ΤΟΠΙΚΑ

Νέα όψη και στιλ στα παγκάκια

νέα-όψη-και-στιλ-στα-παγκάκια-29761

Τη διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα τον σχεδιασμό για το νέο παγκάκι της πόλης προωθούν από κοινού ο Δήμος Βόλου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Μαγνησίας. Τίτλος του διαγωνισμού θα είναι «Volos Needs Its Bench» και στόχος να επιλεγεί η καλύτερη πρόταση, αισθητικά και λειτουργικά, ώστε να γίνει μαζική βιομηχανική παραγωγή για νέα παγκάκια που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς άλλων επεμβάσεων στο αστικό τοπίο, όπως οι αποφάσεις για τους κοινόχρηστους χώρους, για το κυκλοφοριακό, για την κατάργηση περιπτέρων κ.λ.π.

Πρόκειται για μια πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων την οποία υιοθέτησε η Δημοτική Αρχή και την ερχόμενη Τρίτη το θέμα εισάγεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Μόσχος θα προτείνει να γίνει δεκτή η πρόταση, τονίζοντας ότι η παρέμβαση υπαγορεύεται από τις ανάγκες του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Βόλου, με την ιδιαίτερη μορφολογία του αστικού τοπίου σε πολεοδομικό συγκρότημα και παραδοσιακούς οικισμούς. Επίσης, από την παλαιότητα του ήδη υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού, ειδικά της πόλης του Βόλου και την ανάγκη αισθητικής αναβάθμισης, προς όφελος της γενικότερης αισθητικής της πόλης και της ταυτότητάς της ως τουριστικού προορισμού.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός «Volos needs its bench» «V.N.I.B.» θα έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό των καθισμάτων της πόλης, με βασική προϋπόθεση τον αισθητικό, λειτουργικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της προτεινόμενης λύσης, καθώς και την ευκολία και οικονομία υλοποίησής της. Στόχος είναι ο σχεδιασμός των καθισμάτων να είναι καινοτομικός, χωρίς να πρόκειται για σχέδια που έχουν δημοσιευθεί με την ευκαιρία άλλων εκδηλώσεων ή η μελέτη τους να έχει κερδίσει βραβεία σε άλλους διαγωνισμούς. Τα βασικά στοιχεία μελέτης είναι η αισθητική του αντικειμένου, η εργονομία του αναφορικά με τη λειτουργία, η χρηστική συμβατότητα του αντικειμένου σε σχέση με άλλες αστικές ασχολίες (π.χ. ποδήλατο, skateboarding, φύτευση, σκύλο, παιδιά, σκίαση κ.λ.π.), η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και η τοποθέτηση τους σε κάποιες προτεινόμενες θέσεις της πόλης.

Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε όλους. Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από 4 μέλη εκ των οποίων δυο θα είναι αρχιτέκτονες του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, ένας αρχιτέκτονας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και ένας που θα οριστεί από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου. Η πέμπτη ψήφος θα είναι του κοινού το οποίο ηλεκτρονικά (σε συγκεκριμένο ιστότοπο που θα ανακοινωθεί) θα μπορεί να εκφέρει την προτίμησή του για κάποιες από τις προτάσεις των διαγωνιζομένων.

Οι τρεις πρώτοι νικητές θα βραβευθούν συμβολικά με μικρό χρηματικό έπαθλο, ενώ θα υπάρξουν επίσης 3 διακρίσεις για τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις πέραν των 3 πρώτων θέσεων. Τέλος ο Δήμος Βόλου θα αναλάβει την διοργάνωση έκθεσης για τις 20 καλύτερες προτάσεις καθώς και τη δημοσίευση των 6 προτάσεων που θα διακριθούν.

«Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις καλές ιδέες από αρχιτέκτονες της περιοχής μας, ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού τον αστικό εξοπλισμό της πόλης για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος. «Εφόσον πετύχει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυτό και σε άλλες περιπτώσεις που ήδη σχεδιάζουμε. Πρέπει να αναγνωρίσω επίσης την πολύ καλή διάθεση, τις ενδιαφέρουσες ιδέες και την καλή συνεργασία που έχουμε με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου