ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης γιατρός «μάχεται» την παχυσαρκία

βολιώτης-γιατρός-μάχεται-την-παχυσ-301280

Ο παθολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Δελλής αναλύει τη δίαιτα βασικής ινσουλίνης, με αφορμή το βιβλίο του που θα παρουσιαστεί στον Βόλο

Καρπός πολυετούς έρευνας και εμπειρίας στο θεμελιώδες κεφάλαιο διατροφή είναι το βιβλίο του Βολιώτη παθολόγου – διατροφολόγου Δημήτρη Δελλή «The Dr. Dellis diet – Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης», που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην Εξωραϊστική Λέσχη. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο γνωστός Βολιώτης επιστήμονας μιλά για τη δίαιτα βασικής ινσουλίνης, τις έρευνες που διενήργησε και τα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν στην πράξη την αποτελεσματικότητά της.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η νέα, πρωτοποριακή δίαιτα, παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο 54ο πανευρωπαϊκό διαβητολογικό συνέδριο στο Βερολίνο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition», ένα από τα δύο μεγαλύτερα παγκοσμίως περιοδικά για θέματα διατροφής.

Μετά από 30 χρόνια κλινικής εμπειρίας και έρευνας, έχοντας παρακολουθήσει πάνω από 15.000 ασθενείς, κατόρθωσε να εντρυφήσει σε βάθος στην επιστήμη και την ψυχολογία της διατροφής, πραγματοποιώντας δίμηνη μελέτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με τη συμμετοχή 70 ατόμων διαφόρων ηλικιών, από 30 μέχρι 60 ετών, παχύσαρκοι και διαβητικοί ασθενείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, μειώθηκαν οι δείκτες της χοληστερίνης και του σακχάρου των ασθενών, οι οποίοι έχασαν περισσότερο βάρος, χωρίς να νιώθουν πείνα ή στέρηση του φαγητού.

Ο εμπνευστής της δίαιτας βασικής ινσουλίνης, γνωστής πλέον ως «The Dr. Dellis Diet», μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρότασης, που καταγράφεται και στο βιβλίο του.

«Στη διατροφή υπάρχουν οι κλασικές δίαιτες, που μειώνουν τις θερμίδες και οι κετονικές δίαιτες, που μειώνονται οι υδατάνθρακες και χάνει κανείς πιο εύκολα βάρος, αλλά έχουν πολλές παρενέργειες. Στη συγκεκριμένη δίαιτα, που σκέφτηκα εγώ και κάναμε στη συνέχεια τη μελέτη, το πρωινό δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες, αλλά μεγάλη ομελέτα με τυριά και αλλαντικά, για παράδειγμα, που προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού. Λόγω της απουσίας υδατανθράκων, δεν ανεβαίνει η ινσουλίνη, δεν απορροφάται από τον οργανισμό και έχει μηδέν θερμίδες» εξηγεί ο Βολιώτης γιατρός.

Απώλεια βάρους

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της, είναι μια πρωτοποριακή δίαιτα, με την οποία επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη απώλεια βάρους χωρίς πείνα, παράλληλα διατηρείται χαμηλά η ινσουλίνη του οργανισμού για 16 ώρες περίπου και αυτό βοηθά στην ευκολότερη και ταχύτερη απώλεια βάρους.

Στη συγκεκριμένη δίαιτα δεν περιλαμβάνονται τις πρωινές ώρες τροφές, οι οποίες περιέχουν υδατάνθρακες. «Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τις ποσότητες ινσουλίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να παίρνουμε κιλά ευκολότερα» επισημαίνει ο ίδιος.

Στην δίαιτα της βασικής ινσουλίνης η μέρα ξεκινά με λήψη πρωτεϊνών μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Μεταξύ 1 και 4 το απόγευμα παρεμβάλλονται 3 ώρες αποχής μέχρι το επόμενο γεύμα. Στις 4 το απόγευμα ακολουθεί ελαφρύ γεύμα 250 – 300 θερμίδων, αργότερα το απογευματινό σνακ, που πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα είναι το γιαούρτι με φρούτα. Το βραδινό, αντίστοιχα, περιλαμβάνει γεύμα 450 – 600 θερμίδων, στο οποίο επίσης μπορεί να συμπεριληφθούν δύο ποτήρια κρασί, αλλά και γλυκό.

«Το βράδυ εντάσσουμε στη διατροφή τροφές, που ικανοποιούν τον άνθρωπο. Με τη συγκεκριμένη δίαιτα θέλω να καλύψω την κοινωνική ανάγκη του ανθρώπου όταν βγει έξω, να φάει χωρίς να νιώθει στέρηση, χάνοντας παράλληλα βάρος» επισημαίνει ο Βολιώτης επιστήμονας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εάν τρώμε πολύ στο βραδινό, καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από τις ενδεδειγμένες, δεν επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους.

Μειώνονται χοληστερίνη και σάκχαρο

«Στην έρευνα που διενήργησα αποδείχθηκε ότι στη συγκεκριμένη δίαιτα η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με μια κανονική μεσογειακή δίαιτα και παράλληλα χάνει κανείς παραπάνω σπλαχνικό λίπος, μειώνεται η χοληστερίνη και πολύ περισσότερο το σάκχαρο», σημειώνει ο Βολιώτης γιατρός. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα έχασαν 6 κιλά, έναντι 3,5 κιλών που έχασαν όσοι υιοθέτησαν την κλασική μεσογειακή δίαιτα, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στους ρυθμούς της απώλειας του βάρους υπογράμμισε ότι: «Η δίαιτα της βασικής ινσουλίνης οδηγεί σε απώλεια επιπλέον 300 – 500 γραμμαρίων λίπους εβδομαδιαίως, δηλαδή μπορεί να αυξήσει την απώλεια 1 – 2 κιλά τον μήνα παραπάνω από τον μέσο όρο. Το κέρδος δεν είναι μόνο ότι ένας άνθρωπος χάνει παραπάνω κιλά. Το θετικό είναι ότι δεν πεινά, δεν κάνει υπογλυκαιμίες, χάνει βάρος περισσότερο από ό,τι με μια κανονική διατροφή και γενικώς τρώει τροφές που τον ευχαριστούν. Σημαντικό επίσης είναι ότι πέφτουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, αλλά αποδεδειγμένα βελτιώνονται και όλοι οι δείκτες υγείας, συνεπώς η δίαιτα της βασικής ινσουλίνης κάνει καλό στην υγεία».

Υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας

Ο Βολιώτης γιατρός, που «μάχεται» ενάντια της παχυσαρκίας, υπογραμμίζει ότι οι Ελληνες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παχυσαρκίας στην Ευρώπη, λόγω της κακής διατροφής που υιοθετούν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην καθημερινότητά τους. «Η παχυσαρκία σχετίζεται με την κακή διατροφή, τη χρήση μεγάλης ποσότητας λαδιού στα φαγητά και τα τηγανητά, που είναι «θάνατος» και δυστυχώς καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει.

Η συμβουλή που απευθύνει σε όλους είναι να καταναλώνονται πολλά και μικρά γεύματα, στα οποία να περιλαμβάνονται πρωτεΐνες, ώστε να μη χάνεται μυϊκή μάζα, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δίαιτας.

Επίσης συνιστά να αποφεύγονται τα τηγανητά, η μεγάλη κατανάλωση λαδιού και τα κορεσμένα λίπη, διότι επιβαρύνουν πάρα πολύ το αγγειακό σύστημα. «Χρειάζεται άσκηση και επίσης να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, γιατί δεν τρώει κανείς λογικά. Τρώνε όλοι συναισθηματικά και αν συνειδητοποιήσουν ότι τρώνε συναισθηματικά, είναι πολύ εύκολο να το αντιμετωπίσουν. Επειδή οι πιο πολλοί τρώνε από άγχος, η παχυσαρκία καλπάζει» υπογραμμίζει, ενώ εφιστά την προσοχή των γονέων στα παιδιά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πιο επικίνδυνη ηλικία πρόσληψης βάρους είναι η εφηβεία, διότι είναι σύνηθες το βάρος αυτό να συντηρείται και μετέπειτα».

To who is who του Βολιώτη επιστήμονα

Γέννημα θρέμμα Βολιώτης ο Δημήτρης Δελλής, φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο και στη συνέχεια στο 3ο Λύκειο. Κατόπιν σπούδασε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ακολούθησε η ειδικότητα στο Λαϊκό Νοσοκομείο και την Α’ Παθολογική Κλινική, ενώ στη διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο σπούδασε παράλληλα την ειδικότητα της διαιτολογίας.

Είναι ειδικός παθολόγος – διατροφολόγος, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο με εξειδίκευση στην παθολογία, τη διατροφή και τον διαβήτη τύπου 2 από το 1990. Είναι πρόεδρος της εταιρείας «D GENOMERES Advance Medical Research», που έχει ως τομέα δράσης την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία παραγόντων αγγειακού κινδύνου. Είναι μέλος, επίσης, της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και μέλος της επιτροπής σίτισης και διατροφής των Κολεγίων Αθηνών – Ψυχικού. Εχει οργανώσει, σε συνεργασία με Δήμους ανά την Ελλάδα εκπαιδευτικές ημερίδες για την παχυσαρκία και τη διατροφή για την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού και ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρόληψης Διατροφής και Υγείας, ημερίδες σε Δήμους και σχολεία σε όλη την Ελλάδα με θέμα την πρόληψη και την εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή διατροφή και την άσκηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου