ΤΟΠΙΚΑ

Ψάρεψε λαγοκέφαλο στην Αγριά

ψάρεψε-λαγοκέφαλο-στην-αγριά-288306

Απρόσμενο τέλος είχε το ψάρεμα την Κυριακή στην Αγριά για 44χρονο ερασιτέχνη αλιέα. Ο Δημήτρης Μπαντέκας βρήκε στα αγκίστρια του πιασμένο ένα λαγοκέφαλο.

Πρόκειται για ένα ψάρι ιδιαίτερα τοξικό. Το σπάνιο είδος έχει στο ήπαρ του, τα γεννητικά του όργανα αλλά και τον μυικό ιστό που καταναλώνει ο άνθρωπος τετροδοτοξίνη, η οποία προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Έκπληκτος ο 44χρονος δεν πίστευε στα μάτια του όταν σήκωσε το παραγάδι. Όπως ενημέρωσε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, την Κυριακή είχε πάει για ψάρεμα στην Αγριά με τη βάρκα του.

Εριξε το παραγάδι σε βάθος 20 μέτρα. Όταν τελικά σήκωσε τ’ αγκίστρια, ένα κοπάδι από λαγοκέφαλους φαινόταν στην επιφάνεια της θάλασσας, κι ένα ψάρι από αυτά πιάστηκε στο παραγάδι…

Ο κ. Μπαντέκας λέει ότι το μέγεθός του ήταν μικρό, αφού ήταν όσο ο αντίχειρας του χεριού του. Όμως, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ψάρι, το οποίο δεν έχει εχθρούς στη θάλασσα.

Ο αλιέας μάζεψε το παραγάδι του και επέστρεψε στον Βόλο.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και ζήτησε ενημέρωση. Υπεύθυνη του Τμήματος Αλιείας ενημέρωσε ότι οι λιμενικοί θα πρέπει να εξετάσουν το ψάρι και να δουν σε ποια κατηγορία ανήκει.

Πάντως, δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό στον Παγασητικό. Στο παρελθόν ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει καταγράψει παρόμοιο περιστατικό.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου, αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου