ΤΟΠΙΚΑ

Ελλείψει ενσήμων… χάνεται το εποχικό

ελλείψει-ενσήμων-χάνεται-το-εποχικό-298165

Σε απόγνωση δεκάδες εργαζόμενοι, κυρίως οικοδόμοι, χειριστές εκσκαπτικών μηχανημάτων, εποχικοί δασεργάτες, σερβιτόροι, μάγειρες και ξενοδοχοϋπάλληλοι, καθώς ούτε φέτος λόγω των κριτηρίων που τίθενται από τον ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να πάρουν το εποχικό επίδομα. Ακόμη και η υποβολή ένστασης «φρενάρει» την όλη διαδικασία, ενώ το γεγονός ότι οι περισσότεροι εποχικοί υπάλληλοι επιλέγουν να πληρωθούν ακόμη και «μαύρα», μόνο και μόνο για λόγους επιβίωσης, τους στερεί τελικά το επίδομα, αφού απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν εξασφαλίσει συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Δικαιούχοι για το εποχικό επίδομα ανεργίας είναι οι οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών – ανυψωτικών – οδοποιητικών – γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου κ.α.

Οι αιτήσεις ξεκινούν από σήμερα 1 Οκτωβρίου, ενώ η ημέρα λήξης υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζεται η 30/11/2015.

Το ύψος του εποχικού βοηθήματος για τους οικοδόμους ανέρχεται στα 678,06 ευρώ με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος θα έχει από 95 ως 210 ένσημα, ενώ στα 641,41 ευρώ είναι για τους δασεργάτες – ρυτινοσυλλέκτες, τους καπνεργάτες, τους αγγειοπλάστες – κεραμοποιούς – πλινθοποιούς και τους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που έχουν συγκεντρώσει 50 ως 240 ένσημα.

Επίσης 458,15 ευρώ εποχικό επίδομα, θα λάβουν οι χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών μηχανημάτων, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι υποδηματεργάτες, οι χειριστές – βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, οι ελεγκτές κινηματογράφου – θεάτρου, οι ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, οι τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, οι ταξιθέτες κινηματογράφου – θεάτρου. Προϋπόθεση να έχουν συγκεντρώσει από 70 ως 210 ένσημα το 2014, ενώ και οι μισθωτοί του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου πρέπει να έχουν συγκεντρώσει 75 τουλάχιστον ένσημα. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου