ΤΟΠΙΚΑ

Εμβολιασμοί κατόπιν εορτής

εμβολιασμοί-κατόπιν-εορτής-286264

Από του χρόνου το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας θα χορηγείται δωρεάν σε ανασφάλιστα παιδιά και απόρους σύμφωνα με την Υφ. Υγείας, Ζέττα Μακρή

Επρεπε πρώτα να νοσήσουν εννιά παιδιά και μία δασκάλα από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, να ξεσηκωθούν οι γονείς και να αναστατωθεί η κοινή γνώμη γύρω από τα απανωτά κρούσματα ηπατίτιδας α’, πριν ο Δήμος Βόλου, μέσω του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Στήριξης των Ρομά στο Αλιβέρι, δρομολογήσει τον εμβολιασμό 118 παιδιών από τον καταυλισμό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από τις 5 Μαρτίου οπότε και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ζήτησε από το Δήμο Βόλου να φροντίσει να προμηθευτεί ποσότητες εμβολίων κατά της ηπατίτιδας – δεδομένου ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω Υπουργείου Υγείας είναι χρονοβόρες- έως και το περασμένο Σάββατο 29 Μαρτίου, το αίτημα έγκρισης κονδυλίου, προκειμένου ο Δήμος Βόλου να προμηθευτεί 118 εμβόλια για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ηπατίτιδας α’ στον καταυλισμό του Αλιβερίου, «κολλούσε» σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Απ. Παντσά, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ζητούσε αναλυτικά στοιχεία των παιδιών που θα εμβολιάζονταν, τα οποία ο Δήμος φαίνεται να κατάφερε να συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες και αφού το θέμα είχε πάρει διαστάσεις.

Τα στοιχεία στάλθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία έδωσε «πράσινο φως» για το κονδύλι που θα απαιτούνταν.

Χθες, το θέμα ήρθε με τη μορφή του κατεπείγοντος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, που ενέκρινε ομόφωνα την προμήθεια 118 παιδικών εμβολίων για την ηπατίτιδα α’.

Οι εμβολιασμοί, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, που λειτουργεί στο δημοτικό κτίριο Σκενδεράνη, σε συνεργασία με το Ιατροκοινωνικό κέντρο στήριξης Ρομά Αλιβερίου και το τμήμα Δημόσιας Υγείας.

Το πάθημα… μάθημα

Το πάθημα με τα κρούσματα ηπατίτιδας α’ στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, φαίνεται να έγινε μάθημα και για το Υπουργείο Υγείας, που επί τρεις μήνες τηρούσε σιγή ιχθύος απέναντι στο αίτημα της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΕΜ για έκτακτη χορήγησή της με ποσότητες εμβολίων για την ηπατίτιδα α΄, προκειμένου να καλυφθεί ο πληθυσμός του Αλιβερίου.

Με ανακοίνωσή της χθες, η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στην προκάτοχό της.

«Η τ. Υφυπουργός Υγείας, κα Φ. Σκοπούλη, με πολιτική απόφαση είχε εξαιρέσει από τον προγραμματισμό για την προμήθεια εμβολίων που θα κάλυπταν τα ανασφάλιστα και άπορα παιδιά και εφήβους το εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α και γι’ αυτό δεν συμπεριελήφθη στο σχετικό διαγωνισμό.

Ωστόσο, κατόπιν απόφασης μου και σχετικής εισηγήσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα συμπεριληφθεί στη νέα διαγωνιστική διαδικασία, έτσι ώστε να προληφθούν νέα κρούσματα Ηπατίτιδας Α’», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η κ. Μακρή.

Απολύμανση

Χθες, κλιμάκιο δύο εποπτών της Διεύθυνσης Υγείας, προχώρησε σε δειγματοληψίες νερού, τόσο από τις βρύσες στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, όσο και από τις βρύσες των σπιτιών των παιδιών που νόσησαν στον καταυλισμό στο Αλιβέρι, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν επιβάρυνση του μικροβιολογικού φορτίου.

Τα δείγματα στάλθηκαν σε εργαστήριο στη Λάρισα και αναμένονται απαντήσεις, ενώ την ίδια ώρα και προκειμένου να καμφθεί η ανησυχία των γονέων, η Διεύθυνση Υγείας, ζητά απολύμανση του σχολείου για ψυχολογικούς λόγους.

Εντολή έρευνας στα σχολεία

Εγγραφη εντολή έρευνας στο σύνολο των σχολικών μονάδων της Μαγνησίας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ο μαθητικός πληθυσμός είναι «οχυρωμένος» απέναντι σε ασθένειες και λοιμώδη νοσήματα, έδωσε χθες, στους διευθυντές των σχολείων, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, Θεοδώρα Μητσιάνη. Στον απόηχο των κρουσμάτων ηπατίτιδας α’ στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, οι διευθυντές των σχολείων, καλούνται να διαπιστώσουν εάν οι μαθητές τους είναι εμβολιασμένοι για τις ασθένειες και λοιμώδη νοσήματα που προβλέπονται.

Από σήμερα κιόλας, μαθητές των σχολείων, καλούνται να προσκομίζουν στις κατά τόπους διευθύνσεις, τα βιβλιάρια υγείας τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κάνει το σύνολο των εμβολίων που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας. Στο πρόγραμμα εμβολιασμών, συμπεριλαμβάνεται και αυτό της ηπατίτιδας α’ ήδη από το 2007. Σημειώνεται ότι βάση του Προεδρικού Διατάγματος 200 και 201 του 1998, κατά την πρώτη εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, οι γονείς υποχρεούνται να προσκομίζουν και βιβλιάριο υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Μητσιάνη, με την ολοκλήρωση του ελέγχου των βιβλιαρίων υγείας των μαθητών, θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μαθητές που είναι ευάλωτοι απέναντι σε ασθένειες και λοιμώδη νοσήματα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εμβολιαστική κάλυψή τους.

Σε κάθε περίπτωση, με έντυπο υλικό που έχει αποστείλει στα κατά τόπους σχολεία από το Μάρτιο, η Δ.Π.Ε. Μαγνησίας, εφιστά την προσοχή για την τήρηση των κανόνων υγιεινής προκειμένου να αποτρέπεται η εξάπλωση τυχόν ασθενειών ή μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

Σχετικά άρθρα:

Απραξία για την ηπατίτιδα

Απροστάτευτοι από την ηπατίτιδα Α’

Σιωπή… για την ηπατίτιδα α’ ~ ΑΠΑΝΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ

Αντιπαράθεση για την ηπατίτιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου