Ομοιόμορφοι πάγκοι και τέντες και αυστηροί όροι λειτουργίας προβλέπονται στη νέα Κανονιστική
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εξωραϊσμού των λαϊκών αγορών θα απαγορεύεται διαλάληση εμπορευμάτων και τέντες που στηρίζονται από μπαλκόνια
Ευρωπαϊκό προφίλ αποκτούν οι λαϊκές αγορές ένδυσης και υπόδησης του Δήμου Βόλου. Με την ψήφιση της Κανονιστικής και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, η όψη των λαϊκών αγορών αλλάζει με στόχο να καταστούν σύγχρονες και καλαίσθητες και πάνω απ’ όλα να λειτουργούν σύμφωνα με τη Νόμο για να μην προκαλείται όχληση στους περιοίκους.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Για την αλλαγή της εικόνας των λαϊκών αγορών, οι εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν να μπει προσωρινά στο «ψυγείο» η εφαρμογή του Νόμου που προβλέπει επιστροφή με τη μορφή κουπονιών σε καταναλωτές ποσοστού ύψους 60% επί του ημερήσιου δικαιώματος που καταβάλλουν οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με το Νόμο, το 60% της εισφοράς από το ημερήσιο δικαίωμα, καταβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, η οποία αναλαμβάνει την έκδοση κουπονιών προς τους πολίτες, προκειμένου να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε βασικά είδη διατροφής στις λαϊκές αγορές.
Οι επαγγελματίες των λαϊκών, ζητούν τα χρήματα αυτά να μην γίνουν κουπόνια αλλά να διατεθούν για τον εξωραϊσμό των λαϊκών αγορών και από το καλοκαίρι και μετά οπότε και οι λαϊκές θα εκσυγχρονιστούν, να ξεκινήσει η χορήγησή τους στους καταναλωτές
Χθες, ξεκίνησε από την Επιτροπή Λαϊκών Αγορών του Δήμου Βόλου, μία πρώτη συζήτηση επί της Κανονιστικής η οποία θα προσαρμοστεί με το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου οι φορείς να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου, που προβλέπεται στη συνέχεια να πάρει φως από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και να τεθεί σε λειτουργία μετά την ψήφισή του από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Απ. Τσακανίκας, δέχθηκε κριτική από τον Πρόεδρο του συλλόγου πωλητών ειδών ένδυσης και υπόδησης στις λαϊκές αγορές, Ανδρέα Αϊβαζόγλου για το μικρό χρονικό διάστημα -μόλις λίγων ωρών- που δόθηκε στους φορείς για να διαβάσουν την πολυσέλιδη κανονιστική και να διατυπώσουν τις απόψεις τους.
Σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, δεν προβλέπονται αλλαγές στη χωροθέτησή τους ή το ωράριο λειτουργίας τους που παραμένει το ίδιο, 7π.μ. – 2μ.μ. από 1η Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου και 6:30π.μ. – 2μ.μ. από 1η Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου.
Προβλέπεται διαγράμμιση και αρίθμηση των θέσεων των πάγκων. Οι πωλητές μάλιστα καλούνται να καταλαμβάνουν αυστηρά τους συγκεκριμένους χώρους και να μην «απλώνονται» είτε μπροστά από καταστήματα ή πάνω στα πεζοδρόμια. Ελεύθεροι από πωλητές θα πρέπει να είναι και οι διάδρομοι για τη διέλευση των καταναλωτών.
Οι πάγκοι προβλέπεται να είναι συγκεκριμένων διαστάσεων (έως 7 μέτρα για πωλητές ειδών κυλικείου) και οι τέντες να έχουν διάσταση 50 εκ. μεγαλύτερη και να είναι ενσωματωμένες πάνω στους πάγκους. Σχοινιά δεμένα σε μπαλκόνια για να περάσει η λινάτσα – τέντα, αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν.
Ακόμη οι πάγκοι θα είναι ομοιόμορφοι με ομοιόμορφες τέντες και πάνω σε κάθε έναν θα υπάρχει αναρτημένη πινακίδα σε πλέξι γκλας που θα φέρει τη φωτογραφία του πωλητή και θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, τον αριθμό αδείας, τον αριθμό μητρώου, την ιδιότητα και τον τόπο παραγωγής των προϊόντων.
Επίσης απαγορεύεται η ανάρμοστη συμπεριφορά πωλητών. Φωνές, αντεγκλήσεις, διαλάληση προϊόντων, εικόνες γνώριμες για όσους κατοίκους έχουν μπροστά στα σπίτια τους λαϊκή αγορά, απαγορεύονται βάση νόμου.
Προβλέπονται μάλιστα και πρόστιμα για όσους πωλητές δεν φροντίζουν να απομακρύνουν εγκαίρως μετά την ολοκλήρωση των λαϊκών, τους πάγκους και τα εμπορεύματά τους.