ΤΟΠΙΚΑ

Στους 300 τόνους εξαιρετικού ελαιόλαδου η φετινή παραγωγή στον Πτελεό

στους-300-τόνους-εξαιρετικού-ελαιόλαδου-290789

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη για τη διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας στην περιοχή του Πτελεού, που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού και διήρκεσε ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Στη σύσκεψη πλην της κ.Κολυνδρίνη συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κ. Λιάνος, εκπρόσωποι του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πτελεού, τοπικοί φορείς, ο υπεύθυνος για τη δακοκτονία εργολάβος και ελαιοπαραγωγοί της περιοχής.

Αφού έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του ΑΕΣ Πτελεού ευχαρίστησε θερμά την κα Κολυνδρίνη και τον κ. Λιάνο για την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα της παγιδοθεσίας και της δακοκτονίας στην περιοχή του Πτελεού και για το ενδιαφέρον τους για την εξέλιξη της παραγωγής βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου. Τόνισε ότι η παραγωγή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και μέχρι τις αρχές Νοέμβρη όλα έδειχναν πως η φετινή χρονιά θα ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα ελαιών και ελαιολάδου. Στα ελαιοτριβεία της περιοχής έχει παραχθεί μέχρι σήμερα –όπως είπε ο κ. Κεχαγιάς – 300 τόνοι περίπου ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και πολύ χαμηλής οξύτητας ενώ έχουν παραδοθεί σε εμπόρους προς πώληση περί τους 500 τόνους ελιάς.

Οι ασυνήθιστες όμως για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες και η υπερβολική υγρασία και ζέστη επηρέασαν τον καρπό που είχε απομείνει στα δέντρα με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση του από τα μέσα Νοέμβρη και μετά. Τονίστηκε επίσης από τον κ. Κεχαγιά ότι η δακοκτονία από μόνη της δεν είναι αρκετή και ότι θα ήταν σκόπιμο οι ελαιοπαραγωγοί να προστατέψουν και οι ίδιοι τα δέντρα τους με ψεκασμούς γεγονός όμως που καθίσταται πολύ δύσκολο εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης των παραγωγών μετά και την πολύ χαμηλή σε παραγωγή περσινή χρονιά.

Τέλος αφού ευχαρίστησε και πάλι την κα Κολυνδρίνη για το ενδιαφέρον της και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πρότεινε να καταβληθεί προσπάθεια αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών της περιοχής του Πτελεού από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου