ΤΟΠΙΚΑ

Άρχισαν τα εσωκομματικά «χτυπήματα»

άρχισαν-τα-εσωκομματικά-χτυπήματα-299219

«Όχι στην εκλογή εξωκοινοβουλευτικού στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής», λένε οι Παπανδρεϊκοί και βάλλουν κατά Ανδρουλάκη-Κάλεσμα στον κόσμο να στηρίξει μαζικά τον Γιώργο Παπανδρέου

Άρχισαν τα όργανα… στο Κίνημα Αλλαγής στη Μαγνησία. Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές διαδικασίες της 5ης Δεκεμβρίου οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού στη Μαγνησία έριξαν την πρώτη «φαρμακερή βολή» κατά του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Με έμμεσο, πλήν όμως, σαφή τρόπο βάλλουν κατά Ανδρουλάκη, όταν καλούν τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να μην επιλέξουν για πρόεδρο του κόμματος εξωκοινοβουλευτικό.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Παπανδρέου είναι η τριάδα που οδηγεί την κούρσα της διαδοχής και όπως όλα δείχνουν ο επόμενος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ένας από τους προαναφερθέντες. Με την ανακοίνωσή τους οι «Παπανδρεϊκοί» βάζουν στο «κάδρο» της εσωκομματικής αντιπαράθεσης τον ευρωβουλευτή.

«Οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα δεν μας επιτρέπουν την πολυτέλεια της εκλογής τώρα ενός προέδρου εξωκοινοβουλευτικού. Μια τέτοια επιλογή, ενώ φαίνεται ότι συνδυάζεται με την ανανέωση, υπάρχει ο κίνδυνος να ταλανίσει την Παράταξη με μια ιδιότυπη διαρχία, εντός και εκτός Βουλής, ειδικά αν οι εθνικές εκλογές γίνουν, όπως προβλέπεται στο τέλος της 4ετίας δηλαδή το 2023», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου στη Μαγνησία.

Όπως αναφέρουν, «η αιφνίδια απώλεια της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε μεγάλο κενό, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για τη Δημοκρατική Παράταξη και την κοινωνία μας.

Η χώρα μετά από πολυετή οικονομική κρίση συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, ενώ η κυβέρνηση άτολμη και χωρίς πρόγραμμα, εξαντλείται σε συνεχή διαγγέλματα, με λάθος μηνύματα και άγονες αντιπαραθέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να αποκομίζει πολιτικά οφέλη από την τραγωδία που βιώνουν οι πολίτες.

Η παράταξή μας πρέπει να αναλάβει, άμεσα, πρωτοβουλίες και να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία και να επιβάλει το διάλογο και τις προτάσεις εκείνες που θα μας βγάλουν από την παρατεταμένη κρίση και την παραλυτική ισορροπία που περιφρονεί τα κρίσιμα προβλήματα και τις δυνατότητες της Ελλάδος.

Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς, επίσης, το επόμενο διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ευρώπη, θα συζητηθούν και θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας αλλά και στη νέα εποχή της ψηφιακής οικονομίας, της πράσινης μετάβασης και του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής.

Στη χώρα μας επίσης πρέπει να επιδιώξουμε την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου και την αλλαγή των κομματικών συσχετισμών με την ανάδειξη των αξιών της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι που προτείνονται στα μέλη και τους φίλους της παράταξης μας είναι έξι καταξιωμένα στελέχη, τρεις από την κοινοβουλευτική ομάδα, Καστανίδης, Λοβέρδος και Παπανδρέου και τρεις εξωκοινοβουλευτικοί από τη νεώτερη γενιά, Ανδρουλάκης Γερουλάνος και Χρηστίδης.

Η επιλογή μας πρέπει να γίνει με καθαρά πολιτικούς όρους χωρίς συναισθηματισμούς και προσωπικές στρατηγικές.

Οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα δεν μας επιτρέπουν την πολυτέλεια της εκλογής τώρα ενός προέδρου εξωκοινοβουλευτικού. Μια τέτοια επιλογή, ενώ φαίνεται ότι συνδυάζεται με την ανανέωση, υπάρχει ο κίνδυνος να ταλανίσει την Παράταξη με μια ιδιότυπη διαρχία, εντός και εκτός Βουλής, ειδικά αν οι εθνικές εκλογές γίνουν, όπως προβλέπεται στο τέλος της 4ετίας δηλαδή το 2023.

Θα απαιτηθεί πολύτιμος χρόνος για την ανάδειξη και καταξίωση του νέου Προέδρου, τόσο απέναντι στο Μητσοτάκη όσο και απέναντι στον Τσίπρα που θα εντείνει τις προσπάθειες του να παγιωθεί ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός.

Γι’ αυτό η προέδρου από την κοινοβουλευτική ομάδα είναι μονόδρομος και η μόνη ορθή πολιτική επιλογή. Ο Γ. Παπανδρέου είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή μεταξύ των υποψηφίων κοινοβουλευτικών γιατί συνδυάζει τη γνώση, την εμπειρία με το διεθνές πολιτικό και ηθικό κύρος που τον συνοδεύει. Μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση, γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία η προσπάθεια απαξίωσης της υποψηφιότητας του από διάφορα πολιτικά και οικονομικά κέντρα.

Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις αλλά και η κινητικότητα των πολιτών, που είτε απείχαν μέχρι σήμερα, είτε μετακινήθηκαν στο παρελθόν σε άλλα κόμματα επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Καλούμε λοιπόν όλα τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής να προσέλθουν μαζικά για την εκλογή του νέου προέδρου. Το οφείλουμε στην ιστορική διαδρομή της παράταξης, την παρακαταθήκη της προέδρου Φώφης Γεννηματά και τον ελληνικό λαό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου