Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας μεταφέρθηκε η αγωνία μαθητών, εκπαιδευτικών, διευθυντών και της τοπικής ΕΛΜΕ για την «τύχη» των πέντε τομέων και ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον νομό. Πρόκειται για πέντε ολιγομελή τμήματα, η λειτουργία των οποίων ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα οι περίπου 30 μαθητές που έχουν εγγραφεί στα τμήματα και ήδη παρακολουθούν μαθήματα, να μη γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν στα σχολεία τους, αν θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο ή ακόμη και ειδικότητα.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Χθες, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και εκπρόσωποι των τριών πολιτικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ.
Οι διευθυντές των τριών ΕΠΑΛ στα οποία δεν έχουν εγκριθεί τα πέντε ολιγομελή τμήματα, παρέδωσαν υπομνήματα στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, ενώ η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, επέμεινε στην απαίτησή της για την άμεση έγκριση των πέντε τμημάτων, αλλά και για την επανίδρυση της ειδικότητας κομμωτικής στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.
Στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας
Στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, δεν έχει εγκριθεί η ειδικότητα «τεχνικός ψύξης κλιματισμού και αερισμού» την οποία παρακολουθούν επτά μαθητές.
Πρόκειται για μια ειδικότητα που λειτουργεί στα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, και για τη συνέχιση της οποίας δεν προκύπτει, σύμφωνα με το υπόμνημα του σχολείου, δαπάνη για το Δημόσιο, καθώς οι ώρες καλύπτονται όλες από τους οργανικά ανήκοντες στο σχολείο εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, σε περίπτωση μη λειτουργίας της ειδικότητας, η εναλλακτική λύση είναι το ΕΠΑΛ Αλμυρού, με αποτέλεσμα ο μαθητής να χρειάζεται να διανύσει 80 χλμ ημερησίως σε μια περίοδο που προετοιμάζεται και για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Στο ίδιο σχολείο δεν έχει επίσης εγκριθεί η ειδικότητα «βοηθός φαρμακείου» με πέντε μαθητές. Η ειδικότητα είναι μοναδική στον νομό, άρα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Προκύπτει ελάχιστη δαπάνη για το Δημόσιο αφού οι οργανικά ανήκοντες καλύπτουν τις ώρες διδασκαλίας. Η διαφορά είναι 9 ώρες σ’ ένα σύνολο περίπου 800 ωρών στο σχολείο.
«Το γεγονός της μη έγκρισης τμημάτων προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους μαθητές και των υπόλοιπων τάξεων αλλά και των εκπαιδευτικών που διαπιστώνουν ότι το εργασιακό τους μέλλον είναι δυσοίωνο. Εύλογα είναι και τα ερωτηματικά μαθητών και καθηγητών για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων στην υπόλοιπη χώρα, χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός των εγγραφόμενων μαθητών σ’ αυτά», αναφέρει στο υπόμνημά του το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.
Στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας – 1ο Ε.Κ. Βόλου
Αναστάτωση και στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, όπου δεν έχει εγκριθεί η ειδικότητα «τεχνικός εφαρμογών λογισμικού», που έχει προσελκύσει επτά μαθητές.
Σύμφωνα με το υπόμνημα του σχολείου, τα μαθήματα της συγκεκριμένης ειδικότητας πραγματοποιούνται σε τέσσερα από τα πιο σύγχρονα και ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια του Νομού Μαγνησίας (δικτύωση, διαδραστικοί πίνακες, πάγκοι συναρμολόγησης υπολογιστικών μονάδων), καθώς το 1ο Ε.Κ. στο οποίο ανήκουν έχει την εποπτεία και την εργαστηριακή υποστήριξη των μαθητών πέντε διαφορετικών σχολείων του νομού. Επιπλέον, δεν προκύπτει η παραμικρή δαπάνη για το Δημόσιο, καθώς οι ώρες του συγκεκριμένου τμήματος καλύπτονται από τους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς. «Η μη έγκριση του τμήματος έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, τόσο για τους μαθητές που ξαφνικά καλούνται να αλλάξουν ειδικότητα όσο και για τους εκπαιδευτικούς που δεν γνωρίζουν ούτε ποιο μάθημα θα διδάξουν την επόμενη μέρα, ούτε αν κάποιοι από αυτούς θα ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας», αναφέρεται στο υπόμνημα.
Στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας
Δύο ολιγομελή τμήματα είναι στον αέρα και στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Πρόκειται για τα τμήματα στις ειδικότητες «τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων» με έξι μαθητές και «τεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου» με πέντε μαθητές.
«Οι μαθητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του σχολείου, είναι ενήλικες που επέλεξαν σπουδές και ειδικότητα συνειδητά σε εσπερινό ΕΠΑΛ επειδή εργάζονται για βιοπορισμό, προσδοκώντας στην απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων, οι οποίες σε συνδυασμό με το πτυχίο θα τους παρέχουν τα εφόδια για την πιστοποίηση, την αναβάθμιση των προσόντων και την άμεση επαγγελματική εξέλιξή τους, σε ένα τεχνολογικά εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Οι μαθητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων έχουν ήδη πραγματοποιήσει σπουδές για δύο ή ένα έτος, και ουσιαστικά καλούνται να τις διακόψουν επειδή οι εναλλακτικές επιλογές είναι ή να αλλάξουν ειδικότητα ή να πάνε σε πρωινό ΕΠΑΛ , άρα να σταματήσουν να εργάζονται», αναφέρει το σχολείο στο υπόμνημά του, τονίζοντας ότι έχει το απαραίτητο προσωπικό για τη συνέχιση της λειτουργίας τω ειδικοτήτων καθώς και εξοπλισμένα εργαστήρια.
Με δεύτερο υπόμνημά του εξάλλου, το 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ζητά την επανασύσταση της ειδικότητας «κομμωτικής τέχνης» για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Επιπλέον, θα επανενταχθούν στο σχολείο τέσσερεις μαθήτριες από τις οκτώ, οι οποίες αδυνατώντας να βρουν εναλλακτική λύση έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους.