ΤΟΠΙΚΑ

Παράνομες δαπάνες για κόψιμο χόρτων

παράνομες-δαπάνες-για-κόψιμο-χόρτων-29609

Εκτεθειμένοι πρόεδροι κοινοτήτων που χρησιμοποιούσαν τις πάγιες – Δεν εγκρίνονται εντάλματα από τον Επίτροπο

Η ανάθεση σε εργολάβο της κοπής των χόρτων στις περιφερειακές ενότητες του δήμου Βόλου, άναψε το φιτίλι της αντιπαράθεσης στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, μεταξύ της αντιδημάρχου Καθαριότητας, Βιολέτας Καντόλα και της επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσας Οικονόμου, που είχε επίσης υπηρετήσει ως αντιδήμαρχος στην ίδια θέση.

Η κ. Οικονόμου άφησε αιχμές για κερκόπορτες που ανοίγουν σε ιδιώτες στην υπηρεσία καθαριότητας, ενώ η κ. Καντόλα μίλησε για προέδρους τοπικών κοινοτήτων που είναι εκτεθειμένοι απέναντι στο Νόμο.

Φέτος, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, κονδύλι που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό, ύψους 20.000 ευρώ για την κοπή των χόρτων στις περιφερειακές ενότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και μετά από έρευνα αγοράς τις εργασίες κοπής χόρτων στον ορεινό όγκο του Πηλίου και προς Αγ. Βλάσιο, Αγ. Λαυρέντιο έως και Ανω Λεχώνια ανέλαβε μειοδότης που κατέθεσε προσφορά 13.780 ευρώ συν ΦΠΑ.

Μέχρι πρότινος το κόψιμο των χόρτων στα χωριά, ανέθεταν οι ίδιοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων κάνοντας χρήση των «παγίων», περίπου 1.000 ευρώ. Ωστόσο όπως διευκρινίζει η κ. Καντόλα, οι πάγιες προορίζονται μόνο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στις τοπικές κοινότητες. Το κόψιμο των χόρτων είναι μία από τις υποχρεώσεις της υπηρεσίας καθαριότητας, που όμως -δυστυχώς- δεν διαθέτει προσωπικό.

Στο παρελθόν οι πρόεδροι έκαναν χρήση των παγίων για να μην αφήνουν τα χωριά να «πνίγονται» στα αγριόχορτα. Εφεξής όμως τέτοια εντάλματα δεν εγκρίνονται από τον Επίτροπο. «Ή δεν θα προχωρήσουμε σε κοπή των χόρτων ή θα το κάνουμε μέσα από εργολαβία», ανέφερε η κ. Καντόλα, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθούνταν ήταν παράνομη με αποτέλεσμα πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων να είναι σήμερα εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο για παράνομες δαπάνες.

Στη συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι κ.κ. Οικονόμου και Καντόλα διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση.

Η κ. Οικονόμου μίλησε για κερκόπορτες που ανοίγουν με την απευθείας ανάθεση και αναφέρθηκε στην επί των ημερών της πρακτική, βάσει της οποίας τις εργασίες έκαναν οι πρόεδροι των πολυδύναμων τμημάτων των δημοτικών ενοτήτων, με χρηματοδότηση από τις «πάγιες».Η αντιδήμαρχος Βιολέτα Καντόλα, άφησε να εννοηθεί ότι η πρακτική αυτή ήταν και είναι νομικά έωλη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι εκτεθειμένοι όλοι οι πρόεδροι».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου