ΤΟΠΙΚΑ

Υπόμνημα του ΣΕΒ στο υπουργείο Ανάπτυξης

υπόμνημα-του-σεβ-στο-υπουργείο-ανάπτυ-302177

Για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε μηχανολογικές εγκαταστάσεις

Την απόσυρση του όρου ότι η επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να αντικαταστήσει την προϋπηρεσία μόνον σε ποσοστό 25% καθώς επίσης το ζήτημα της απλοποίησης του τρόπου αδειοδότησης φυσικών προσώπων για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις θέτει με υπόμνημα που απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος στους κ.κ. Αθανάσιο Σκορδά, Υφυπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και κοινοποιήθηκε στους κ.κ. Γεώργιο Στεργίου, Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, Γεώργιο Ρασσιά Αν. Προϊστάμενο Δ/νσης Υποστήριξης Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ Θεσσαλίας με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δημιουργούνται κόντρα στο πνεύμα των καιρών, στις ανάγκες της χώρας (και τις δεδομένες της υποχρεώσεις) «κλειστά επαγγέλματα», προς βλάβη του συνόλου των εργαζομένων, των ανέργων (που δεν εκπροσωπούνται συντεχνιακά) και φυσικά των επιχειρήσεων.

«Οσο δεν θα επιλύεται στην ουσία του, το ζήτημα αυτό θα υπονομεύει τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητά τους» εκτιμά ο ΣΕΒ που επίσης σημειώνει ότι ο ήδη απασχολούμενος και φυσικά ο άνεργος – ειδικά στις σημερινές εργασιακές συνθήκες – θα συνεχίσουν να αδυνατούν να αποκτήσουν αυτή την προϋπηρεσία και συνεπώς θα στερούνται ο μεν απασχολούμενος της δυνατότητος να αποκτήσει μια άδεια η οποία θα διευρύνει τις δυνατότητές του να προσφέρει υπηρεσίες χρήσιμες και αναγκαίες σε μια επιχείρηση, [η οποία στην σύγχρονη εποχή έχει ανάγκη από εργασιακή κινητικότητα, η οποία ήταν ρητός σκοπός – βήμα εκσυγχρονισμού του νόμου] ο δε άνεργος να αποκτήσει ένα προσόν – άδεια που θα αύξανε σημαντικά τις πιθανότητές του να βρει εργασία.

Επίσης σύμφωνα με το ΣΕΒ οι φορείς κατάρτισης που προέβλεψε ο νόμος ουσιαστικά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν διότι στην πράξη δεν θα έχουν αντικείμενο, αφού η κατάρτιση που θα προσφέρουν θεωρείται εκ προοιμίου (παρόλο που θα ακολουθούν εξετάσεις από αδειοδοτημένους φορείς!) ανεπαρκής δεδομένου ότι μπορεί να αντικαταστήσει την προϋπηρεσία μόνο σε ποσοστό 25%.

Τέλος σύμφωνα με τα μέλη του Συνδέσμου «με τον τρόπο, με τον οποίο επιχειρείται η κατάργηση, στην ουσία του, ενός προοδευτικού νομοθετήματος, δημιουργείται εύλογα έρεισμα ώστε να υποστηριχθεί αυτό που συχνά τα τελευταία χρόνια προσάπτεται στην εκτελεστική εξουσία: προσαρμόζεται ρηματικά στις επιταγές του μνημονίου και στις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις της Χώρας μόνο και μόνο για να τις ακυρώσει με διαφόρους τρόπους λίγο αργότερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου