ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι για την απασχόληση από το ΕΚΒ

καμπανάκι-για-την-απασχόληση-από-το-εκ-299226

Λύσεις τώρα πριν γίνει νεκροταφείο η Βιομηχανική Περιοχή Βόλου

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου -μετά από μία περίοδο ηρεμίας- σηκώνει μανίκια και «τόνους» διαβλέποντας μαύρο και ζοφερό το μέλλον της απασχόλησης στο Βόλο. Τα απανωτά «χτυπήματα» που δέχονται οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια όπως η ΒΙΣ, ο Κιολεΐδης, η Χαλυβουργία, η ΒΕΜΕΚΕΠ και τα μέτρα που έρχονται και θα πλήξουν κυρίως εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των τοπικών συνδικάτων που εκφράζουν φόβους ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατηφορική πορεία σύντομα η Βιομηχανική θα γίνει «νεκροταφείο».

Χθες στην ολομέλεια του ΕΚΒ, την πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές, εμμέσως πλην σαφώς, επιχειρήθηκε να τεθεί προ των ευθυνών της η νέα Κυβέρνηση και σε τοπικό επίπεδο οι τρεις Κυβερνητικοί βουλευτές που όπως επισημάνθηκε θα πρέπει «να αφήσουν τις συσκέψεις και να πιέσουν να βρεθούν λύσεις για την αναχαίτιση της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης στο Νομό».

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Βόλο προβλέποντας ότι έρχεται «νέο κύμα αποβιομηχάνισης και ανεργίας εάν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για λύσεις». Επέκρινε μάλιστα την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για τον κατώτατο μισθό και τις συμβάσεις και υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι να απαντήσουμε στα νέα μέτρα που θα υλοποιηθούν». «Θλίβομαι -τόνισε ο κ. Παπαδημόπουλος- ακούγοντας τον βουλευτή κ. Βαρεμένο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν υπάρχουν άνεργοι, αλλά οικονομικά μη ενεργοί εργαζόμενοι. Αυτές είναι επικίνδυνες λογικές δεν πρόκειται να τις αφήσουμε αναπάντητες. Ο Βόλος έχει προβλήματα και πρέπει να λυθούν. Καλές οι συσκέψεις αλλά χρειάζονται λύσεις» τόνισε.

Ζήτησε επίσης να υπάρξει αλληλεγγύη και συμπαράσταση από όλα τα σωματεία προς τη ΒΙΣ που ξεκινά από σήμερα 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αλλά και στη Χαλυβουργία που είναι σε διαπραγματεύσεις για την εκ περιτροπής και ξεκαθάρισε ότι το ΕΚΒ θα είναι μπροστά σε όλες τις κινητοποιήσεις ακόμη και εάν υπάρχουν σωματεία που θέλουν αυτό να το παραβλέψουν. Η επισήμανση αυτή αποτέλεσε αιχμή για το σωματείο της Χαλυβουργίας καθώς σε πρόσφατη συνέλευση δεν δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο του ΕΚΒ να τοποθετηθεί κάτι που ωστόσο όπως διευκρινίστηκε αργότερα δεν έγινε σκόπιμα.

Αιχμηρός στην τοποθέτησή του ήταν και ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου που κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Ο κατώτερος μισθός και η αύξησή του αποδείχτηκε «φούσκα». Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Χρειάζονται λύσεις. Να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις γύρω από το ΕΚΒ για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ δύσκολα που έρχονται» σημείωσε.

Εκ μέρους της ΔΑΣ – ΠΑΜΕ ο Κων. Στεργίου εκτίμησε ότι ανοίγουν πολλά μέτωπα και ότι χρειάζεται ενεργοποίηση όλων των ταξικών δυνάμεων προκειμένου να αναχαιτίζει το νέο κύμα σκληρών μέτρων που θα εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μαγνησία και οι εργαζόμενοι.

«Να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα. Τα σωματεία πρέπει να έχουν ανοιχτή αγκαλιά σε όλους και να δέχονται τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη διότι κανείς, όπως τόνισε, δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έρχεται.

Την ολομέλεια του ΕΚΒ ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Χαλυβουργία ο πρόεδρος του σωματείου Θεοδ. Γκλαβίνης και στη ΒΙΣ Στρατής Γαλλιόπουλος με τις παρατάξεις του ΕΚΒ διά των εκπροσώπων τους να τονίζουν ότι ενωμένα και αγωνιστικά θα πιέσουν προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου