ΤΟΠΙΚΑ

Νούμερο ένα αιτία εγκεφαλικού ο σακχαρώδης διαβήτης

νούμερο-ένα-αιτία-εγκεφαλικού-ο-σακχα-29779

Η αναγκαιότητα της άσκησης και της σωστής διατροφής υπογραμμίστηκαν σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση

Αμεση είναι η σύνδεση του σακχαρώδους διαβήτη με τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπως υπογραμμίστηκε σε εκδήλωση με ιατρικό θέμα που πραγματοποιήθηκε χθες στον πολυχώρο Φουντούλη.

Το «Καφέ της Επιστήμης», ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου και ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής «Αγιος Ιωσήφ» διοργάνωσαν την εκδήλωση, με ομιλητές τον Γιάννη Κουτσούκο, Ειδικό Παθολόγο και τον Δρ Βασίλη Σλατινόπουλο, Νευροχειρουργό. Οι δύο γιατροί επεσήμαναν την ανάγκη υιοθέτησης υγιεινού τρόπου διατροφής, βασισμένου στα μεσογειακά πρότυπα, σε συνάρτηση με την άσκηση, την πρόληψη και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ειδικότερα ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πλέον γενεσιουργός αιτία των εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων και κατέχει την πρώτη θέση, ενώ τόνισε ότι ο διαβητικός ασθενής πρέπει να έχει επαφή με το γιατρό του, να μετράει τις τιμές του σακχάρου το πρωί αλλά και δύο ώρες μετά το φαγητό, για να υπάρχει σωστή, συνολική εικόνα. Τα συνήθη συμπτώματα εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη είναι πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, ενώ όπως σημείωσε ο ίδιος ομιλητής, πρέπει να πραγματοποιείται ιατρικός έλεγχος μια φορά το χρόνο.

Ο κ. Σλατινόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι όσο ο πληθυσμός γηράσκει και ο μέσος όρος ζωής ανεβαίνει, παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων, η οποία οφείλεται παράλληλα στην κακή διαστροφή και την καθιστική ζωή. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι μια από τις βασικές αιτίες του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η οικογένεια έπαψε να τρώει γύρω από το ίδιο τραπέζι. Η πρόληψη η λέξη κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σλατινόπουλος, απαιτείται «σωστή διατροφή, κίνηση από την παιδική ηλικία, διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους, λιγότερο κρέας και ζάχαρη και υγιεινές διατροφικές συνήθειες».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου