ΤΟΠΙΚΑ

Με οδηγό τις τοπικές γεύσεις

με-οδηγό-τις-τοπικές-γεύσεις-296555

Υλοποιήθηκε φιλόδοξη προσπάθεια που έχει ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών γεύσεων και ταυτόχρονα την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη. Σε πείσμα της πανδημίας και των προβλημάτων που συνεπάγεται, δημιουργήθηκε και έλαβε νομική μορφή η Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου, με στόχο την αξιοποίηση και ανάπτυξη της γαστρονομικής κληρονομιάς και του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής.

Μετά από πολλές συζητήσεις και συλλογική δουλειά, ξεπερνώντας τους «σκοπέλους» που δημιούργησε η πανδημία, τοπικοί επιχειρηματίες ένωσαν δυνάμεις, προτάσσοντας το «εμείς», την συλλογική προβολή του Βόλου και του Πηλίου, με όχημα τον ανυπέρβλητο γευστικό πλούτο της περιοχής.

Πρόσφορο έδαφος βρήκε η ιδέα του Γιώργου Πίττα, «γκουρού» του ελληνικού πρωινού, γνωστού συγγραφέα και οραματιστή της διασύνδεσης παραγωγής – γαστρονομίας – τουρισμού και δημιουργού του «Greek Gastronomy Guide». Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε πριν από δύο, περίπου χρόνια, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, με τη συμμετοχή ξενοδόχων και επιχειρηματιών της περιοχής.

«Η Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα τόπο ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών, ένα χώρο συλλογικής διεργασίας και δράσεων για το κοινό καλό, έτσι ώστε να δημιουργήσει οφέλη που θα διαχυθούν όχι μόνο στα μέλη της, αλλά σε όλη την τοπική κοινωνία» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η εκπρόσωπος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας Αγγελική Βογδάνου.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει την τοπική γαστρονομία ως ένα από τα κύρια συστατικά της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαμόρφωση της πολιτισμικής της ταυτότητας. «Στόχος και προσδοκία μας είναι να καταστεί γαστρονομικός προορισμός ο Βόλος και το Πήλιο, μέσα από τη συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων που υιοθετούν την ίδια φιλοσοφία» επισημαίνει η κ. Βογδάνου.

Η Κοινότητα αντλεί τη δύναμή της από την ισότιμη συνεργασία και συλλογική δουλειά επιχειρηματιών από τρεις κλάδους, του αγροδιατροφικού τομέα, της φιλοξενίας και της εστίασης με βάση τις αξίες ποιότητα – εντοπιότητα – αυτοδέσμευση – συνεργατικότητα.

Ιδρυτικά μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου είναι με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθες επιχειρήσεις: Αγρόκτημα Καραϊσκου (Επισκέψιμο Αγρόκτημα, Πορταριά Πηλίου), Αμανίτα (Ξενώνας, Τσαγκαράδα Πηλίου), Ελαιόλαδο Πηλίου Οικογένεια Βολιώτη (Παραγωγή ελαιολάδου, Ανω Λεχώνια Πηλίου), Kalderimi Country House (Ξενώνας, Μούρεσι Πηλίου), Καρακάνας Τυροκομείο (Τυροκομείο, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας), ΜεΖέν (Μεζεδοπωλείο, Βόλος), Μεϊντάνι (Εστιατόριο, Ζαγορά Πηλίου), Pasta Pelion (Εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών, Πορταριά), Στράκας (Εργαστήριο παραγωγής λουκάνικου, Βόλος), Symmetron Suites (Κατάλυμα, Κάλαμος Πηλίου), The Lost Unicorn Hotel (Ξενοδοχείο, Τσαγκαράδα Πηλίου).

Με την προσπάθεια να έχει υλοποιηθεί, η «Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου» είναι ανοικτή στη συμμετοχή και νέων επιχειρήσεων, που ασπάζονται τις αξίες, τους στόχους και τον συλλογικό τρόπο λειτουργίας της, ενώ όπως αναφέρει η κ. Βογδάνου «οι δράσεις που θα αναπτυχθούν, έχουν ως στόχο την προώθηση του προορισμού».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου