ΤΟΠΙΚΑ

Στο σκοτάδι εργαζόμενοι και απολυμένοι

στο-σκοτάδι-εργαζόμενοι-και-απολυμέν-288499

Πέπλο σιωπής γύρω από τη ΒΙΣ. Ούτε χθες εκ μέρους της εταιρείας δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι προτίθεται να ανακαλέσει τις απολύσεις που έγιναν και να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης με τους εργαζόμενους προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η τακτική της εταιρείας έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στους κόλπους των εργαζομένων που εκτιμούν ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο χωρίς επί της ουσίας να έχει καμία βούληση να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με το προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και παρά την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν όσο η εταιρεία δεν ανακαλεί τις 8 απολύσεις και δεν δεσμεύεται σε κανένα χρονοδιάγραμμα.

Το σωματείο επιχείρησε εξαρχής να πείσει τους εκπροσώπους του Ομίλου να επανεξετάσουν την απόφασή τους και πρότεινε προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους 31 εργαζόμενοι, σταδιακά το προσωπικό αυτό να απορροφηθεί από τη δεύτερη εταιρεία κατασκευής χαρτοκιβωτίων. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και έτσι πλέον ανοίγει ο δρόμος… για την απόλυση του προσωπικού με προϋπηρεσία στη συγκεκριμένη εταιρεία από 10 έως και 30 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος των ανθρώπων που από τη μία στιγμή στην άλλη θα βρεθούν στο δρόμο, είναι από 40 ως 55 χρόνων.

Τα δύο τελευταία χρόνια η Μονάδα παραγωγής χαρτιού υπολειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε καθόλου -με τους εργαζόμενους να έχουν τεθεί διαδοχικά σε εκ περιτροπής εργασία και σε διαθεσιμότητα- ωστόσο ο κ. Φιλίππου διαβεβαίωνε τόσο το Σωματείο, όσο και το υπουργείο Εργασίας ότι τα πλάνα του ήταν «επενδυτικά και εκσυγχρονιστικά».

Επίσης οι ισολογισμοί των τελευταίων χρόνων αποτυπώνουν μία σημαντική οικονομική ζημιά του Ομίλου Φιλίππου, η οποία ωστόσο δεν διαφέρει και πολύ από το γενικότερο οικονομικό παθητικό που καταγράφουν οι περισσότερες επιχειρήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η εταιρεία επικαλείται ζημιές περίπου 500.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 και επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμη η μονάδα παραγωγής χαρτιού και θα πρέπει να κλείσει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου