ΤΟΠΙΚΑ

«Τρέξτε τα έργα του ΕΣΠΑ»

τρέξτε-τα-έργα-του-εσπα-29785

Καλεί ο Κώστας Αγοραστός τους φορείς υλοποίησης

Την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που εκτελούνται, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ζητά ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με επιστολή του στους εμπλεκόμενους φορείς. Στην επιστολή του επισημαίνει ότι τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν εισέλθει στην τελική φάση υλοποίησής τους και απομένει σχεδόν ένας χρόνος μέχρι τη λήξη της επιλεξιμότητας των δαπανών τους.

Σύμφωνα με το σύστημα και κανόνες διαχείρισης έργων ΕΣΠΑ και τις εγκυκλίους του υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να ολοκληρώσουν το φυσικό και οικονομικό αντικείμενό τους πριν το τέλος του 2015 και άμεσα να ξεκινήσει και η λειτουργία τους.

Επιπρόσθετα, πρέπει να αποδώσουν τις προβλεπόμενες δαπάνες τους και στο τρέχον έτος (2014). Η επίτευξη των στόχων και χρονοδιαγραμμάτων χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ, πρέπει να τηρείται χωρίς αποκλίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιονομικών διορθώσεων σε αυτά.

Στην αναλυτική επιστολή προς τους φορείς υλοποίησης, ο Κ. Αγοραστός υπενθυμίζει ότι έργα με προϋπολογισμό μικρότερο των 5 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία των έργων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δε δύναται ούτε να δηλωθούν «ημιτελή», λαμβάνοντας δηλαδή παράταση, ούτε να επιμεριστούν σε «φάσεις» υλοποίησης μεταξύ περιόδου 2007-2013 και 2014-2020.

«Ως εκ τούτου, ισχύει το ανελαστικό έγκαιρης υλοποίησης και αποπληρωμής των έργων έως τέλος 2015. Απαιτήσεις πληρωμής που θα υπολείπονται μετά τη λήξη του 2015, δεν είναι δεδομένο ότι θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους, αλλά θα βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δικαιούχων και Κυρίων τους. Τέλος, το δυσμενέστερο σενάριο της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας έργου ΕΣΠΑ, οδηγεί σε δημοσιονομική διόρθωση του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε σε βάρος των φορέων του. Συνοψίζοντας, καταλήγουμε ότι προς το συμφέρον των ιδίων των έργων και των στόχων υλοποίησής τους, του εθνικού προϋπολογισμού αλλά και αυτών των δικαιούχων, απαιτείται η πλήρης ενεργοποίηση όλου του υπηρεσιακού και πολιτικού μηχανισμού για εξάλειψη κάθε πιθανότητας αστοχίας, ορθό και έγκαιρο αποτέλεσμα».

Ο περιφερειάρχης καλεί σε πλήρη επιτάχυνση ενεργειών εκ μέρους των φορέων και σε όλα τα στάδια εξέλιξης των έργων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, προκειμένου να υλοποιηθούν σύμφωνα με τους κανόνες ένταξής τους στο Πρόγραμμα και προκειμένου να μην υπάρξουν διορθώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου