ΤΟΠΙΚΑ

Κοινωνικά διαμερίσματα στο Βόλο

κοινωνικά-διαμερίσματα-στο-βόλο-285488

Κοινωνικά διαμερίσματα δημιούργησε η Αρσις στο Βόλο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη φιλοξενία προσφύγων ή νεαρών αιτούνταν άσυλο.

Το πρώτο κοινωνικό διαμέρισμα λειτούργησε στο Βόλο το 2014 με σκοπό τη σταδιακή ενσωμάτωση και την ομαλή ένταξη στον κοινωνικό ιστό των ενηλίκων αιτούντων άσυλο ή προσφύγων, ηλικίας 18-21 ετών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας, σε ένα διαρκώς αυξανόμενο επίπεδο ανεξαρτησίας. Η συγκεκριμένη δομή είχε μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας 4 ατόμων, και προέβλεπε στη στέγαση και στην κάλυψη των βασικών αναγκών των ωφελουμένων.

Μετά την επιτυχία του περσινού προγράμματος, φέτος, η Αρσις, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια εξεύρεσης στέγης που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες διεθνούς προστασίας στη χώρα μας και προχωρά στη λειτουργία ενός ακόμα διαμερίσματος, στον ίδιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνει τη μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας σε 8 άτομα καθώς και ένα χώρο διαφόρων χρήσεων και αναγκών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών, αλλά και κοινωνικής, ψυχολογικής και διοικητικής υποστήριξης.

Προτεραιότητα έχουν οι φιλοξενούμενοι νέοι που είναι σπουδαστές, νέοι που επιθυμούν να εργαστούν, από τους Ξενώνες Ανηλίκων της Αρσις αλλά και άλλων οργανώσεων, έτσι ώστε να απελευθερώνονται άμεσα θέσεις για ανηλίκους.

«Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια τους για εύρεση εργασίας, προσπαθούμε να διευκολύνουμε την αντιμετώπιση της αναπτυγμένης γραφειοκρατίας, στηρίζουμε ένα από τα βασικότερα δικαιώματα του ανθρώπου και καθοριστικό που είναι η εκπαίδευση και ταυτόχρονα βοηθάμε στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις ικανότητες, δεξιότητες, γνώσεις και τεχνικές έτσι ώστε να οδηγηθούν στην πλήρη αυτονόμηση» όπως αναφέρουν οι εμπνευστές της παραπάνω πρωτοβουλίας.

Σε εποχές δύσκολες, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για όλο τον πληθυσμό που μένει στην Ελλάδα, η Αρσις στο Βόλο σκοπεύει, με τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει, να οργανώσει εθελοντικές ομάδες που θα ασχοληθούν, μετά από την κατάρτισή τους, με ειδικές ομάδες – στόχους, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων, προσπαθώντας να δημιουργήσει και στο Βόλο δράσεις για όλο το γενικό πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρσις Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Με δομές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη, αλλά και δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της ΑΡΣΙΣ γενικά στην Ελλάδα δίνονται στο site της: www.arsis.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου