ΤΟΠΙΚΑ

Σε περιπέτειες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

σε-περιπέτειες-ιδιοκτήτες-αυθαιρέτω-291919

Στο Νότιο Πήλιο μόνο η Πάλτση πληροί κριτήρια ως «οικιστική πυκνότητα»

Σε περιπέτειες μπαίνουν οι ιδιοκτήτες δεκάδων -κυρίως παραλιακών- οικοπέδων στο Νότιο Πήλιο, σε αυθαίρετους οικισμούς. Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών, που εμφανίζονται ως δάση στον δασικό χάρτη που αναρτήθηκε για την περιοχή, θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου απέστειλε στοιχεία για τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, υποστηρίζοντας έτσι και την κύρωση του δασικού χάρτη, αλλά και τα δικαιώματα των κατοίκων στην περιοχή. Όμως, όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Νασιόπουλος, ως οικιστική πύκνωση που θα εξαιρεθεί έστω και προσωρινά από τον δασικό χάρτη, θα δηλωθεί μόνο ο οικισμός της Πάλτσης, δεδομένου ότι μόνο αυτός πληροί τα κριτήρια που θέτει ο Νόμος.

Σημειώνεται ότι ως Οικιστικές Πυκνότητες νοούνται περιοχές αυθαιρέτων εκτός σχεδίου, που πρέπει να ακολουθούν τα παρακάτω κριτήρια που ο νόμος βάζει όπως:

α) Ελάχιστος αριθμός κτιρίων: πενήντα (50)

αα. Όταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 50, αναλογεί τουλάχιστον ένα (1) κτίριο ανά 500 τ.μ.

ββ. Όταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 100, αναλογεί τουλάχιστον ένα (1) κτίριο ανά 1.000 τ.μ.

γγ. Όταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 400, αναλογεί τουλάχιστον ένα (1) κτίριο ανά 2.000 τ.μ.

Αυτό σημαίνει ότι σε άλλους παραλιακούς οικισμούς που αποτυπώνονται ως δάση στον δασικό χάρτη, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίσουν για την κατάθεση των αντιρρήσεών τους. Σημειώνεται ότι στη Μαγνησία έγινε ανάρτηση 2.383.671.711,40 στρεμμάτων και το 48,39% της έκτασης είναι δασικές /χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι δασικές εκτάσεις στη Μαγνησία, για τις περιοχές όπου έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών είναι 1.153.457.236,84 στρέμματα. Οι εκτάσεις που ήταν δάσος και σήμερα εμφανίζονται ως οικισμοί ή αγροτικές εκτάσεις, με τις καταπατήσεις να περιλαμβάνονται μέσα σε αυτές, αντιστοιχούν στο 4,70% του Νομού, δηλαδή σε 112.050.606,11 στρέμματα. Μέσα σε αυτό υπάρχουν και νόμιμες εκχερσώσεις, και οι ιδιοκτήτες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν σε περιοχές του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου , του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον Αλμυρό και το Νότιο Πήλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου