ΤΟΠΙΚΑ

«Να μην καταστραφεί ένα ιστορικό σημείο του Βόλου»

να-μην-καταστραφεί-ένα-ιστορικό-σημε-30180

«Η εκμίσθωση από το Νοσοκομείο Βόλου, σε ιδιώτη, του οικοπέδου στις οδούς Καρτάλη – Ιάσονος, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, μέσα στο οποίο βρίσκονται ιστορικά κτίρια πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και η κατεδάφισή τους με την ανάληψή τους από τον ιδιώτη, δεν έχει καμιά σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την καταστροφή ακόμη ενός ιστορικού σημείου, που συνδέεται άρρηκτα με την πολιτιστική διαδρομή και εξέλιξη της πόλης από τα τέλη του 19ου αιώνα!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου, με αφορμή τη δημοπρασία του ακινήτου που διεκδικεί και ο Δήμος Βόλου.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ Βόλου, «τόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, όσο και η δημοτική αρχή Βόλου, βάζουν σε προτεραιότητα τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην πόλη. Σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρονται, ούτε έχουν σχεδιασμό, για την προστασία και διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Αυτό προκύπτει από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ποιος θα μετατρέψει σε χώρο στάθμευσης ή σε ξενοδοχείο το φιλέτο οικόπεδο, εξυπηρετώντας ενδεχομένως διαφορετικά ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό προκύπτει και από την αλαζονική και, στην περίπτωση της δημοτικής αρχής, υβριστική στάση τους απέναντι στους επιστήμονες της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων και στους επιστημονικούς φορείς της πόλης, που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και που χρόνια τώρα εισηγούνται και διεκδικούν να κηρυχτούν τα κτίρια εντός αυτού του οικοπέδου διατηρητέα και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασής τους, για να αναδειχθεί η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της πόλης».

Η ΛΑΣ ζητεί να μην καταστραφεί ένα ακόμη ιστορικό σημείο του Βόλου. «Ενας λαός, που δεν αγωνίζεται για την ιστορική του κληρονομιά, δεν μπορεί να ορθογραφήσει και να καθαρογράψει το μέλλον του», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου