ΤΟΠΙΚΑ

Η γραφειοκρατία «έπνιξε» την ηπατίτιδα

η-γραφειοκρατία-έπνιξε-την-ηπατίτι-296771

Συζήτηση για τα κρούσματα στο Αλιβέρι, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Ο συναγερμός θα λήξει πενήντα μέρες μετά το τελευταίο περιστατικό. Η ηπατίτιδα Α’ είναι λοιμώδες νόσημα που αυτορυθμίζεται και αυτοιάται. Μετά τα κρούσματα που εμφανίστηκαν θα έπρεπε να είχε γίνει άμεσα εμβολιασμός των ατόμων που προσβλήθηκαν, όλων των μαθητών του 10ου Δημοτικού Σχολείου στο Αλιβέρι και όλων των οικείων τους. Ούτε τώρα που μιλάμε έχει γίνει οτιδήποτε. Αυτή είναι μία ολιγωρία όλων αυτών που όφειλαν να κινηθούν. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι μεν επικουρικές, καθώς η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Υγείας, αλλά έπρεπε ο Δήμος να κινηθεί πολιτικά και να εξασφαλίσει 2.000 ευρώ για τα εμβόλια…

Τα παραπάνω σημείωσε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και γνωστός παθολόγος γιατρός Κώστας Μωυσίδης, όπου με αφορμή τη λήψη απόφασης για τον εμβολιασμό 118 νεαρών Ρομά που διαμένουν στον οικισμό αθιγγάνων στο Αλιβέρι, έγινε συζήτηση για το θέμα που απασχόλησε πρόσφατα την τοπική κοινωνία. Βρεθήκαμε απροετοίμαστοι για ένα τέτοιο κίνδυνο, σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου Απόστολος Ριζόπουλος που καταλόγισε με τη σειρά του ευθύνες στη Διεύθυνση Υγείας γιατί, όπως είπε, δεν είχε εμβόλια, δεν είχε γιατρούς, δεν έκανε ελέγχους. Εχει όμως και η Δημοτική Αρχή τεράστιες ευθύνες, πρόσθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, γιατί αντί να διεκδικήσει τον πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού και ειδικά εκείνων των κοινωνικών ομάδων που είναι ανασφάλιστοι, επαναπαύτηκε στις προθέσεις Οργανώσεων, όπως οι «Γιατροί του Κόσμου». Θα έπρεπε ο Δήμος να έχει ενεργοποιηθεί προς την πλευρά της Κυβέρνησης, για να καλύψει όλη την πόλη με εμβόλια, είπε καταλήγοντας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των «Δρόμων Συνεργασίας» Θ. Κλημόπουλος άφησε αιχμές κατά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Είναι ύψιστη υποκρισία, είπε, εκ μέρους των συναδέλφων εκείνων που εγκαλούν το Δήμο και τις υπηρεσίες του Κράτους, όταν χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι τη στιγμή που στηρίζουν μία Κυβέρνηση που ευθύνεται για τη γενοκτονία που συντελείται στη χώρα μας από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Περισσεύει η υποκρισία, είπε καταλήγοντας ο κ. Κλημόπουλος, όταν καθημερινά επισκέπτονται το Νοσοκομείο παιδιά που δεν εμβολιάζονται. Δεν είναι μόνον Ρομά, πρόσθεσε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και νοσοκομειακός γιατρός Νίκος Χαυτούρας. Είναι παιδιά από ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ…

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Απόστολος Παντσάς σημείωσε ότι δεν είναι ο Δήμος αρμόδιος σε θέματα προληπτικής ιατρικής. Δεν είμαστε εμείς ο συνομιλητής του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας που πρέπει να τρέξει να καλύψει τον εμβολιασμό του τοπικού πληθυσμού. Ακόμη ο κ. Παντσάς αναφέρθηκε στις απίθανες, όπως είπε, γραφειοκρατικές δυσκολίες που συναντά ο Δήμος για την έγκριση της σχετικής δαπάνης των 2.000 ευρώ. Κανείς υπάλληλος δεν βάζει την υπογραφή του καθώς αυτή η δαπάνη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, είπε.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι η συζήτηση ήταν αρκετά διαφωτιστική, καθώς από άγνοια ή από εσκεμμένο χυδαίο λαϊκισμό έγινε μία επιχείρηση σπίλωσης του Δήμου που προφανώς για λόγους κοινωνικής ευθύνης προχώρησε σε ενέργειες καθ’ υπέρβαση του ρόλου του, αφήνοντας αιχμές «για τους αρμόδιους που επιχείρησαν να τη βγάλουν «καθαρή», αρκούμενοι, όπως είπε, στην αποστολή ενός εγγράφου προς το Δήμο».

Σχετικά άρθρα:

«Ξεσκονίζουν» βιβλιάρια υγείας

Εισαγγελέας για την ηπατίτιδα ~ ΣΤΟΝ ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΗ Η ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Εμβολιασμοί κατόπιν εορτής

Απραξία για την ηπατίτιδα

Απροστάτευτοι από την ηπατίτιδα Α’

Σιωπή… για την ηπατίτιδα α’ ~ ΑΠΑΝΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Αντιπαράθεση για την ηπατίτιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου