ΤΟΠΙΚΑ

«Σφαγή» συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη

σφαγή-συμβασιούχων-ορισμένου-χρόν-297823

Εργασία από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο και μετά ταμείο ανεργίας

Η εργασιακή ανασφάλεια, που βιώνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το σύστημα Εργάνη και αφορούν στη Μαγνησία.

Στα αναλυτικά στοιχεία που απεικονίζουν τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα,

όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην αγορά εργασίας κατά τον μήνα Οκτώβριο 2019 στη Μαγνησία και τις Β. Σποράδες, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως όσοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μετά τη λήξη της περιόδου που έχει οριστεί να εργαστούν, σπάνια συνεχίζουν.

Τα μεγαλύτερα «θύματα» είναι οι εργαζόμενοι σε εποχικούς κλάδους, για τους οποίους πλέον αποτελεί παράδοση, εργάζονται από τον Απρίλιο μέχρι τέλη Οκτωβρίου το αργότερο και μετά κατευθείαν στο ταμείο ανεργίας.

Σύμφωνα με το Εργάνη, τον μήνα Οκτώβριο στη Μαγνησία 1.440 άτομα που εργάζονταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου πήραν το δρόμο για τον ΟΑΕΔ αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν. Στις Β. Σποράδες τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα. Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου 1.003 συμβάσεις ορισμένου χρόνου έληξαν χωρίς να ακολουθήσει ανανέωση, ενώ επίσης μέσα στον ίδιο μήνα καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις άλλων 1.546 εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου, οι οποίοι επίσης προέρχονται από τουρισμό και εστίαση κυρίως.

Στη χερσαία Μαγνησία για την ίδια περίοδο καταγράφονται συνολικά 3.888 αποχωρήσεις από την ενεργό αγορά εργασίας. Απ’ αυτές οι 1.530 είναι οικειοθελείς αποχωρήσεις, άλλες 918 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 1.440 συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν.

Συγκεντρωτικά τον Οκτώβριο στη χερσαία Μαγνησία το ισοζύγιο προσλήψεων και απολύσεων είναι θετικό με «κέρδος» 470 θέσεις εργασίας. Οι προσλήψεις ανήλθαν στις 4.358 και οι αποχωρήσεις στις 3.888.

Αντίστροφη η εικόνα στις Σποράδες. Οι αναγγελίες προσλήψεων ήταν μόλις 172, όταν απολύσεις και αποχωρήσεις άγγιξαν τις 2.636 (-2.464).

Να σημειωθεί ότι ο μήνας Οκτώβριος όπως συνέβη και σ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν καταγεγραμμένα στοιχεία παρουσιάζει πάντοτε

αρνητικό ισοζύγιο, λόγω της λήξης εποχικών δραστηριοτήτων που απασχολούν πολλά «εργατικά χέρια».

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων σε Μαγνησία και Σποράδες ανήλθαν στις 42.196 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 41.097 εκ των οποίων οι 25.350 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στις 15.747.

Την ίδια περίοδο το 2018 στο πρώτο δεκάμηνο οι αναγγελίες προσλήψεων σε Μαγνησία και Σποράδες ανήλθαν στις 40.094 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 38.825 εκ των οποίων οι 23.743 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στις 15.082.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου