ΤΟΠΙΚΑ

Κορυφώνεται η συγκομιδή μήλων

κορυφώνεται-η-συγκομιδή-μήλων-293205

Με εντατικούς ρυθμούς, παρά τις βροχοπτώσεις που κρατούν κάποιες μέρες μακριά από τους μηλιώνες τα συνεργεία συγκομιδής, συνεχίζεται το μάζεμα των μήλων στην περιοχή Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Η φετινή σοδειά, πιο όψιμη από την περσινή όταν η συγκομιδή άρχισε στις 15 Σεπτεμβρίου και φέτος δέκα μέρες αργότερα, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά καλή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος τα περισσότερα µήλα είναι µεγάλου µεγέθους. Αυτό το συµπέρασµα συνάγει όσον αφορά την παραγωγή της περιοχής του και ο διευθυντής του Α.Σ. Ζαγοράς – Πηλίου ZAGORIN, ∆ιονύσης Βαλασσάς, ο οποίος επισηµαίνει ότι πάνω από 60% της φετινής σοδειάς είναι µήλα 75 χιλιοστών και πάνω. Σηµειώνεται ότι την προηγούμενη σεζόν η τιµή εκκαθάρισης του Συνεταιρισµού γι’ αυτή την κατηγορία µήλων ήταν 65 λεπτά το κιλό, ενώ για την αµέσως επόµενη κατηγορία των 70-75 χιλ. η αντίστοιχη τιµή ήταν 38 λεπτά το κιλό.

«Είμαστε, ανέφερε ο κ. Βαλασσάς, στην αρχή της φετινής συγκομιδής. Ωστόσο «βάλαμε» τα πρώτα μήλα στις λαχαναγορές την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Η τιμή χονδρικής που δώσαμε είναι 3 λεπτά πάνω σε σχέση με πέρσι.

Η παραγωγή ποσοτικά θα κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα.

Οσον αφορά την αγορά φέτος -αν και νωρίς ακόμα- φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση για το καλό ποιοτικά μήλο. Αυτό ισχύσει τόσο για την εσωτερική όσο και τη διεθνή αγορά στην οποία απευθυνόμαστε. Εξάλλου ήδη (πολύ νωρίτερα από πέρσι) έχουμε εξάγει κάποιες ποσότητες της ποικιλίας «Royal Gala» στο Ισραήλ και κάποια ποσότητα δεύτερης ποιοτικής κατηγορίας στην Αίγυπτο. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα.

Αυτό που μας ανησυχεί για φέτος είναι κυρίως η οικονομική κατάσταση που επηρεάζει την καταναλωτική δύναμη. Παρόλα αυτά η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλου αναμένεται μειωμένη. Οπότε αυτό είναι θετικό για εμάς αφού όσο λιγότερες ποσότητες «μπαίνουν» στην αγορά τόσο καλύτερα είναι για το ελληνικό προϊόν. Το ρώσικο εμπάργκο βέβαια ισχύει ακόμα αλλά οι κραδασμοί του απορροφήθηκαν πέρσι, ενώ παράλληλα άνοιξαν νέες αγορές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή».

Καθόλου αποθέµατα και αυξηµένη ζήτηση

Μηδενικά είναι τα αποθέµατα µήλων του 2014-2015 στην Ευρώπη. Επίσης, οι εισαγωγές από το νότιο ηµισφαίριο έχουν περιοριστεί και η κατανάλωση µήλων έχει πάρει την ανιούσα λόγω και των χαµηλών τιµών στη λιανική.

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή µήλων, αυτή εκτιµάται µειωµένη κατά 5% σε σχέση µε το 2014, στους 11,9 εκατ. τόνους, µε την παραγωγή στη ∆υτική Ευρώπη να µοιάζει καλύτερα ισορροπημένη από πέρυσι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου