ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές «μπαλάκι» στα σχολεία

μαθητές-μπαλάκι-στα-σχολεία-300975

«Μπαλάκι» από σχολείο σε σχολείο γίνονται μαθητές του δημοτικών, προκειμένου να μη «σπάνε» πολυπληθή τμήματα. Το νέο προεδρικό διάταγμα για την οργάνωση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση στα ίδια τα σχολεία αλλά και σε γονείς, που μολονότι έγραψαν τα παιδιά τους σε συγκεκριμένο δημοτικό, αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το προεδρικό διάταγμα για την οργάνωση και λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι το κύριο θέμα ενημέρωσης και συζήτησης στην έκτακτη γενική συνέλευση που πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, παρουσία μέλους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου, Αποστόλη Μούσιο, από φέτος τέθηκε σε ισχύ το προεδρικό διάταγμα για την οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, και ήρθε να φέρει αναστάτωση.

Το Π.Δ. ορίζει ότι σε περίπτωση που σε ένα σχολείο υπάρχει τμήμα με 26 ή 27 μαθητές, οριακά δηλαδή πάνω από τον ανώτατο αριθμό των 25 μαθητών ανά τμήμα, αντί το τμήμα αυτό να «σπάσει» στα δύο, οι μαθητές που «περισσεύουν» μεταφέρονται σε όμορο δημοτικό σχολείο.

«Ουσιαστικά θεσμοθετείται με Π.Δ. η αναλογία 25 μαθητών ανά εκπαιδευτικό, τόσο στο δημοτικό όσο και στο νηπιαγωγείο, ενώ εμείς ζητούσαμε έναν εκπαιδευτικό ανά 20 μαθητές στο δημοτικό και 1 προς 15 στο νηπιαγωγείο. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση των μαθητών ανά τμήμα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση, δεν βρίσκουν εφαρμογή», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Με το ίδιο Π.Δ. δεν γίνεται όπως αναμενόταν υποχρεωτική η προσχολική εκπαίδευση για τους μαθητές ηλικίας από 4 έως 6 ετών. «Ήδη πολλοί γονείς προνήπιων που είχαν καταφέρει να βρουν θέσεις στα δημόσια νηπιαγωγεία, με τα 10.000 νέα voucher που αναδιανέμονται παίρνουν τα παιδιά τους από τα νηπιαγωγεία και τα οδηγούν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς», επισημαίνει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου