ΤΟΠΙΚΑ

Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας στο επίκεντρο ημερίδας

το-υδατικό-πρόβλημα-της-θεσσαλίας-στο-301633

Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο ξενοδοχείο Imperial Hotel στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενωσης Θεσσαλίας (ΠΕΔΘ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κεντρικός ομιλητής, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων. Σκρέκας, ο οποίος χαρακτήρισε «κρίσιμο για τη βιωσιμότητα της Θεσσαλίας, το νερό» και παρουσίασε «έναν οδικό χάρτη για την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον», υπογραμμίζοντας ότι στο Θεσσαλικό διαμέρισμα το καλοκαίρι επικρατεί ένα καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης των υδάτων. Διαβεβαίωσε δε ότι το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί.

«Εθνικό έργο» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την εκτροπή του Αχελώου. Πρόκειται – σημείωσε- για το μεγαλύτερο greendeal έργο στην Ευρώπη για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει μεγάλη ανάγκη η ελληνική οικογενειακή και η επιχειρηματική κοινότητα.

Τη σύσταση ενός εθνικού φορέα διαχείρισης πανελλήνιας εμβέλειας που θα λειτουργεί ανεπηρέαστος από τα τοπικά μικροσυμφέροντα και θα λαμβάνει αποφάσεις σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος. Ο φορέας αυτός –πρόσθεσε- θα έχει επίσης αρμοδιότητα να προτείνει λύσεις, να εκπονεί μελέτες, να εφαρμόζει οικονομίες κλίμακος και εν τέλει να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ορθολογική διαχείριση του νερού.

Στο τεράστιο έλλειμμα νερού που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλία, στην αλόγιστη χρήση του αρδευτικού νερού, αλλά και στις καταγεγραμμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων που φθάνουν έως και 40 έτη, αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Στέλλα Μπίζιου, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης και Γιώργος Κωτσός.

Σημαντική ήταν επίσης η εισήγηση του κ. Αθανάσιου Μαρκινού, Προέδρου ΤΟΕΒ Ταυρωπού που παρουσίασε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση υδάτων και εξοικονόμηση νερού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου