ΤΟΠΙΚΑ

Σύγκρουση αντιδημάρχου Βόλου και δημοσιογράφου

σύγκρουση-αντιδημάρχου-βόλου-και-δημ-296373

Με χθεσινό δελτίο Τύπου η αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του δήμου Βόλου γνωστοποιούσε ότι αναφορικά με το «σκόπιμο θόρυβο και την εκμετάλλευση δηλώσεων του αντιδημάρχου Βόλου κ. Θανάση Σταυρίδη, από ραδιοφωνικό παραγωγό του Βόλου», εστάλη προς την Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, η ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας:

«Κύριε Πρόεδρε, με την παρούσα θέλω να σας καταστήσω γνωστό ότι ως μέλος της Δημοτικής Αρχής του Βόλου και υπό την ιδιότητά μου ως αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, δέχομαι μια απροκάλυπτα συκοφαντική και βρόμικη επίθεση από το, δυστυχώς, μέλος σας, ραδιοφωνικό παραγωγό στο ράδιο ΒΕΡΑ, Μάκη Θεοδώρου, προφανώς είτε για να επανέλθει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, είτε για λόγους άλλους, που δεν θέλω ούτε καν να εικάσω γιατί δεν τιμούν κανένα.

Για αποκατάσταση της αλήθειας σας παραθέτω τα εξής:

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, 1 Οκτωβρίου, ενημερώθηκα ότι στην εκπομπή του αναφέρεται με προσβλητικούς, αλλά κυρίως με ψευδείς χαρακτηρισμούς, στην προσπάθεια που ως Δήμος καταβάλλουμε για να μπει μια τάξη στο χάος της στάθμευσης των δικύκλων σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Συγκεκριμένα ισχυριζόταν ότι δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένας χώρος στάθμευσης, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι ήδη υπάρχουν 15 και σχεδιάζεται η κατασκευή και άλλων. Ετσι έκανα τηλεφωνική παρέμβαση και στη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης που είχαμε του συνέστησα να σταματήσει την παραπληροφόρηση και τις συκοφαντίες, γιατί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα χάσει και τη δουλειά του στο ραδιόφωνο, όπως έγινε και με την τηλεοπτική του εκπομπή.

Η παρατήρησή μου αυτή έγινε αντικείμενο εμετικής εκμετάλλευσης από τον συγκεκριμένο παραγωγό, που ισχυρίστηκε ότι τον απείλησα με απόλυση και μάλιστα το έκανε και ραδιοφωνικό σποτ, προκειμένου να ζήσει κάποιες στιγμές ευρύτερης δημοσιότητας, που από καιρού έχει απολέσει.

Είμαι βέβαιος ότι είστε αρκετά ευφυείς για να αντιληφθείτε ότι η απόλυσή του ασφαλώς δεν υπήρξε, και δεν θα μπορούσε να είναι, προϊόν των όποιων πιέσεων ή απειλών δικών μου ή οιουδήποτε παράγοντα της Δημοτικής Αρχής, αν εκείνος απέδιδε τα αναμενόμενα και ασκούσε το επάγγελμα του με ευσυνειδησία, ήθος και κυρίως επάρκεια. Η κάθε επιχείρηση έχει τα δικά της αξιολογικά κριτήρια, που δεν μας αφορούν.

Θα πρέπει, μάλιστα, να θέσω υπόψη σας, και το κάνω με λύπη, ότι τη βάναυση αυτή διαστρέβλωση της αλήθειας έσπευσαν να υιοθετήσουν και να αναδείξουν «ομόδοξοι» και «ομοϊδεάτες» αυτής της άθλιας πρακτικής, που θέλει τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τους εκβιασμούς και το δημοσιογραφικό «μπούλινγκ» κατά αιρετών, θεσμικών εκπροσώπων, ακόμη και επιχειρηματιών, να αποτελούν μέθοδο διασφάλισης ιδιοτελών συμφερόντων, όχι πάντως μέσω της αύξησης της τηλεθέασης ή της ακροαματικότητας και της αναγνωσιμότητας.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή γνωριζόμαστε όλοι σε αυτή την πόλη, για τη μικρή ή μεγαλύτερη διαδρομή μας, επειδή η δημοσιογραφία έχει υπηρετηθεί από πραγματικά άξιους συνάδελφους σας, και τότε και σήμερα, ζητώ την προστασία σας από τέτοιες θλιβερές και ανάξιες για την πόλη μας μεθοδεύσεις, που ακολουθούνται από μέλη σας.

Σας βεβαιώ ότι δεν πρόκειται να υποκύψω έναντι οιουδήποτε ανταλλάγματος σε αυτόν τον βρόμικο και αήθη πόλεμο και προς τούτο σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας όχι έναντι εμού, αλλά έναντι της αλήθειας και της δεοντολογίας, που πιστεύετε και υπηρετείτε με συνείδηση.

Με τιμή, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Σταυρίδης».

Ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, αναφέρονται τα εξής:

«Η Ενωση Συντακτών καταδικάζει απερίφραστα την λεκτική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του δημοσιογράφου και μέλος της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Μάκη Θεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κ. Θανάσης Σταυρίδης. Ο αντιδήμαρχος απείλησε τον συνάδελφο Θεοδώρου, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης που έδινε στο μέσο που εργάζεται ο συνάδελφος, πως υπάρχει κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του. Προφανώς τα λεγόμενα του συναδέλφου και η κριτική που ασκούσε στη δημοτική αρχή δεν άρεσαν στο αντιδήμαρχο και προχώρησε σε αυτές τις απαράδεκτες και πρωτοφανείς απειλές.

Καλούμε την δημοτική αρχή Βόλου να πάρει άμεσα θέση και να καταδικάσει τη στάση του αντιδημάρχου της. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως οι απειλές εναντίον των δημοσιογράφων δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν πρόκειται να σιωπήσουν. Επιτελούν το λειτούργημα τους με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία την οποία υπηρετούν και η οποία καθημερινά τους κρίνει από τα γραφόμενα και τα λεγόμενα τους.

Υ.Γ.: Για τον αντιδήμαρχο κ. Σταυρίδη και την επιστολή που απέστειλε προς την Ένωση Συντακτών μετά το θόρυβο και τη γενικότερη κατακραυγή που δημιούργησαν οι δηλώσεις του, εκείνο που έχουμε να πούμε είναι πως φαίνεται να ισχύει η παροιμία: Εκεί που μας χρωστούσαν…

Φαίνεται πως δυστυχώς για ορισμένους αιρετούς η άσκηση κριτικής είναι μη επιθυμητή. Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πως όταν ασκείς δημόσιο αξίωμα θα δεχθείς κριτική από πολίτες και από μέσα ενημέρωσης.

Αν πραγματικά θέλει να προστατέψει τον εαυτό του ο κ. Σταυρίδης, θα ήταν χρήσιμο να αντιληφθεί το μέγεθος του ολισθήματος που διέπραξε, με τις απειλές που εκτόξευσε κατά του συναδέλφου Θεοδώρου».

Ανακοίνωση-απάντηση του Δήμου Βόλου

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Βόλου απαντά στην Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας:

“Περιμέναμε από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας μια υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς του μέλους της, Μάκη Θεοδώρου, έναντι του αντιδημάρχου κ. Θανάση Σταυρίδη, από τη μια, και της σοβαρής και αξιοπρεπούς άσκησης της δημοσιογραφικής λειτουργίας, από την άλλη.

Αντ’ αυτών είδαμε μια μικρόψυχη και στενόμυαλη αντιμετώπιση, που ευθέως παραπέμπει σε συντεχνιακή αντίληψη, κι σε κάθε περίπτωση βρίσκεται μακράν κάθε έννοιας δεοντολογίας και αντικειμενικότητας.

Αν παρακολουθούσαν οι ίδιοι τη συνέντευξη θα διαπίστωναν πολύ εύκολα ποιος εκβιάζει και ποιος απειλεί, ποιος διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί να χειραγωγήσει τη κοινή γνώμη. Δυστυχώς δεν το έκαναν, ενισχύοντας την αρνητική άποψη πολλών για το επίπεδο της δημοσιογραφίας στη χώρα μας.

Δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής τους η γενικότερη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού παραγωγού, χρόνια τώρα, που θα έπρεπε να είχε προβληματίσει τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων για τη συνολική αξιολόγηση του κλάδου από την κοινωνία.

Εν πάση περιπτώσει δεν γνωρίζουμε αν όντως χρωστάμε κάτι στην Ένωση Συντακτών, όπως μας ενημερώνει το ΔΣ σε ανακοίνωση του, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να της πάρουμε κανένα βόδι… μα κανένα…”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου