ΤΟΠΙΚΑ

Σε πορτοκαλί χρώμα κατά της έμφυλης βίας η «Εξωραϊστική»

σε-πορτοκαλί-χρώμα-κατά-της-έμφυλης-βί-285341

Συμβολική φωταγώγηση της Εξωραϊστικής, με πρωτοβουλία του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου

Με πορτοκαλί χρώμα φωταγωγήθηκε χθες συμβολικά το εμβληματικό κτίριο της Εξωραϊστικής Λέσχης στον Βόλο, με πρωτοβουλία του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, στο πλαίσιο εκστρατείας 16 ημερών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η χθεσινή δράση έστειλε δυνατά μηνύματα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, με έμβλημα το πορτοκαλί χρώμα – σύμβολο του κύκλου «Orange days» που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, προτάσσοντας την επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν στις γυναίκες που υπόκεινται σε λεκτική και σωματική βία.

Η πρόεδρος του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, Ευαγγελία Γκόλια, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «οι 16 μέρες ακτιβισμού, που είναι εναντίον της βίας κατά των γυναικών, ξεκινούν από την 25 Νοεμβρίου και φτάνουν μέχρι την 10η Δεκεμβρίου, ημέρα διεθνούς σοροπτιμισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από το 2009 οι Σοροπτιμιστικοί Ομιλοι παγκοσμίως προτείνουν στους Ομίλους να φωταγωγούν δημόσια ή εμβληματικά κτίρια των πόλεων και πρόκειται να δημιουργηθεί ένας χάρτης με τα φωταγωγημένα κτίρια ανά τον κόσμο.

«Διαλέξαμε την Εξωραϊστική γιατί είναι το εμβληματικό κτίριο του Βόλου και τη φωτίζουμε με πορτοκαλί χρώμα, γιατί είναι το χρώμα της αισιοδοξίας, της χαράς και διαδέχεται το μαύρο χρώμα, το χρώμα του σκότους, της στενοχώριας, της κακοποίησης» είπε.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη από τις δύο δράσεις που διοργανώνει στο ίδιο πλαίσιο ο Ομιλος, καθώς μεθαύριο Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Παρκ «αγκαλιάζει» το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, επιβραβεύοντας τη δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση, στα πρόσωπα της μικρότερης και της μεγαλύτερης σε ηλικία μαθητευόμενης.

Ιστορικό κτίριο

Στη λαμπρή ιστορία του κτιρίου της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου αναφέρθηκε, με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Λέσχης, δικηγόρος Θανάσης Χαρμάνης, ο οποίος συνεχάρη τον 1ο Σοροπτιμοστικό Ομιλο Βόλου για την πρωτοβουλία του. «Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δυστυχώς κλιμακώνεται στην εποχή μας, θυμίζει μεσαίωνα και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, ώστε κάποια στιγμή αυτό το φαινόμενο να εκλείψει παντελώς. Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του κτιρίου της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου γιατί είναι ένα κτίριο που κτίστηκε το 1892 και αποτέλεσε αρχικά την οικία Σαράφογλου», είπε.

Το 1934 και όταν ο Βόλος αποτελούσε ένα εκρηκτικά αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, συνέχισε ο κ. Χαρμάνης, η Λέσχη αγόρασε το κτίριο από την Τράπεζα η οποία εν τω μεταξύ το είχε εκπλειστηριάσει. Αποτέλεσε τη στέγη της Λέσχης και στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής αποτέλεσε τη γερμανική διοίκηση του Βόλου.

Στη συνέχεια στις 19 Απριλίου του 1955, όταν ο καταστροφικός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τον Παγασητικό, σχεδόν είχε ισοπεδώσει τον Βόλο, ισοπεδώθηκε και το κτίριο μέχρι το ισόγειό του.

«Το κτίριο αναστηλώθηκε στο τέλος του 1959 και εν συνεχεία η βόρεια πτέρυγα προστέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 με μελέτη και επίβλεψη της νυν αντιπροέδρου του Σωματείου, Ολγας Ηλιάδου – Γεροβασίλη, αρχιτέκτονα, διακεκριμένης στον Βόλο. Το κτίριο είναι διατηρητέο μνημείο και αποτελεί σήμερα για την πόλη μας, στολίδι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου», είπε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου συνεχάρη για μια ακόμη φορά τον 1ο Σοροπτιμιστικό Ομίλο Βόλου, ενώ επισήμανε ότι «ως δικηγόρος εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου και ό,τι μου ζητηθεί θα το πράξω», σημειώνοντας, τέλος, ότι «η επιλογή του κτιρίου της Εξωραϊστικής τιμά την πόλη του Βόλου και και το Σωματείο μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου