ΤΟΠΙΚΑ

Θα φέρει λουκέτα ο επαγγελματικός λογαριασμός

θα-φέρει-λουκέτα-ο-επαγγελματικός-λογ-300774

Αντιδράσεις προκαλεί στην επιχειρηματικότητα του νομού η ενημέρωση ότι το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να βάλει μπλόκο στη φοροδιαφυγή μέσω της καθιέρωσης ενός μοναδικού επαγγελματικού λογαριασμού για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Σε μία χρονική στιγμή που έξι στις δέκα επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται ότι θα ισοδυναμούσε με λουκέτο σε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Κατ’ αρχάς ένα μέτρο τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποσπασματικά, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί και με τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού με κριτήρια, λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας λέει ότι και τα έσοδα του κράτους απαιτείται να διασφαλίζονται, αλλά και ο επαγγελματίας είναι αναγκαίο να κάνει όλες τις συναλλαγές του και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Αυτό είναι πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με βάση τον τζίρο και άλλα παρεμφερή κριτήρια θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ακατάσχετο λογαριασμό, που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες στα πόδια τους» πρόσθεσε.

Σε διαφορετική περίπτωση, η εφαρμογή του μέτρου στην αγορά, σε μία χρονική στιγμή που αυτή ασφυκτιά, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. «Αφενός θα μεγαλώσει αντί να περιορίσει την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος, αφετέρου θα οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις σε λουκέτο» επισήμανε.

Κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία ενός επαγγελματικού λογαριασμού είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Μαγνησίας Τρύφων Πλαστάρας είπε ότι ο κάθε επιχειρηματίας χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όσους επαγγελματικούς λογαριασμούς σε όσες τράπεζες θέλει, εάν μπορεί.

«Επίσης, είμαστε κατά και στην εφαρμογή ενός ακατάσχετου λογαριασμού που θα καλύπτει μόνο μερικές ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι όλες, θα εφαρμόζεται για παράδειγμα μόνο για τις πληρωμές του προσωπικού και του δημοσίου.

Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία συζήτησης ούτε για τον περιορισμό των επαγγελματικών λογαριασμών σε έναν ούτε στην καθιέρωση ενός ποσοστιαίου ακατάσχετου λογαριασμού» ανέφερε.

Αυτή είναι η πάγια θέση τόσο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας όσο και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας.

«Δεν είμαστε ενάντια στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Όταν όμως, όλες οι μελέτες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι έξι στις δέκα επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αυτό σημαίνει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ισοδυναμούσε αυτόματα με κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων» επισήμανε.

Το Υπουργείο Οικονομικών πάντως, επιχειρεί μέσω της καθιέρωσης επαγγελματικού λογαριασμού να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Η εν λόγω παρέμβαση που ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζεται, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά ως μέσου πίεσης για την έκδοση αποδείξεων και τον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου