ΤΟΠΙΚΑ

Κάδοι απορριμμάτων 20ετίας και απορριμματοφόρα 10ετίας

κάδοι-απορριμμάτων-20ετίας-και-απορριμ-292346

Με γηρασμένα μέσα και εξοπλισμό δίνει την καθημερινή μάχη της στους δρόμους για την αποκομιδή των απορριμμάτων η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Κάδοι απορριμμάτων ηλικίας 23 ετών, απορριμματοφόρα 10ετίας και πλέον, σκούπες που βρίσκονται μόνιμα στο συνεργείο για επισκευή και λιγοστό προσωπικό, συνθέτουν τον καθημερινό «Γοργοθά» για τους εργαζόμενους στην υπηρεσίας καθαριότητας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, η Υπηρεσία παρέλαβε 150 νέους κάδους που θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης, που αποτελεί και τη «βιτρίνα» του Βόλου, προκειμένου οι παλιότεροι να πάνε σε συνοικίες και όπου υπάρχουν ανάγκες.
Η νέα προμήθεια σε κάδους όμως, αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Βιολέτα Καντόλα, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη ανανέωσης των κάδων που βρίσκονται για δύο και πλέον δεκαετίες στους δρόμους.

Δεν είναι μόνο η «μάκα» που έχουν οι κάδοι, όσο συχνά κι αν πλένονται. Οι περισσότεροι παρουσιάζουν φθορές: δεν έχουν καπάκια ή τα καπάκια τους είναι χαλασμένα και ο μοναδικός τεχνίτης που υπάρχει συνεχώς κάνει επισκευές, άλλοι έχουν τρυπήσει και για να συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους έχουν «μπαλώματα».

Σύμφωνα με τη Βολιέτα Καντόλα, οι κάδοι είναι ηλικίας από 14 έως 23 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ηδη έχει δώσει εντολή στην υπηρεσία για την καταγραφή του αριθμού των κάδων και των φθορών, προκειμένου να δρομολογηθούν αντικαταστάσεις. Το κυριότερο είναι ωστόσο να υπάρξει πύκνωση των κάδων για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Παράλληλα, γηρασμένος είναι και ο στόλος των μηχανημάτων. Τα απορριμματοφόρα είναι ηλικίας άνω των 10 ετών και οι επισκέψεις στο συνεργείο είναι συχνές για να αποκατασταθούν προβλήματα. Ακόμη και οι μηχανικές σκούπες που διαθέτει η υπηρεσία είναι προβληματικές. Από το σύνολο των πέντε οι τέσσερις είναι μόνιμα στο συνεργείο, σύμφωνα με την Καντόλα.

Ελλείψεις καταγράφονται και σε προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας, που δίνει άνιση μάχη για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Στα 329 άτομα σύνολο σε όλες τις δημοτικές ενότητες ανέρχεται το προσωπικό της υπηρεσίας, που περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για να είναι η πόλη στοιχειωδώς καθαρή.

«Δυστυχώς δίνουμε μία άνιση μάχη. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες και να συμβάλλουν για να είναι αξιοπρεπής η εικόνα της πόλης μας. Δεν νοείται ο κάδος να είναι άδειος και να υπάρχουν σακούλες πεταμένες έξω, επειδή κάποιος δεν ήθελε να λερωθεί ανοίγοντας το καπάκι για να πετάξει τα σκουπίδια του. Ούτε στον κάδο πρέπει να μπαίνουν σακούλες που στάζουν με υγρά ή χύμα απορρίμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μάκα. Οσο συχνά κι αν πλένονται οι κάδοι ή γίνεται η αποκομιδή, αν δεν βοηθήσουν και οι πολίτες, τότε το όποιο έργο ακυρώνεται στην πράξη», ανέφερε η κ. Καντόλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου