ΤΟΠΙΚΑ

GPS για ΑμΕΑ

gps-για-αμεα-296615

Και διακρίθηκαν μαζί με δύο ακόμη συμφοιτητές τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Apps4Thessaloniki

Ενας οδικός χάρτης για αναπηρικά αμαξίδια στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, έδωσε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό που υλοποίησε ο δήμος Θεσσαλονίκης Apps4Thessaloniki, σε δύο φοιτητές που κατάγονται από τον Αλμυρό Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για τον Γιάννη Μπελικαΐδη φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση – πρόκληση του φίλου του και παλιότερα συμμαθητή του, Γιώργου Θεοδώρου- φοιτητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να δημιουργήσουν μαζί με δύο ακόμη φοιτητές, τον Κων. Λαλιώτη από το ΑΠΘ και τον Γιώργο Παπαδημητρίου από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών, τη δική τους εφαρμογή, τη THESS-Ράμπα, που παρέχει πληροφορίες στα άτομα με αμαξίδιο και τους συνοδούς τους για την ασφαλή και άνετη μετακίνησή τους στην πόλη.

Οι τέσσερις φοιτητές, κατέγραψαν και φωτογράφησαν 130 ράμπες, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τις αξιολόγησαν και τις κατέταξαν σε κατηγορίες ανάλογα με την ευκολία πρόσβασης, τις κλίσεις και την αρτιότητά τους και τις συμπεριλαμβάνουν σε έναν ψηφιακό χάρτη, ο οποίος δίνει λεπτομερή πληροφόρηση και αξιολόγηση των βασικών χαρακτηριστικών της κάθε ράμπας.

Είναι μάλιστα δυνατή η πλοήγηση μέσω του συγκεκριμένου χάρτη. Ο χρήστης δίνοντας το σημείο εκκίνησης και τον προορισμό, μπορεί να επιλέξει την πορεία που θα ακολουθήσει μέσα από ράμπες, επιλέγοντας κάθε φορά την καλύτερη λύση. Πρόκειται για μία εφαρμογή τύπου GPSγια αναπηρικά αμαξίδια, που στόχο έχει να βελτιώσει τη μετακίνηση των ΑμΕΑ, που πολλές φορές κατά την κίνησή τους στα αστικά κέντρα, βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδα που δημιουργούν σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω σε ράμπες ή ράμπες με απότομες κλίσεις και κακοτεχνίες.

Η εργασία των τεσσάρων φοιτητών διήρκησε τρεις μήνες, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Μπελικαΐδη, στόχος είναι η επέκταση της εφαρμογής και σε άλλες πόλεις, προκειμένου και τα άτομα με αναπηρικά αμαξίδια να μπορούν να κινούνται με άνεση και ασφάλεια μέσα στις πόλεις.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή και δύο ακόμη η PRISMA η οποία διευκολύνει την αναζήτηση στις αποφάσεις της «Διαύγειας» για τον δήμο Θεσσαλονίκης, που απέσπασε το πρώτο βραβείο και η ViThess που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που διαθέτει Android κινητό να πληροφορηθεί για τις προσφορές των καταστημάτων που βρίσκονται γύρω του και απέσπασε το τρίτο βραβείο, ξεχώρισαν ανάμεσα σε 220 ιδέες και 14 εφαρμογές οι οποίες κρίθηκαν αξιόλογες και έτοιμες προς χρήση, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που υλοποίησε ο δήμος Θεσσαλονίκης Apps4Thessaloniki.

Οι τρεις πρώτες θέσεις συνοδεύτηκαν από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Βασικός στόχος του διαγωνισμού, συνδιοργανωτές του οποίου ήταν το Ιδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας και η Ερευνητική Ομάδα του ΑΠΘ Urenio, ήταν η ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες υπηρεσίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Τις τρεις πρώτες θέσεις, οι οποίες συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, κατέκτησαν οι εφαρμογές Prisma, η οποία διευκολύνει την αναζήτηση στις αποφάσεις της “Διαύγειας” για τον δήμο Θεσσαλονίκης, Thess-ράμπα, με στόχο τη διευκόλυνση όσων κινούνται στην πόλη με αμαξίδιο και ViThess που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που διαθέτει Android κινητό να πληροφορηθεί για τις προφορές των καταστημάτων που βρίσκονται γύρω του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου