ΤΟΠΙΚΑ

Ανανέωση για «γερά νεύρα» ~ Κρεμάει συχνά το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ

ανανέωση-για-γερά-νεύρα-κρεμάει-συχ-29073

Με πολλές δυσλειτουργίες το κεντρικό σύστημα μηχανοργάνωσης για τις κάρτες ανεργίας

Από «σαράντα κύματα» υποχρεώνονται να περνούν πολλές φορές άνεργοι που είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, εξαιτίας του μηχανογραφικού συστήματος που «κρεμά» εύκολα με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, ολόκληρες ώρες μέχρι να αποκατασταθεί για να προχωρήσουν στην ανανέωση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Δεκάδες άνεργοι που είναι ενταγμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα του μηχανογραφημένου συστήματος για το οποίο φυσικά δεν ευθύνονται οι υπηρεσίες του Βόλου αλλά η κεντρική βάση του πληροφοριακού συστήματος της Αθήνας η οποία σύμφωνα με τους υπαλλήλους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο διαχειριστικό κομμάτι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσλειτουργίες πολύ συχνά, τις οποίες όμως «πληρώνουν» τελικά οι άνεργοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των ανέργων αλλά και υπαλλήλων του ΟΑΕΔ στην οδό Υδρας στο Πεδίον του Αρεως υπάρχουν μέρες που πρέπει οι άνεργοι για να μπορέσουν να θεωρήσουν και να ανανεώσουν την κάρτα τους για τον επόμενο μήνα ακόμη και τέσσερις ώρες.

Όσοι το αφήνουν για την επόμενη μέρα ρισκάρουν ακόμη και να χάσουν τις προθεσμίες που είναι συγκεκριμένες και με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού στις μικρότερες πλέον εκπρόθεσμες καθυστερήσεις να κινεί διαδικασίες διαγραφής των ανέργων από το μητρώο του εκτός και εάν υποβληθεί αίτηση Θεραπείας την οποία εξετάζει για να εγκρίνει ή να απορρίψει ειδική επιτροπή στην Αθήνα που λαμβάνει και τις σχετικές αποφάσεις με σημαντικές όμως καθυστερήσεις.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις υπήρξαν άνεργοι που έχασαν την κάρτα ανεργίας για ψύλλου πήδημα καθώς μπορεί να νοσηλεύονταν ή να είχαν τραυματιστεί και επειδή καθυστέρησαν να ανανεώσουν την κάρτα τους πετάχτηκαν εκτός ή ο ΟΑΕΔ έκρινε ότι ήταν «ανίκανοι» για εργασία και έτσι έκριναν ότι πρέπει να τους διαγράψουν.

«Υπάρχει νόμος που ορίζει ότι όποιοι είναι τραυματίες, δεν μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας τους. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος που αισθάνεται ότι θίγεται είναι μια ένσταση στη διεύθυνση Συντονισμού για Θεραπεία Κάρτας Ανεργίας για να περάσει από την Επιτροπή Επίλυσης ώστε να δει αν θα δεχτούν το θέμα του» ανέφερε χαρακτηριστικά υπηρεσιακό στέλεχος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε μήνα η ανανέωση της κάρτας γίνεται πέντε μέρες πριν την αναγραφόμενη από την υπηρεσία ημερομηνία ή πέντε μέρες μετά ενώ ο ΟΑΕΔ εξάλλου βρίσκεται σε διαδικασία με έναν κλειδάριθμο να ανανεώνεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον δικαιούχο η κάρτα ανανέωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου