ΤΟΠΙΚΑ

«Μύηση» στα μυστήρια του σύμπαντος

μύηση-στα-μυστήρια-του-σύμπαντος-293530

Η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια, που αποτελεί το 73% της ύλης του Σύμπαντος και η «Εβδομάδα του Διαστήματος» που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή εκδήλωση της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 μμ στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).

Η συγκεκριμένη διάλεξη είναι μια ενημερωτική, διερευνητική, κριτική, άκρως αποκαλυπτική και εξαιρετικά διδακτική ματιά στην σύγχρονη Κοσμολογία, με έμφαση στην Θερμοδυναμική του Σύμπαντος και, ιδιαιτέρως, σε όσα δεν γνωρίζομε για την φυσική μη αναγκαιότητα αυτού που, σήμερα, καλείται σκοτεινή ενέργεια, αλλά και για τις σημαντικές κοσμολογικές συνέπειές τους. Ομιλητής είναι ο καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Σπύρου, ο οποίος και πριν από μερικά χρόνια ήρθε στο Βόλο και κατενθουσίασε το κοινό με τις επιστημονικές γνώσεις και τοποθετήσεις του.

Επί μία πενταετία (2005 – 2010), από την σύνδεση της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, υπηρέτησε ως ο Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας σ’ αυτόν, με αντικειμενικό σκοπό την εισαγωγή της χώρας μας και του ΑΠΘ στην διαστημική εποχή και στην διαστημική τεχνολογία.

Το άλλο σκέλος της εκδήλωσης, που θα προηγηθεί της διάλεξης, θα είναι η «Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος», η οποία έχει καθορισθεί να γιορτάζεται από σήμερα 4 έως 10 Οκτωβρίου κάθε χρόνο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), για να επισημανθεί η συνεισφορά της επιστήμης και τεχνολογίας του Διαστήματος στην καλυτέρευση της ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτού του δευτέρου μέρους θα γίνει στον ίδιο χώρο, μια ώρα νωρίτερα, δηλ. στις 7 μ.μ., προβολή ιστορικής ταινίας της ΝΑSA με μπομπίνα 16mm, εποχής 1969, που θα έχει ως θέμα το Διαστημικό Κέντρο Κένεντυ και την προετοιμασία εκτόξευσης της διαστημικής αποστολής «Απόλλων – 11», που μετέφερε για πρώτη φορά στην ιστορία τρεις ανθρώπους στη Σελήνη. Την παρουσίαση θα κάνει ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου