ΤΟΠΙΚΑ

Βραβεύεται το 9ο Γυμνάσιο Βόλου

βραβεύεται-το-9ο-γυμνάσιο-βόλου-287139

Θα του απονεμηθούν σημαία και έπαινος από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τη διετή δραστηριότητά του

Ως αειφόρο ελληνικό σχολείο βραβεύεται το 9ο Γυμνάσιο Βόλου από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Πρόκειται για πολύ μεγάλη διάκριση, καθώς το σχολείο είναι το μοναδικό στη Θεσσαλία που θα λάβει σημαία και έπαινο και ένα από τα 15 βραβευθέντα σε όλη την Ελλάδα.

Το βραβείο έρχεται σαν επιστέγασμα της διετούς δράσης του 9ου Γυμνασίου Βόλου πάνω στους οκτώ πυλώνες που συνθέτουν το αειφόρο σχολείο. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου Νίκη Χατζηκυριάκου, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει αναπτύξει δράσεις στο πλαίσιο του συνόλου των οκτώ πυλώνων.

Συγκεκριμένα στο σχολείο έχουν τοποθετηθεί προτζέκτορες στις 12 από τις 16 αίθουσες στο πλαίσιο του πυλώνα «μάθηση», γίνονται συχνά συζητήσεις και συναποφασίζονται δράσεις στο πλαίσιο του πυλώνα «δημοκρατία», ενώ στην κατηγορία «ομορφαίνω την αυλή του σχολείου μου» μαθητές και εκπαιδευτικοί δημιούργησαν λαχανόκηπο και κήπο. Στον άξονα «από το τοπικό στο παγκόσμιο» το 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει αναπτύξει συνεργασίες με σχολεία όλου του κόσμου και συγκεκριμένα με το Ελληνικό Σχολείο στο Σικάγο, ενώ στο πλαίσιο του πειράματος του Ερατοσθένη έχει συνεργαστεί με σχολεία της Φινλανδίας και της Ρουμανίας. Σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου πέτυχαν εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, με την αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονους τύπου led, με την τοποθέτηση βανών στις σχολικές βρύσες και συστήματος αυτόματου ποτίσματος. Στο πλαίσιο του άξονα «προαγωγή της υγείας» έμαθαν πώς να τρέφονται σωστά και στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν λαχανόκηπο, ενώ τέλος αναπτύσσουν και πολιτιστική δράση ανεβάζοντας κάθε χρόνο μία θεατρική παράσταση και συμμετέχοντας με τη σχολική χορωδία σε μεγάλες δράσεις.

«Το σημαντικό είναι ότι αυτή η επιβράβευση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Στις δράσεις δεν συμμετέχουν μόνο μαθητές, αλλά και καθηγητές, γονείς και ο Δήμος Βόλου. Πρόκειται για μία μεγάλη διάκριση στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται και του στόχου που τέθηκε στη Σύνοδο των G8 το 2015, να γίνουν αειφόρα έως το 2030 όλα τα σχολεία. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε την εκπαίδευση γιατί από μικρά τα παιδιά μαθαίνουν πώς μεγαλώνοντας να γίνονται συνειδητοποιημένοι πολίτες», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου.

Βράβευση σε γιορτινό φόντο

Η τελετή απονομής θα έχει… χριστουγεννιάτικο χρώμα. Θα γίνει το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Πλάκα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί η απονομή των σημαιών και επαίνων στα σχολεία που συμμετείχαν στο αειφόρο ελληνικό σχολείο για τα τελευταία δύο ή και περισσότερα χρόνια. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί δείγμα της δουλειάς όλων των σχολείων που συμμετείχαν.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου