ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητής ετών 74 στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

μαθητής-ετών-74-στο-σχολείο-δεύτερης-ευκ-285659

Κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των μαθητών που διεκδικούν μια δεύτερη ευκαιρία για αποκτήσουν το πολυπόθητο απολυτήριο Γυμνασίου, παρατηρείται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου. Τα τμήματα έχουν συμπληρώσει τον ανώτατο αριθμό μαθητών και έχει δημιουργηθεί… λίστα αναμονής! Χθες, έγινε ο αγιασμός των μαθημάτων στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ανάμεσα στους μαθητές και ένας 74χρονος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Λίνο Βίγκλα, φέτος οι εγγραφές μαθητών αυξήθηκαν κατακόρυφα. Στον α’ κύκλο σπουδών θα φοιτήσουν 50 μαθητές και επιπλέον 35 στον β’ κύκλο.

Πρόκειται για μαθητές στην πλειοψηφία τους άνδρες, ηλικίας από 45 έως 55 ετών. «Με την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου, οι περισσότεροι μαθητές ήταν γυναίκες. Πλέον, οι περισσότεροι μαθητές μας είναι άντρες, που κυρίως χρειάζονται το απολυτήριο είτε για να βρουν δουλειά, είτε για να βελτιώσουν την εργασιακή τους θέση, είτε γιατί το είχαν απωθημένο να βγάλουν το Γυμνάσιο», ανέφερε ο κ. Βίγκλας.

Φέτος υπάρχουν και μαθητές-δικαιούχοι του ΚΕΑ (Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης). Διάταξη που βγήκε στο ΦΕΚ ορίζει ότι «στις υποχρεώσεις των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ισχύει η υποχρεωτική εγγραφή στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του δήμου τους ή στα παραρτήματα αυτών, για όσους ενήλικες δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση». Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια διάταξη, όσοι δεν εγγραφούν, μπορεί να τιμωρηθούν με αναστολή καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης. Η παραπάνω διάταξη, οδήγησε περισσότερους ενήλικες πίσω στα θρανία.

Το πολυπολιτισμικό σχολείο συνθέτουν επίσης μαθητές από τη Νιγηρία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Πακιστάν, την Αλβανία.

Όπως είναι γνωστό, τα μαθήματα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, γίνονται καθημερινά από τις 4:30 έως και τις 8:30 το βράδυ. Η φοίτηση είναι διετής και η ολοκλήρωσή της οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών, ισότιμου με το απολυτήριο του Γυμνασίου.

Διδάσκονται οκτώ μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά, Κοινωνική Εκπαίδευση, Πληροφορική, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Επιστημονικός Γραμματισμός και Πολιτισμική Αγωγή.

Μαθητής ετών 74!

Ανάμεσα στους νέους μαθητές του σχολείου που αποφάσισαν να επιστρέψουν στο σχολείο και να κερδίσουν τη γνώση, κι ένας 74χρονος συνταξιούχος έμπορος ηλεκτρονικών ειδών.

Πρόκειται για τον κ. Χρήστο Τσουκάλη, σύζυγο, πατέρα και ευτυχισμένο παππού, που πάντα είχε όνειρο να σπουδάσει. «Πάντα μου άρεσε η μάθηση, αλλά δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να σπουδάσω όπως ήταν το όνειρό μου. Ήμουν ο μεγαλύτερος από τα πέντε αδέρφια μου. Ωστόσο πάντα είχα τη δίψα για μάθηση. Προσπαθούσα με το διάβασμα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Δυστυχώς πάντα υπήρχαν ελλείψεις και υπάρχουν αν δεν έχεις καθοδήγηση γι’ αυτά που διαβάζεις», είπε ο κ. Τσουκάλης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο ίδιος δηλώνει ότι επέστρεψε στα θρανία για να αναπληρώσει τα κενά στις γνώσεις του, ακολουθώντας το παράδειγμα της συζύγου του, που ήταν από τις πρώτες μαθήτριες του ΣΔΕ. Ο κ. Τσουκάλης πάντως, δηλώνει «πλήρης» και «ευτυχισμένος» ως άνθρωπος. «Δεν έχω παράπονο από τη ζωή μου. Είχα όλες τις ευλογίες του Θεού. Και το κυριότερο μια υπέροχη οικογένεια», αναφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου