την τόλμη της περιφερειακής διακυβέρνησης.»

Εθνικό φορέα διαχείρισης προτείνει η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε με τη σειρά του πως «πρέπει πάση θυσία να αναδείξουμε μετ’ επιτάσεως ότι το νερό ανήκει σε όλους, δεν έχει συγκεκριμένη καταγωγή ή προέλευση ή δεν πρέπει να δημιουργούνται αντιπαλότητές ή διαφορετικά μετερίζια. Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση, χωρίς το πραγματικό ίχνος σκοπιμότητας. Είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης πανελλήνιας εμβέλειας που θα λειτουργεί μακριά από μικρά και τοπικά συμφέροντα και θα λαμβάνει αποφάσεις με πλήρη ανεξαρτησία. Να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ορθολογική διαχείριση του νερού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου