ΤΟΠΙΚΑ

Επικίνδυνα δέντρα στις σχολικές αυλές

επικίνδυνα-δέντρα-στις-σχολικές-αυλέ-291136

Επικίνδυνοι ευκάλυπτοι με κλαδιά έτοιμα να σπάσουν και να πέσουν στα σχολικά προαύλια όπου παίζουν μαθητές, δαμασκηνιές γερασμένες σε Κ. Καρτάλη και Ιωλκού, δύο πολυσύχναστους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όπου επίσης πιθανή πτώση κλαδιού ενδέχεται να προκαλέσει από υλικές ζημιές μέχρι τραυματισμούς, λεύκες με ετοιμόρροπα κλαδιά σε Καραμπατζάκη και Ζάχου, αλλά και ψηλά δέντρα, κυρίως πλατάνια τα κλαδιά των οποίων κρέμονται σαν… λαιμητόμοι πάνω από περαστικούς και ανθρώπινες περιουσίες!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες είναι τα επικίνδυνα δέντρα μέσα στην πόλη. Πρόκειται κυρίως για γέρικα δέντρα, με κλαδιά έτοιμα να σπάσουν και να πέσουν και χρειάζονται επειγόντως κλάδεμα. Η υπηρεσία όμως δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία παρέμβαση, εξαιτίας έλλειψης καλαθοφόρου ανυψωτικού οχήματος.

Κι όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός στα σχολικά προαύλια όπου παίζουν αμέριμνα τα παιδιά, σε κατοικημένες περιοχές και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, όπου κυκλοφορούν εκατοντάδες πεζοί και αυτοκίνητα καθημερινώς. Τρέμει το… φυλλοκάρδι των υπαλλήλων σε περίπτωση που σπάσει ένα κλαδί και είτε προκαλέσει υλικές ζημιές είτε τραυματιστεί άνθρωπος. Οι υπεύθυνοι βρίσκονται με το ένα πόδι στο… κελί, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα κατηγορηθούν για βαριά αμέλεια.

Σύμφωνα με εισήγηση της Διεύθυνσης Πρασίνου, που πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, στις 6:30 το απόγευμα, περισσότερα από 800 αιτήματα πολιτών για κλάδεμα δέντρων εκκρεμούν. Πρόκειται για 660 μέσα στο Βόλο και 146 στη Ν. Ιωνία!

Κλαδέματα δεν μπορούν να γίνουν από τη στιγμή που η Υπηρεσία Πρασίνου δεν διαθέτει καλαθοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα και τα δέντρα είναι ψηλά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επέμβουν συνεργεία εδάφους.

Το ζητούμενο είναι ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη μίσθωση μηχανημάτων, μολονότι έχει στα χέρια του από την άνοιξη τη μελέτη με τα οχήματα που απαιτούνται να εκμισθωθούν για να καλυφθούν ανάγκες των υπηρεσιών του.

Προσφάτως βρέθηκε σε εγκαταστάσεις του Δήμου, παλιό χαλασμένο καλαθοφόρο, το οποίο αφού επισκευάστηκε και πιστοποιήθηκε, θα διατεθεί στην υπηρεσία Πρασίνου. Για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων περιπτώσεων δέντρων που χρήζουν άμεσης επέμβασης, η Διεύθυνση Πρασίνου εισηγείται την πρόσληψη ενός χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος με σύμβαση ΙΔΟΧ δίμηνης διάρκειας, ο οποίος θα χειρίζεται το συγκεκριμένο καλαθοφόρο όχημα του Δήμου ανυψωτικής ικανότητας μέχρι 12μ., προκειμένου να εκτελεσθούν τουλάχιστον εργασίες κλαδέματος μέχρι το παραπάνω ύψος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου