ΤΟΠΙΚΑ

Μεϊκόπουλος για Βία κατά των Γυναικών:«Περιβάλλον της οι κλειστές πόρτες, δύναμή της η σιωπή»

μεϊκόπουλος-για-βία-κατά-των-γυναικών-297203

Το μήνυμα του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών:

25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ημέρα επαγρύπνησης και δράσης όλες τις άλλες ημέρες του έτους. Στη χώρα μας μετρήσαμε τη χρονιά αυτή 13 γυναίκες δολοφονημένες από τα χέρια συζύγων, συντρόφων, ανδρών. Φέτος, μας βρίσκει μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, μιας πανδημίας που διόγκωσε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και πολλαπλασίασε τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών που φτάνουν μερικές φορές ως και τη δολοφονία.

Η βία κατά των γυναικών, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, έχει διάρκεια και αντοχή μέσα στο χρόνο. Είναι ένα φαινόμενο που διαιωνίζεται επίμονα αλλάζοντας τρόπους και μορφές μέσα στην κοινωνία που προχωρά παραμένοντας σιωπηλή. Από τα «εγκλήματα τιμής» που ξεπλένονταν πανηγυρικά από την κοινωνία και τη δικαιοσύνη στο παρελθόν, στα εγκλήματα πάθους, λάθους, στην κακιά στιγμή, στην κακοποίηση μέσω της τεχνολογίας.

Η βία κατά των γυναικών δεν έχει γεωγραφικά ή ταξικά χαρακτηριστικά. Στόχος της είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η σωματική ακεραιότητα, συχνά και η ίδια η ζωή της γυναίκας, φυσικό της περιβάλλον οι κλειστές πόρτες και δύναμή της η σιωπή και η ανοχή.

Χρειάζεται να διανύσουμε δρόμο για την εξάλειψή των αιτιών που αναπαράγουν το φαινόμενο. Χρειάζεται προσπάθεια για να γκρεμιστούν τα στερεότυπα και τα «κακά παραδείγματα» και να σταματήσει το στιγματισμός του θύματος. Χρειάζεται διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου προσανατολισμένου στις αρχές της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλους τους τομείς. Είναι κρίσιμο, επίσης, να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου, ενημερώθηκα για την ανάγκη να λειτουργήσει Συμβουλευτικό Κέντρο στον Βόλο για να παρέχεται άμεσα εξειδικευμένη βοήθεια στις κακοποιημένες γυναίκες.

Σήμερα και κάθε μέρα στεκόμαστε δίπλα στη γυναικά που πέφτει θύμα της βίας. Καμία ανοχή, τέλος στη σιωπή..

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου