ΤΟΠΙΚΑ

2.800 δελτία παραλαμβάνουν οι μαθητές

2-800-δελτία-παραλαμβάνουν-οι-μαθητές-300912

Στα 2.800 ανέρχονται τα ειδικά μαθητικά δελτία που έχουν δοθεί στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προκειμένου να μοιραστούν σε ισάριθμους μαθητές για τις μετακινήσεις τους στα σχολεία με δημόσια συγκοινωνία. Επιπλέον 1.400 μαθητές μετακινούνται καθημερινά προς το σχολείο με μισθωμένα οχήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για τις μετακινήσεις των μαθητών πραγματοποιήθηκε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για δύο έτη 2016-2018, προϋπολογισμού 3.853.504 €.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, και αφού ελέγχθηκε η νομιμότητα της διαδικασίας και των σχεδίων σύμβασης από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εγκρίθηκε. Υπογράφτηκαν 35 συμβάσεις για μεταφορά με λεωφορεία και οι υπόλοιπες 34 συμβάσεις αφορούν τη μεταφορά μαθητών (συμπεριλαμβανομένων και των Αμεα) με taxi.

Σε σύνολο 135 δρομολογίων του ανοικτού διαγωνισμού (60 δρομολόγια με λεωφορεία και 75 δρομολόγια με taxi) υπογράφτηκε σύμβαση για δύο χρόνια και για τα 60 των λεωφορείων, ενώ από τα 75 δρομολόγια των taxi υπογράφτηκε διετής σύμβαση για τα 59. Για τα 16 άγονα, καθώς και τα νέα που προέκυψαν, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή σύμφωνα με τον νόμο την παράταση τυχόν υπαρχουσών και την ανάθεση με διαπραγμάτευση, υπογράφοντας σχετικά 12 συμβάσεις.

Το ίδιο προβλέπεται και για τη φετινή σχολική χρονιά όπου υπάρχει η δυνατότητα θα παραταθούν οι περσινές συμβάσεις, και για τις υπόλοιπες ανάγκες αυτές θα καλυφθούν με ανάθεση κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έχοντας υπόψη τα περσινά δεδομένα και κάποια εικόνα από τα φετινά, καθόσον ακόμα διαφοροποιούνται οι ανάγκες, μέχρι αυτή την στιγμή με μισθωμένα οχήματα μεταφέρονται περίπου 1.400 μαθητές, και για μετακινήσεις μαθητών με δημόσια συγκοινωνία έχουν δοθεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να μοιραστούν στα σχολεία 2.800 ΕΜΔ (ειδικά μαθητικά δελτία).

Το έργο της μεταφοράς μαθητών υλοποιείται βάσει ΚΥΑ, η οποία ορίζει ως κριτήριο θεμελίωσης του δικαιώματος μεταφοράς την απόσταση κατοικίας του μαθητή από το σχολείο φοίτησής του, πρώτα με δημόσια συγκοινωνία (με ΕΜΔ): τα 1,2 χλμ. για τους μαθητές του δημοτικού, 2,5 χλμ. για του μαθητές γυμνασίου και 4 χλμ. για του μαθητές Λυκείου. Στη συνέχεια, αν δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία με δημόσια σύμβαση, τα 1,2χλμ. για τους μαθητές του δημοτικού, 3 χλμ. για του μαθητές γυμνασίου και 5 χλμ. για του μαθητές Λυκείου.

Στην περίπτωση που η μεταφορά καταστεί αδύνατη με τους δύο τρόπους ή είναι οικονομικά ασύμφορη, τότε η μεταφορά γίνεται από τον γονέα και του χορηγείται το επίδομα (0,35 € /χλμ). Επιπλέον ορίζεται ότι δικαιολογείται ένα μεταφορικό μέσο στην ίδια διαδρομή, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερες από μία σχολικές μονάδες ταυτόχρονα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και για να δικαιολογηθεί δεύτερο μεταφορικό μέσο πρέπει να μεσολαβεί χρόνος αναμονής του μαθητή μεγαλύτερος των 90 λεπτών.

Σε δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε: «Η Περιφερειακή Ενότητα, με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια μεταφοράς των μαθητών, πραγματοποίησε έγκαιρα και ολοκλήρωσε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς για δύο σχολικά έτη 2016-2018. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δίπλα στη μαθητική κοινότητα, ακούμε τα αιτήματά τους και διενεργούμε έγκαιρα τις διαδικασίες που προβλέπονται σχετικά με την ασφαλή μεταφορά τους. Ευελπιστούμε στο μέλλον και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να ενσκήψει στα προβλήματα των μαθητών και να εξετάσει πιο προσεκτικά και ανά περιοχή τη διαδικασία μεταφοράς τους και όχι συνολικά, μιας και τα γεωγραφικά κυρίως χαρακτηριστικά της μιας περιοχής με την άλλη είναι εντελώς διαφορετικά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου