ΤΟΠΙΚΑ

Ούτε συζήτηση για περικοπές

ούτε-συζήτηση-για-περικοπές-301739

Καμία συζήτηση για μείωση μισθών και περιορισμό αποζημιώσεων και δώρων -διαμηνύουν οι εμποροϋπάλληλοι της Μαγνησίας- δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, απαντώντας έτσι στις συναντήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον κλάδο του εμπορίου και τις υπηρεσίες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Οι εμποροϋπάλληλοι της Μαγνησίας ευθαρσώς τονίζουν ότι είναι ανέφικτες οι προτάσεις που γίνονται από την Εθνική Συνομοσπονδία για μείωση των μισθών κατά 12% όταν ήδη οι εμποροϋπάλληλοι μέσω των νέων ρυθμίσεων, της μερικής απασχόλησης και αλλαγών που έχουν επέλθει στις περισσότερες επιχειρήσεις έχουν χάσει μέχρι και 2.000 ευρώ ετησίως, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνονται οι απώλειες εισοδήματος εξαιτίας των άλλων μέτρων και φοροεπιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με τα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα, οι εμποροϋπάλληλοι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεχτεί πάγωμα αποδοχών προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι εμπορικές επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους στην εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας απασχολούν μέχρι και τέσσερα άτομα προσωπικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι εάν υπάρξουν νέες μειώσεις με άλλοθι την οικονομική κρίση και την καχεξία οι εμποροϋπάλληλοι θα χάσουν μηνιαίως περισσότερα από 120 ευρώ!.

Η ανεργία στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο ήδη καταγράφεται σε σημαντικά επίπεδα, αφού αρκετές επιχειρήσεις έχουν βάλει το τελευταίο διάστημα λουκέτο, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις ήδη έχει ξεκινήσει η μετατροπή του 8ωρου σε 4ωρα και μάλιστα με μειωμένες αποδοχές.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών από την πλευρά τους επικαλούμενοι την κρίση, τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, ζήτησαν από τον επόμενο μήνα κιόλας τη μείωση των μισθών και τον περιορισμό των άλλων δικαιωμάτων, όπως επιδόματα – αποζημιώσεις – δώρα κ.λ.π.

«Αρκετά έχουμε ανεχτεί μέχρι τώρα. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε 40 χρόνια για να πάρουμε μία σύνταξη – ψίχουλα και, επιπλέον, όταν εργαζόμαστε οι αποδοχές μας να μην επαρκούν για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας» ανταπαντούν οι εμποροϋπάλληλοι, που και σε τοπικό επίπεδο οργανώνονται προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους εν όψει των τελικών αποφάσεων που θα λάβουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου