ΤΟΠΙΚΑ

Χάνουν το επίδομα αναπηρίας

χάνουν-το-επίδομα-αναπηρίας-286279

Ψαλίδι από τις Επιτροπές του ΚΕΠΑ «επί δικαίων και αδίκων»

Αιμορραγία οικονομική έχουν υποστεί αρκετοί Βολιώτες εξαιτίας της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας που τους έδιναν το δικαίωμα λήψης ειδικού επιδόματος.

Η αυστηροποίηση των διατάξεων και των προϋποθέσεων για την έγκριση των ποσοστών αναπηρίας που θεσμοθετήθηκε μαζί με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Βόλο, μπορεί να συνέβαλε στο να σταματήσει η βιομηχανία επιδομάτων, τελικά όμως ίσχυσε το «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Αρκετοί ασφαλισμένοι που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας και που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ειδικότερα στις δουλειές που απασχολούνταν μέχρι να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, έχουν βρεθεί «αντιμέτωποι» με τις νέες διατάξεις με αποτέλεσμα στις αρμόδιες επιτροπές επανελέγχου τα ποσοστά αναπηρίας να μειώνονται εν «ρυπί οφθαλμού» μαζί με το όποιο βοήθημα ελάμβαναν.

Για πολλούς μάλιστα τέτοιου είδους επιδόματα και βοηθήματα αποτελούν την βασική πηγή εισοδήματός τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις που έχει στο οικογενειακό τους «κουρβανά» και στην προσπάθεια καθημερινής επιβίωσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν θιγόμενοι ασφαλισμένοι οι μειώσεις είναι ανεξήγητες ειδικά όταν πιστοποιείται ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη του έχοντος το ποσοστό αναπηρίας ξανά στην αγορά εργασίας.

Ατομο στο οποίο είχε αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας 80% από το ΙΚΑ μετά από δύο μεταμοσχεύσεις , αρχικά η Πρόνοια μείωσε το ποσοστό αυτό στο 67% μέχρι που θεσπίστηκε ο θεσμός του ΚΕΠΑ, όπου έγινε ο επανέλεγχος και το ποσοστό μειώθηκε στο 40%.

Αυτό ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί αυτομάτως το επίδομα που λάμβανε από την πρόνοια κάθε δύο μήνες, ύψους 600 ευρώ που αποτελούσε και την βασική πηγή εισοδήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ασφαλισμένων που είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται δραματικά που αδυνατούν αφενός να εργαστούν λόγω της σοβαρής πάθησης που έχουν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι πιστεύουν ότι «ουσιαστικά πρόκειται για ένα τρόπο προκειμένου να μειωθούν συντάξεις και επιδόματα όταν αυτά αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για αρκετούς ανθρώπους» που ξαφνικά είδαν τα ποσοστά τους να εξανεμίζονται και να μην «εδραιώνεται» το δικαίωμα λήψης επιδόματος ή βοηθήματος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου