ΤΟΠΙΚΑ

Τα ανοιχτά μέτωπα της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου

τα-ανοιχτά-μέτωπα-της-νέας-διοίκησης-τ-292740

Ποιες προκλήσεις έχει μπροστά του ο Γιάννης Ντόκος μόλις αναλάβει καθήκοντα

Τομές, μεταρρυθμίσεις και απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα με επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών καλείται να πετύχει, εν μέσω δυσλειτουργιών στο ΕΣΥ, ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Γιάννης Ντόκος.

Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς μετά την ανακοίνωση του διορισμού του στο ΦΕΚ, αναμένεται να γίνει αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, ο κ. Ντόκος θα ορκιστεί και πιάνει αμέσως δουλειά.

Με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που ταλανίζουν το Αχιλλοπούλειο όπως και συνολικά όλο το ΕΣΥ, κάθε άλλο παρά «εύκολο» θα είναι το έργο που θα κληθεί να εκτελέσει, αφού παραλαμβάνει νοσοκομείο με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ την ίδια στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει βάλει ψηλά τον πήχη για τη βελτίωση παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις προσδοκίες των πολιτών.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι ο νέος διοικητής είναι «παλιά καραβάνα» στον χώρο της Υγείας ως υπάλληλος, αλλά και ως αναπληρωτής διοικητής στο Αχιλλοπούλειο και διοικητής ένα διάστημα παλαιότερα, δημιουργεί προσδοκίες ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αντεπεξέλθει στα δύσκολα…

Μνημόνιο αποδοτικότητας

Ο κ. Ντόκος μόλις αναλάβει θα υπογράψει μνημόνιο αποδοτικότητας με την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το ίδιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όλοι όσοι διορίστηκαν διοικητές και υποδιοικητές.

Τα πεδία αξιολόγησης του έργου του έργου του είναι τέσσερα: Η οικονομική διαχείριση, η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η εφαρμογή εργαλείων management.

Παράλληλα ο νέος διοικητής θα κληθεί να καταγράψει όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο, κυρίως από έμψυχο δυναμικό, αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή. Στη συνέχεια θα πρέπει να φροντίσει να καλύψει ορθολογικά και αποτελεσματικά τα κενά σε προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρώτες προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια η σκυτάλη πάει στην εξυγίανση των οικονομικών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες εκ των έσω, καθώς σύμφωνα με το νέο μοντέλο διοίκησης, τα νοσοκομεία θα πρέπει να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια και να είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους, αυτοχρηματοδοτούμενα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον νέο διοικητή είναι η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης.

Σήμερα στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν 96 ειδικοί γιατροί, από τους 162 που προβλέπονται σύμφωνα με τον υπάρχον οργανισμό, 15 επικουρικοί και 60 ειδικευόμενοι από τους 22 και 86 που προβλέπονται αντίστοιχα.

Η έλλειψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη ή εξουθενωτική η κάλυψη των εφημεριών σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Βόλου έχει προμηθευτεί Μαγνητικό Τομογράφο, εξυπηρετεί προς το παρόν μόνο ασθενείς που νοσηλεύονται μέσα στις Κλινικές, λόγω μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού.

Σε σχέση με τις ανάγκες σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τις 1000 θέσεις που προβλέπονται στο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου καλύπτονται οι 700. Αναγκαία είναι και η στελέχωση όλων των υποστηρικτικών τμημάτων, όπως των τραυματιοφορέων, καθώς επίσης του επισιτιστικού τμήματος, ενώ η καθαριότητα, η φύλαξη και τμήματα της τεχνικής υποστήριξης έχουν δοθεί σε εργολάβους, ενώ και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις σύντομα θα αποχωρήσουν μετά τη λήξη τους.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου έχουν ζητήσει την άμεση κάλυψη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας, όπως και τη θέσπιση κινήτρων (μισθολογική στήριξη, εξασφάλιση διαμονής, δωρεάν μετακίνηση κ.λπ.) για όλες εκείνες τις θέσεις προσωπικού σε «άγονες» περιοχές (ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικών εργαστηρίων, οδηγούς ασθενοφόρων κ.ά.).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου