ΤΟΠΙΚΑ

Ακήρυχτος πόλεμος εναντίον λαϊκών

ακήρυχτος-πόλεμος-εναντίον-λαϊκών-293388

Ενας ακήρυχτος πόλεμος εναντίον των λαϊκών αγορών με είδη ένδυσης και υπόδησης μαίνεται στο Βόλο. Την ίδια ώρα που οι μικροπωλητές παλεύουν για το μεροκάματο πίσω από τους πάγκους, ολόκληρες συνοικίες ξεσηκώνονται κάθε φορά που η λαϊκή με τα ρούχα διοργανώνεται στην περιοχή τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η συνύπαρξη λαϊκών αγορών και συνοικιών στον ίδιο χώρο εμφανίζεται προβληματική. Οι μεν προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην πουλώντας την πραμάτεια τους, οι δε διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν έξω από τα σπίτια τους.

Οι αντιδράσεις ακολουθούν τη λογική του ντόμινο… Μόλις αλλάζει δρόμο η λαϊκή, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων παύουν από τη μία συνοικία και μεταφέρονται στην επόμενη.

Πρόσφατα, οι κάτοικοι της οδού Καποδιστρίου ήταν εκείνοι που απείλησαν ακόμη και με μηνύσεις το Δήμο για τα όσα γίνονται έξω από τα σπίτια τους κάθε Τετάρτη που μοιάζει για τους ίδιους εφιαλτική.

Ωστόσο και οι κάτοικοι της οδού Κωνσταντά που επί τρία χρόνια φιλοξενούν τη λαϊκή και προχώρησαν τον περασμένο Μάρτιο σε εξώδικη διαμαρτυρία προς το Δήμο και την Αστυνομία, ετοιμάζονται να κάνουν αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου, ζητώντας την απομάκρυνση της λαϊκής με είδη ένδυσης και υπόδησης.

Τα παράπονα κοινά: πρωινό εγερτήριο από τις 7 το πρωί, αποκλεισμένες είσοδοι σπιτιών, σκουπίδια πάνω στα πεζοδρόμια που οι μικροπωλητές δεν μαζεύουν μετά την ολοκλήρωση της λαϊκής, διαλάληση της πραμάτειας, αρκετές φορές προκαλούνται ζημιές σε σπίτια και πεζοδρόμια. Δεν λείπουν μάλιστα και διαμαρτυρίες ότι ορισμένοι αφοδεύουν έξω από τα σπίτια κατοίκων ακόμη και μέσα στις αυλές τους.

Ο… πόλεμος κηρύχθηκε. Η μία μετά την άλλη οι συνοικίες ζητούν την απομάκρυνση των λαϊκών αγορών από τις συνοικίες του Βόλου.

Προτείνουν δε ή τη διοργάνωση της λαϊκής κάθε φορά και σε διαφορετικό δρόμο ή την χωροθέτησή της σε χώρους όπου δεν υπάρχουν κατοικίες όπως πάρκα, παλιά εργοστάσια, ακόμη και στην παραλία.

Επαγγελματικός θάνατος η φυγή από τις συνοικίες

Την ώρα που οι ίδιοι οι κάτοικοι στις οδούς που φιλοξενούν τις λαϊκές αγορές ένδυσης – υπόδησης, θέτουν ζήτημα απομάκρυνσής τους από τους δρόμους, οι μικροπωλητές εκπέμπουν σήμα S.O.S.: «Εάν οι λαϊκές αγορές φύγουν από τις συνοικίες, υπογράφουμε τη θανατική επαγγελματική μας καταδίκη. Καλύτερα να παραδώσουμε τις άδειές μας. Μακριά από τις συνοικίες θα πεθάνουμε επαγγελματικά, θα σβήσουμε», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικροπωλητών Ειδών Ενδυσης και Υπόδησης, Ανδρέας Αϊβαζόγλου.

Ο κ. Αϊβαζόγλου δεν διαψεύδει συμπεριφορές συναδέλφων του στους πάγκους των λαϊκών, που εκθέτουν όλο τον κλάδο και στρέφουν τις γειτονιές εναντίον τους. «Είμαστε κι εμείς αυστηροί με τους συναδέλφους μας. Τους κάνουμε συστάσεις. Πολλές φορές τους έχουμε πει, ότι με συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε πολιτισμένες κοινωνίες θα μας πάρουν στο λαιμό τους όλους. Εμείς ως κλάδος, επιδιώκουμε τις κοινωνικές συμμαχίες, Γνωρίζουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα», ανέφερε.

«Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για να συμβιώσουμε μαζί με τις συνοικίες κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Εχουμε ήδη καταθέσει στο Δήμο πρόταση για διενέργεια των λαϊκών σε 12 δρόμους, προκειμένου να περιορίζεται η όχληση. Προς το παρόν πετύχαμε να αυξήσουμε τους δρόμους φιλοξενίας των λαϊκών σε έξι», συμπλήρωσε.

Οι απρεπείς συμπεριφορές δεν είναι ο μοναδικός «εχθρός» για τους μικροπωλητές πίσω από τους πάγκους. «Τεράστια πληγή είναι οι παράνομοι που μπαίνουν μέσα στις λαϊκές αγορές και τρώνε κομμάτι από τη μικρή πίτα που υπάρχει. Προσπαθούμε να τους απομονώσουμε. Δεν γίνεται όμως να αφήσουμε τους πάγκους και να κάνουμε τους χωροφύλακες. Απαιτείται αυστηρή και συνεχής αστυνόμευση από τους αρμόδιους φορείς για να παταχθεί το φαινόμενο. Το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του», υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ο κ. Αϊβαζόγλου.

Μάχη για το μεροκάματο

Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι μικροπωλητές παλεύουν για το μεροκάματο. Ενα μεροκάματο, που έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οταν δε, χτυπάει και ο κακός καιρός, τότε τα όποια έσοδα εξανεμίζονται.
Τετάρτη μεσημέρι. Ο κ. Αϊβαζόγλου κάνει ταμείο. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα να μετρήσει τον τζίρο της ημέρας. Μόλις 27 ευρώ. «Ο τζίρος στις λαϊκές έχει πέσει κατά 70% σε σχέση με την περίοδο 2009 – 2010. Αντιθέτως τα έξοδά μας έχουν αυξηθεί και αυξάνονται συνεχώς. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», αναφέρει ο κ. ΑΪβαζόγλου.

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι οι λαϊκές αγορές δεν πρέπει να «πεθάνουν». «Ο ρόλος της λαϊκής είναι και κοινωνικός και οικονομικός. Ακόμη και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Αν εξαφανιστούν οι λαϊκές θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα», υποστήριξε ο Πρόεδρος των Μικροπωλητών.

Ο κανονισμός λειτουργίας

Τις ισορροπίες μεταξύ των δύο πλευρών, επιχειρεί να κρατήσει ο Δήμος Βόλου, που βρίσκεται στη μέση παραπόνων: από τους κατοίκους που καταγγέλλουν προβλήματα, από μικροπωλητές που ζητούν δικαίωμα στο μεροκάματο, που εκτός συνοικιών δεν βγαίνει.

Μονόδρομος για την ομαλή συνύπαρξη λαϊκών και κατοίκων είναι η αυστηρή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών, που ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Βάσει αυτού, προβλέπεται διαγράμμιση και αρίθμηση των θέσεων των πάγκων. Οι πωλητές καλούνται να καταλαμβάνουν αυστηρά τους συγκεκριμένους χώρους και να μην «απλώνονται» είτε μπροστά από καταστήματα ή πάνω στα πεζοδρόμια. Ελεύθεροι από πωλητές θα πρέπει να είναι και οι διάδρομοι για τη διέλευση των καταναλωτών.

Οι πάγκοι προβλέπεται να είναι συγκεκριμένων διαστάσεων (έως 7 μέτρα για πωλητές ειδών κυλικείου) και οι τέντες να έχουν διάσταση 50 εκ. μεγαλύτερη και να είναι ενσωματωμένες πάνω στους πάγκους. Σχοινιά δεμένα σε μπαλκόνια για να περάσει η λινάτσα – τέντα, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν.

Ακόμη οι πάγκοι προβλέπονται να είναι ομοιόμορφοι με ομοιόμορφες τέντες και πάνω σε κάθε έναν θα υπάρχει αναρτημένη πινακίδα σε πλέξι γκλας που θα φέρει τη φωτογραφία του πωλητή και θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, τον αριθμό αδείας, τον αριθμό μητρώου, την ιδιότητα και τον τόπο παραγωγής των προϊόντων.

Επίσης απαγορεύεται η ανάρμοστη συμπεριφορά πωλητών. Φωνές, αντεγκλήσεις, διαλάληση προϊόντων, εικόνες γνώριμες για όσους κατοίκους έχουν μπροστά στα σπίτια τους λαϊκή αγορά, απαγορεύονται βάσει νόμου.

Προβλέπονται μάλιστα και πρόστιμα για όσους πωλητές δεν φροντίζουν να απομακρύνουν εγκαίρως μετά την ολοκλήρωση των λαϊκών, τους πάγκους και τα εμπορεύματά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου