ΤΟΠΙΚΑ

Παρατηρήσεις της Διοικούσας ΤΕΕ για το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας

παρατηρήσεις-της-διοικούσας-τεε-για-τ-300107

Μετά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίασή της

Επικαιροποίηση της μελέτης για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, βελτίωση των καλλιεργητικών μεθόδων που ακολουθούν οι παραγωγοί, κατασκευή κλειστού κυκλώματος άρδευσης και επέκταση του αποχετευτικού δικτύου που συνδέεται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων προτείνει μεταξύ άλλων στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Βόλου, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το οποίο συζήτησε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίασή του το «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης» της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας.

Με έγγραφο που έστειλε στη Διεύθυνση, η Διοικούσα Επιτροπή κάνει τις παρατηρήσεις της με πρωταρχικούς στόχους την προστασία και την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής (φυσικός και πολιτιστικός πλούτος), μέσω της καλύτερης οργάνωσης των χρήσεων γης, τόσο των οικισμών, όσο και της υπαίθρου, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη – μέσω χωροταξικών παρεμβάσεων – νέων ευκαιριών απασχόλησης και συγκράτησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με αυτές, για την ύδρευση προτείνει επιπλέον σταδιακή αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης με χρονοδιάγραμμα για καλύτερης ποιότητας νερό αλλά και μείωση του νερού που χάνεται ώστε να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.

Στο διάστημα ολοκλήρωσης η Διοικούσα τονίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει τακτικός και ανελλιπής καθορισμός των εγκαταστάσεων – δεξαμενών ώστε να διαπιστώνεται η μη ύπαρξη μικροβιακού φορτίου που οδηγεί στη χλωρίωση των πηγαίων νερών.

Επίσης σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση λεκάνης απορροής με καταγραφή των πηγών υδροληψίας και διαχείριση του υδατικού δυναμικού επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Οσον αφορά στην άρδευση, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ προτείνει την κατασκευή κλειστού κυκλώματος άρδευσης αλλά και αρδευτικής δεξαμενής που προβλέπει η μελέτη διαχείρισης υδατικών πόρων και εξέταση των καλλιεργητικών μεθόδων των παραγωγών σε συνεργασία με το τμήμα Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Διοικούσα αναφέρεται ακόμη στην αποχέτευση, τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου διότι όπως επισημαίνει «η ανεξέλεγκτη χρήση απορροφητικών βόθρων δημιουργεί προβλήματα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα που βρίσκει στο υπέδαφος του οικισμού και επηρεάζει αρνητικά τα πολύ καλής ποιότητας νερά που διαθέτει η Μακρινίτσα, γιατί συχνά τα υγρά απόβλητα καταλήγουν σε ρέματα και υδραυλάκια δημιουργώντας προβλήματα λόγω της μικρής απορροφητικής ικανότητας του εδάφους».

Για τα όμβρια συστήνει την εκπόνηση μελέτης και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό και για τα δίκτυα τη δημιουργία δημοτικού ευρυζωνικού δικτύου (wi-fi) στον οικισμό που θα βοηθά εν μέρει στο πρόβλημα της προσβασιμότητας σε τομείς ενημέρωσης, δημόσιας διοίκησης, επιχειρηματικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Στον τομέα την εκπαίδευσης η Διοικούσα παρατηρεί ότι χρειάζεται η λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού, Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου για τη συγκράτηση των νέων ανθρώπων στο χωριό, οι οποίοι σήμερα μετακινούνται στην Πορταριά, ενώ για τους κοινοχρήστους χώρους τη δημιουργία χώρων πρασίνου με την επισήμανση ότι ενώ υπάρχει πυκνή βλάβη και αδόμητοι χώροι ωστόσο οργανωμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι και η παιδική χαρά υποβαθμισμένη κι επικίνδυνη.

Στάθμευση

Ειδικά για τη στάθμευση, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ επισημαίνει ότι η Μπράνη δεν επαρκεί για τα Ι.Χ., ενώ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με την στάθμευση των λεωφορείων κατά μήκος της Ε.Ο. Πορταριάς – Μακρινίτσας. «Ενώ αυτό εντοπίζεται από τους μελετητές και προτείνονται λύσεις, υπάρχει και η ανάγκη επιπλέον οργανωμένων διάσπαρτων χώρων στάθμευσης για την κάλυψη των αναγκών και των κατοίκων.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν μικρές υπαίθριες θέσεις στάθμευσης στις συνοικίες οι οποίες θα συνδυαστούν με ένα δίκτυο κινήσεων των αυτοκινήτων περιμετρικά, όπου είναι εφικτό, το οποίο δεν θα αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα του αστικού χώρου του οικισμού και θα βοηθήσει στην οικιστική ενδυνάμωσή του.

Προτείνεται να γίνει Συγκοινωνιακή μελέτη διερεύνησης της δυνατότητας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και δημιουργίας χώρων στάθμευσης στις συνοικίες του οικισμού και κατασκευή των προτεινόμενων αναγκαίων παρεμβάσεων. Επιπλέον, κατασκευή δρόμου προς Κακουνά, ενώ για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση κυρίως των επισκεπτών να δημιουργηθεί τοπική γραμμή mini bus Μακρινίτσα – Πορταριά και τους χειμερινούς μήνες μέχρι Χάνια για τα σαββατοκύριακα που λόγω έλλειψης επαρκούς χώρου στάθμευσης αποφεύγουν την επίσκεψη στον οικισμό» προσθέτει.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ κάνει παρατηρήσεις και για τα νεκροταφεία, την προστασία και ανάδειξη του Μέγα Ρέματος και άλλων ρεμάτων, την πολεοδομική οργάνωση, τους κοινωφελείς χώρους, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, του τουριστικού προϊόντος, των καλντεριμιών, άλλες ρυθμίσεις.

Η αντιπλημμυρική προστασία

«Δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών και περιοχών και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Η Διοικούσα Επιτροπή εκτιμά ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη λήψη πιο δραστικών μέτρων όπως, όπως με τον εντοπισμό και καταγραφή όλων των ρεμάτων, τον καθορισμό ζώνης πρασίνου – υψηλής προστασίας – απαγόρευσης της δόμησης σε πλάτος 30 μέτρων εκατέρωθεν των ορίων των ρεμάτων ή 50 μέτρων από το φυσικό πρανές. Μεταξύ άλλων προτείνει το χαρακτηρισμό ως ζώνης απαγόρευσης δόμησης ή άλλης επέμβασης της περιοχής των εκβολών των ρεμάτων που εκτείνεται σε ακτίνα 125 μέτρων με κέντρο το σημείο τομής της γραμμής παραλίας και της κοίτηςτου ρεμάτων.

Διευθέτηση διοικητικών ορίων

Το ΤΕΕ Μαγνησία εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί άμεση πρωτοβουλία από το δήμο Βόλου για τη διευθέτηση των διοικητικών ορίων της Μακρινίτσας και άρα του δήμου Βόλου με το δήμο Ρήγα Φεραίου ώστε περιοχές που ανήκουν στην κτηματική περιφέρεια της Μακρινίτσας να μην διεκδικούνται από το δήμο Ρήγα Φεραίου ούτε στα χαρτιά όταν μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και ευαίσθητες περιοχές με κύριες πηγές νερού όπως τα Κολορίζα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου